De ce a iesit CFR Cluj din cursa pentru Liga Campionilor

Un răspuns simplu ar putea fi că nu a fost niciodată cu adevărat în această cursă. Spre deosebire de ce se întâmpla în urmă cu câțiva ani, acum UEFA chiar nu mai acceptă pe oricine la masa bogaților din UEFA Champions League.

Dar, dincolo de acest răspuns simplist, trebuie să vedem și modul în care s-au autofaultat clubul campion al României. 

Dan Petrescu a creat la Cluj o echipă ce practica un fotbal urât, dar pragmatic, pe forță. Un fotbal inestetic cu care a reușit, însă, să câștige la mustață campionatul, profitând de faptul că Nicolae Dică nu e încă antrenor, iar Hagi deține, totuși, mai degrabă o academie de fotbal decât un club ce țintește performanța. Cât despre cavaleria ușoară a Craiovei… despre morți numai de bine.

După ce a luat titlul, Petrescu a părăsit CFR-ul, alegând banii din China. Nimic de reproșat aici CFR-ului. Însă, dacă tot l-ai adus pe Edi Iordănescu, înseamnă că ți-ai asumat și schimbarea filosofiei de joc a CFR-ului. Era de anticipat faptul că CFR nu va avea un început ușor de sezon, cu Iordănescu pe bancă, aspect pe care Petrescu l-a atenționat, chiar înainte să plece, atunci când a vorbit despre profilul noului antrenor pe care îl vrea președintele Mureșan. Doar că, după înfrângerea de la Cluj, cu Malmo, te-ai gândit tu, Iuliu Mureșan, că ai nevoie de un șoc. Mai cu seamă că, sunt convins, discuțiile tensionate nu au lipsit deloc între Iordănescu jr. și Mureșan&Co. 

Managerul ce se confundă cu clubul CFR nu a șocat deloc, la o adică, atunci cînd l-a readus la club pe Toni Conceicao, un antrenor portughez familiarizat cu clubul, cu care, de altfel, a și luat titlul, cu ani în urmă.

Numai că, iată, în două meciuri, cu Conceicao pe bancă CFR a reușit doar un gol. Un gol care nu a fost suficient CFR-ului să treacă de acest Malmo FF, club ce reprezintă, totuși, un fotbal dezvoltat – cel suedez – așa cum bine a punctat Lucescu, deunăzi. 

Să nu uităm că stabilitatea a lipsit CFR-ului nu doar la nivelul băncii tehnice, ci și la nivelul primului 11. Despre Omrani și Țucudean s-a tot vehiculat că vor pleca, în ultimele luni. Nu au plecat, dar nici întăriri nu au venit. Iar jocul, iată, nu arată grozav deloc. Ba dimpotrivă, se arată obosit, îmbătrânit chiar, chit că CFR are în echipă și jucători foarte tineri, precum Manea și neexperimentatul Mailat. Așa stând lucrurile, cu atâtea electroșocuri nu e deloc întâmplătoare eliminarea lui Culio, pe fondul nervozității generată de neputință. La pachet cu eliminarea din competiție.

Prevăd un sezon greu pentru CFR, inclusiv pe plan intern. Cât despre Liga Europa, Doamne ajută! Dar nu va fi deloc ușor ca CFR să ajungă acolo. Chit că eu le țin pumnii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *