„Este greu să explice un ungur”

Kiss si Szabo OdonVicepreşedintele CJ, Kiss Alexandru, susţine că segregarea Teatrului de Stat e în avantajul trupei române. Vicele CJ Bihor le-a istorisit ziariştilor despre întâlnirea pe care a avut-o cu directorul trupei Szigligeti, înainte de reorganizare. Şi s-a declarat neplăcut surprins de răspunsurile pe care le-a primit de la directorul trupei maghiare atunci când l-a întrebat despre numărul spectatorilor pe care-i adună la piesele de teatru.

„Am înţeles că îl interesează de Cannes, nu de spectatorii din Oradea”, s-a exprimat Kiss, vrând să transmită că, de fapt, conducerea trupei de teatru Szigligeti nu se interesează prea mult de preferinţele publicului-ţintă, în materie de teatru.

Apoi, Kiss a încercat să convingă că, prin separarea secţiilor de la Teatrul de Stat se va vedea mai bine care va reuşi să performeze. Şi cum. „Partea română spunea că e în creştere cu vânzările de bilete. Sau partea maghiară spunea că ei sunt mai buni. «Demonstraţi!», le-am zis”, a declarat Kiss, afirmând că sunt şanse ca partea maghiară să iasă prost din această segregare a Teatrului de Stat. Mai cu seamă că, transmite acelaşi şef de partid şi de Consiliu Judeţean, secţia română e avantajată de piaţă.

Vrea concurenţă

Publicul trupei de teatru românesc e mult mai larg, reaminteşte Kiss, comparativ cu cel al trupei maghiare. În plus, spune el, sunt mulţi maghiari care merg la spectacolele în limba română, în timp ce reciproca nu mai e la fel de valabilă. De altfel, aici mai-marele UDMR a făcut o analogie a situaţiei din Cultură cu cea a cititorilor de presă. Mulţi etnici maghiari citesc presa română, însă invers, procentul e mult mai mic, e convins liderul maghiarilor din Bihor.

„Se va crea puţină concurenţă. De fapt, concurenţa nu exista înainte, în sistemul nostru. Românilor de ce să le fie frică? Este o problemă de normalitate. Acum se va putea măsura eficienţa acestor secţii”, s-a întrebat Kiss, care anunţă că în noile contracte de management vor fi inseraţi indicatori de performanţă. Udemeristul a părut amuzat de temerile unora că românii vor fi daţi afară din teatru. „Este greu să explice un ungur interesul românilor. E nasol când un ungur trebuie să explice asta”, a concluzionat Kiss, dezamăgit că partenerii liberali din CJ Bihor nu au făcut-o.

Teatrul de Stat Oradea

Nedumerit de PD

Kiss declară că au două variante la Consiliul Judeţean, pentru a face rost de bani: ori măresc veniturile, ori scad cheltuielile. Cum spune că CJ Bihor nu e departe de faliment, s-a luat în calcul doar a doua variantă. Aşa s-a ajuns la reorganizarea instituţiilor de Cultură din Oradea. Kiss mai susţine că înainte să se ia decizia, au fost consultări cu toate partidele reprezentate în Consiliul Judeţean.

Mai mult, udemeristul afirmă că toate partidele au fost de acord cu manevrele gândite de Executivul CJ. „Doar PD-ul s-a răzgândit în comisia economică, ce s-a ţinut chiar înainte de şedinţă. Cer scuze de la PD dacă nu m-am exprimat bine, deşi au avut loc două întâlniri înainte”, le-a transmis Kiss, ironic, colegilor din coaliţia guvernamentală.

citeşte http://www.bihon.ro/

Reduc sau nu la Szigligeti?

Şefii UDMR Bihor au asigurat ieri că bugetul pentru Szigligeti Szinhaz va fi mai mic decât ce era în trecut. Totuşi, nu e sigur că se vor face reduceri de personal, chiar dacă în prezent cele două teatre au, practic, acelaşi număr de angajaţi: 126 Iosif Vulcan, 125 Szigligeti. Kiss ne-a trimis la proiectul de management pe care va trebui să-l facă Cvikker Katalin. Iar dacă se va încadra în banii pe care-i va da CJ Bihor, s-ar putea ca maghiarii să rămână cu 125 de angajaţi la „szinhaz”.

În această situaţie, cel mai mult de pierdut de pe urma reorganizărilor vor avea doar Teatrul Arcadia şi Ansamblul Folcloric Crişana.

citeşte http://www.bihon.ro/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *