Am ajuns în locul acesta minunat ca din întâmplare, într-o frumoasă zi de august. Se întâmpla în 2018. Petreceam câteva zile în Bosnia&Herțegovina, cu totul diferită față de orice altă țară pe care o vizitasem. Un melanj cultural special, unde bisericile și moscheile stau așezate, uneori, la niciun kilometru distanță. Natura este cât se poate de spectaculoasă și nici oamenii nu te pot lăsa indiferent.
Vizitasem deja Sarajevo și Mostar. Cazarea, la o pensiune modestă a unei italience din Medjugorje, cunoscut loc de pelerinaj creștin încă din anul 1981, datorită aparițiilor Fecioarei Maria către cei șase copii, apariții despre care se spune că au loc și azi.
Nu aveam în plan nicio excursie la vreo cascadă, însă drumurile din jurul Mostarului erau împânzite cu panouri publicitare ce invitau la Kravica, sub motto-ul “Oasis in stone” – “Oază în piatră”.
Fusesem la Plitvice și la Krka, în Croația vecină, dar habar nu aveam că există asemenea cascade și în țara cunoscută sub acronimul BiH. Cu atât mai mult, invitația era, practic, imposibil de ignorat. Văzând densitatea cu care apăreau panourile turistice publicitare, pe marginea drumurilor, am constatat cum, spre deosebire de o țară cu trecut recent zbuciumat, precum Bosnia & Herțegovina, în România nu prea găsim asemenea panouri turistice de efect. Spre rușinea noastră.
Un paradis intuit
Ajungând la cascada Kravica, trebuie să recunosc: așteptările mi-au fost întrecute de realitate. Căderile de apă de la o înălțime de 25 de metri, în semicerc, sunt cu adevărat fabuloase și formează un lac cu nuanțe de turcoaz. Totul se întâmplă pe cursul râului Trebizat, care, câteva zeci de kilometri în aval, ajunge în Marea Adriatică, după ce se varsă în râul Neretva. De altfel, Adriatica este la doar o oră de mers cu mașina de cascada Kravica. Prin comparație, Oradea mea natală este la nici 800 kilometri de superbele căderi de apă din Herțegovina.
Când am dat ochii cu acest loc, senzația a fost că am nimerit undeva într-un decor demn de super-pelicula “Avatar”. Nu este de mirare că la început de august locul era asaltat cu turiști de toate culorile, etniile și confesiunile. Unii veniți dinspre Mostar, alții de la Medjurogje, la fel cum sunt unii care vin chiar de la Dubrovnik. Jos, la lac, există și o plajă, barurile vând bere croată, iar terasele pește și carne la grătar. Toate bune! Cu toate că melanjul cultural era cât se poate de vizibil, nimic din jur nu evoca nenorocirile prin care a trecut Bosnia&Herțegovina în anii ’90. Dimpotrivă, locul este ireal, desprins parcă dintr-un basm, ce te duce la gândul că, poate, Dumnezeu a lăsat asemenea locuri pe pământ pentru ca oamenii să aibă indicii despre ce ar putea însemna paradisul promis de toate marile religii monoteiste ale lumii.
Locul generează o stare de relaxare totală, iar pe fețele tuturor vizitatorilor se poate citi bucuria. Căderile de apă sunt o adevărată binecuvântare și toți cei ce ajung jos, la lac, nu se pot abține să nu se “purifice” sub apele înspumate, ce cad atât de frumos, cu o vigoare ce nu se supune legilor timpului sub care trăim noi, muritorii…
Croația? Nu, Herțegovina
Doritorii își pot închiria ambarcațiuni de agrement, la fel cum se organizează și ture cu bicicleta, pe teren accidentat. La baza cascadei se ajunge cu un minibus de vacanță, cu vagoane, ori pe jos, coborând nenumăratele scări, care alternează cu un traseu betonat și asfaltat, în pantă. Ca fapt inedit, dar relevant, șoferul vehiculului ce transportă turiștii de sus, de la intrare până jos, la distracție, mi-a și transmis că aici, la Kravica, suntem, de fapt, în Croația. Și că Bosnia&Herțegovina (BiH) este dincolo de deal.
De fapt, cascada Kravica se află în partea numită Herțegovina din BiH, într-o zonă dominată de croații catolici. La doar câțiva kilometri de Kravica, spre Vest, se află granița cu Croația dalmată, unde poți ajunge pe autostradă! Medjugorje se află la circa jumătate de oră cu mașina, în direcția Nord-Est, iar Mostar-ul musulman beneficiar al etichetei UNESCO, la doar o oră de mers cu mașina.
Prețul biletului de intrare este unul modic: 10 mărci bosniace (aprox. 25 lei) biletul, pentru adulți, în sezonul estival. Așadar, prețuri mult mai prietenoase decât cele practicate în Croația vecină. Detalii, pe kravica.ba.
PS: La Sarajevo am găsit cazare mișto, la prețuri mici, folosind Airbnb. Dă click pe bannerul de mai jos, înregistrează-te pe Airbnb și profită de toate avantajele pe care le oferă această platformă. Airbnb oferă inclusiv vouchere de călătorie nu doar la prima rezervare ci și ulterior, în funcție de frecvența cu care folosești această platformă globală inovativă, în materie de cazare și activități. Știu din proprie experiență.
Citește și: O Coca – Cola pe stomacul gol, în TGV-ul clepsidră de Paris