Tiron s-a jucat cu focul rosu si s-a ars. Vrea cineva anticipate?

Bolojan - identificat ca zazanie intre pesedistii Mang, Pavel si Tiron
Bolojan – identificat ca zazanie intre pesedistii Mang, Pavel si Tiron

Decât un rău mare mai târziu, mai bine un rău mai mic, acum. Acesta este calculul pe care trebuie că şi l-a făcut preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, vicepreşedinte la Consiliul Judeţean.

Confruntat cu un conflict mocnit pe care îl are deja de ceva vreme cu fosta secretară executivă a filialei – Ana Maria Tiron, preşedintele Mang a preferat să o îndepărteze acum din PSD şi, implicit, din Consiliul Judeţean. Exclusă din PSD cu o majoritate covârşitoare, Ana Tiron încearcă să riposteze, spunând lumii că a făcut treabă în PSD, că e iubită de primari, în ciuda evidenţei de la vot şi că, de fapt, Ioan Mang este cel care luptă împotriva partidului. Chit că în ultima perioadă PSD Bihor a avut rezultate bune şi chiar a câştigat alegerile parlamentare în judeţ, în decembrie 2016!
Acuzată că urma să trădeze partidul în folosul PNL, la o eventuală reluare a votului pentru şefia Consiliului Judeţean, Ana Maria Tiron susţine că nu s-a întâlnit cu şeful liberalilor, Ilie Bolojan. Însă, în acelaşi timp, îl acuză pe Ioan Mang că vrea să îşi păstreze scaunul de vicepreşedinte PSD al Consiliului Judeţean – ca şi cum preşedintele Mang nu ar lucra în folosul primarilor şi a filialei PSD, din scaunul de la Judeţ. Detalii, aici.

De aici se poate deduce că Tiron ar fi făcut un joc periculos pe cont propriu, încercând să aducă un alt pesedist în conducerea CJ Bihor – unul girat tocmai de inamicii din PNL, dar neagreat de PSD – dovadă, încă o dată, votul de excludere de luni! Un joc cu care Tiron s-a ars, refuzând să demisioneze de bună voie din Consiliul Judeţean, bănuită de trădare. Aceasta deoarece Mang nu a pregetat (*editat ulterior) să acţioneze şi s-o extragă de urgenţă de acolo de unde putea să-i facă rău, în situaţia în care instanţa va decide reluarea votului pentru alegerea conducerii CJB.
Între timp, conform aşteptărilor, liberalii au boicotat şedinţa de marţi a Consiliului Judeţean, noul consilier judeţean PSD Szatmari neputând fi validat, din cauza lipsei cvorumului. Rămâne de văzut ce tactică vor adopta liberalii lui Bolojan în continuare, dat fiind faptul că, pe fondul a trei convocări nereuşite a Consiliului Judeţean, Legislativul judeţean poate fi dizolvat de prefect şi se pot organiza alegeri anticipate.

Forţează Bolojan anticipate?

Atât liderul PSD, cât şi cel al UDMR de la Judeţ sunt încrezători că-şi vor păstra puterea şi după eventualele alegeri judeţene anticipate. Cu atât mai mult cu cât alegerile din PNL Oradea şi PNL Bihor, din primăvară, au arătat schisme severe în rândul filialei liberale. Iar fără un Ilie Bolojan locomotivă pentru Consiliul Judeţean, PNL pare pierzător aprioric. Îşi va asuma, oare, Bolojan, împingerea PNL spre alegeri anticipate la Consiliul Judeţean după ce PSD şi UDMR i-au administrat deja înfrângeri usturătoare în referendumul de unire Oradea+Sînmartin, respectiv la Consiliul Judeţean şi, mai recent, în alegerile parlamentare din decembrie 2016? Pare un nou joc periculos. Însă Bolojan nu este genul de om care să se arunce cu capul înainte, aşa cum a făcut-o Ana Maria Tiron, fără să stea prea mult pe gânduri. 

“Nu plange, Ană”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *