Călin Corpaş. Despre mine

Mai multe cuvinte și mai puține cifre:

Călin Corpaș, jurnalist, redactor coordonator la Jurnal Bihorean – premiat în 2010 de Ministerul Culturii cu Diplomă de Excelenţă, pentru activitate jurnalistică şi sprijin acordat culturii, artelor şi patrimoniului naţional. 

Crypto-entuziast, încrezător în steaua mea norocoasă și preocupat să scot la iveală creștinul din mine. Pasionat de fenomenul fotbal și mereu animat de dorința de a găsi oameni, locuri și lucruri valoroase, dar ascunse sau prea puțin cunoscute. 

Absolvent de Jurnalism şi master în Politici Publice Europene, la Universitatea din Oradea. Certificat în social-media pentru jurnalişti, curs online urmat la University of Texas at Austin – “Knight Center for Journalism in the Americas”.

Şi acum, puţină naraţiune:

Primii ani de școală și gimnaziul i-am urmat la Școala generală nr. 3 din Oradea, actualmente Liceul Onisifor Ghibu. De altfel, chiar în anul în care intram la liceu – 1995 – Generală 3 devenea liceu iar președintele țării de atunci, tov. Ion Iliescu, era prezent la inaugurarea oficială a proaspătului corp de clădire cu care se mândrea nou-înființatul liceu. Cu toate acestea, chiar atunci eu lăsam în urmă noul liceu Ghibu și cartierul Nufărul, cu care mă confundam, pentru a mă înscrie la Liceul Teoretic Aurel Lazăr, localizat în centrul orașului. Unde altfel?, la secția Filologie. Chit că, aveam să constat ulterior, nu mă identific cu statutul de filolog, jurnalistul fiind obligat să poată înțelege, accesa și permeabiliza toate sferele și domeniile societății. 

În anul 1999 mi-am luat Bacalaureatul și am fost admis la Universitatea din Oradea – Facultatea de Științe Juridice. Neadaptarea la metodele practicate de cadrele didactice ale acestei facultăți, coroborată cu o serie de probleme medicale destul de grave m-au determinat să renunț la această facultate. Impulsionat de mama mea, care m-a ajutat enorm în acel moment de cumpănă (îi mulțumesc și azi), m-am transferat la Facultatea de Științe Politice și Științele Comunicării, unde tocmai se înființa secția de Jurnalism. Această mișcare s-a confundat cu macazul ce mi-a generat apoi o evoluție socio-profesională benefică.

Din băncile facultății, sprijinit de către domnul Ioan Laza, pe atunci director al cotidianului Crișana, am dat concurs la secția de sport a Crișanei. Am devenit, astfel, reporter sportiv timp de câteva luni, până când am primit provocarea cea mare dinspre Jurnal Bihorean. Redactor la JB, Monica Seres este cea care m-a încurajat să-mi încerc norocul la Jurnal, unde soţul ei, Alexandru, avea deja un cuvânt important de spus. După o perioadă de probă, am devenit reporter “plin”, începând cu data de 1 martie 2003. Și acum, la data la care scriu, 3 februarie 2011, tot pentru Jurnal Bihorean şi Bihon.ro îmi tocesc coatele. Și nu-mi pare rău.

Râurile de cuvinte scrise de mine în Jurnal Bihorean din 2003 încoace, postate online și pe www.bihon.ro, precum şi colaborările cu televiziunile locale și centrale stau mărturie demersului meu jurnalistic. Deşi am acumulat deja o experienţă relevantă, sunt încă un jurnalist tânăr. Aşadar, cred şi sper că mai am ce învăța și, deci, ce oferi în jurnalism.

Între timp, în 2010 am fost congratulat cu o Diplomă de excelenţă din partea Ministerului Culturii (mulţumesc Mircea Bradu!). De asemenea, în 2016 am fost desemnat mare câştigător în cadrul Burselor Europene pentru Jurnalişti, derulate de Fundaţia Euromonitor pentru Excelenţă (mulţumesc Cristinei Vasiloiu, Gildei Lazăr & Co.). De asemenea, în mai 2017 am urmat o stagiatură la Bruxelles, la Reprezentanţa Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană, ca ofiţer de presă. 

Blogul CalinCorpas.Ro îşi propune să vă ofere lumea privită prin ochii unui jurnalist din Oradea. Scriu despre ce ne înconjoară, mă şi vă preocupă. Aşadar, fiţi pe recepţie!

Calin Corpas

Contact:

0720.400.355

calincorpas@gmail.com

contact@calincorpas.ro

calin.corpas@informmedia.ro 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *