Ce votăm? Candidați vii sau avataruri?

Sper că românii vor avea luciditatea necesară încât să se prezinte la vot și să-i trateze pe candidații pentru Cotroceni exact cu același tip de respect cu care am fost tratați noi, alegătorii, în această campanie prezidențială, mai fadă ca niciodată, în care candidații s-au ascuns după paravanul comunicării impersonale, gestionată de super-echipe de PR.

O campanie electorală în care mi s-a părut că în mare măsură nu avem de-a face cu candidați adevărați ci, mai degrabă, cu avataruri. 

Au fost doar două dezbateri între candidați. La una singură a participat și un candidat cu șanse reale la turul II. Mă refer la Dan Barna. Joi seara am asistat la singura dezbatere care a contat cu adevărat, găzduită de Moise Guran, la Europa FM. La 30 de ani de la căderea comunismului, constat că puzderia de televiziuni centrale nu au fost cu adevărat interesate să organizeze o dezbatere între candidați, acceptând pasiv tacticile perfide ale acelor candidați care se socotesc cu sacii-n căruță, încă de pe acum. Guran și Europa FM au făcut-o pe ultima sută de metri. Cam din scurt, însă un demers cât se poate de respectabil. Jurnalistul a făcut un apel public de pe-o zi pe alta, a anunțat ora, a amenajat platoul și candidații cu adevărat interesați și-au găsit timp să participe.

Cât #rezistăm? Cum #penalizăm?

Așa cum Guran a reușit să adune în același platou trei candidați, de pe-o zi pe alta, la fel putea proceda televiziunea publică TVR sau alte televiziuni mari, precum Pro TV sau Antena 1. Nu s-a întâmplat, deoarece politicieni și trusturi media centrale, cu toții s-au complăcut într-un simulacru de campanie electorală fără dezbateri reale – un indiciu cât se poate de clar că, deși Dragnea a intrat la pușcărie iar PSD a pierdut guvernarea, democrația în România continuă să se ducă la vale, la 12 ani de UE și15 ani de NATO. Unde-o fi acum fenomenul #rezist?

Partenerii noștri strategici dezbat la greu

În Statele Unite, o campanie electorală nu poate fi concepută fără dezbateri reale, între candidați. Între cei doi pretendenți la Casa Albă au loc nu una sau două, ci chiar trei dezbateri electorale, în trei locații diferite, cu moderatori diferiți. Aceasta după ce partidele vor fi trecut deja prin dezbaterile între candidații participanți la alegerile primare. Poporul american a înțeles demult că democrația nu poate fi comodă pentru nimeni. Cu atât mai puțin pentru un politician, oricine ar fi acesta. De altfel, un președinte SUA nu ar avea nicio șansă să fie reales dacă ar fugi de dezbateri în campania electorală, oricând de grozav ar fi el. Cât privește challenger-ul, aceleași premise sunt valabile.

În cea mai stearpă campanie electorală din România post-comunistă, se cuvine să apreciem cu atât mai mult atitudinea celor trei care au acceptat invitația lui Moise Guran, pentru joi seara. Este vorba despre Dan Barna, Theodor Paleologu și Kelemen Hunor, trei candidați vii, care au dezbătut ușor reținuți, condiționați și de formatul nu foarte inspirat al emisiunii. Însă au arătat că sunt vii, că au program și au cuvintele la ei.

Alți doi, Viorica Dăncilă și Mircea Diaconu, au preferat ca în aceeași seară și pe același interval orar să vorbească fiecare, pe rând, cu Gâdea, la Antena 3, într-un format de emisiune cât se poate de ciudat. Atitudinea monologală arătată de Diaconu în campanie contrastează puternic cu promisiunea sa pentru dezbateri publice largi și esențiale, o dată ajuns în palatul prezidențial.

În ceea ce îl privește pe Klaus Iohannis, aflat la adăpostul diferențelor uriașe din sondaje, președintele în exercițiu nu s-a obosit să schimbe replici cu contracandidații săi, preferând să intre în turul II fără să aibă vreo scamă pe sacou. Din turnul său de fildeș în care a zăbovit mare parte din mandat, în plină campanie electorală Iohannis a preferat să ne invite să citim mai mult. Un îndemn cât se poate de decent și de potrivit pentru un dascăl. Însă, dincolo de acest îndemn, aș fi vrut să-l văd pe comandantul suprem al Armatei Române cum îi taie nu doar din priviri, ci și prin replici pe cei care-i vor fotoliul de șef suprem. 

Cu avânt mut spre turul II

Iohannis este candidatul care va intra în mod cert în turul II. O va face fără să se vadă la față cu Barna, cu Dăncilă sau cu Diaconu. Și aici se cuvine o precizare. Deși a încercat să pară bărbătoasă, lansând apeluri repetate la o confruntare cu Iohannis, fără vreun ecou la neamț, nici Dăncilă, la rândul ei, nu și-a găsit pantalonii pe care să-i îmbrace pentru a se risca într-o confruntare cu Dan Barna, un candidat mai tonic, cu simțul elocinței, pe care candidatul PSD și candidatul “UN OM” l-au evitat, în chip evident. Ghinion!

Ghinionul cui? Va fi în continuare ghinionul nostru, ca popor, dacă, în loc să-i citim pe candidați așa cum sunt ei și să îi taxăm în consecință, vom alege să mergem la vot și ne irosim votul, votând la întâmplare sau după impresii insuficient fundamentate. 

Chiar așa, dle Președinte Iohannis, cu cine ați prefera să dezbateți în turul II? Cu Dăncilă sau cu Diaconu? Ori ați prefera un tur II fără PSD, așa cum le cere românilor Dan Barna?

One thought on “Ce votăm? Candidați vii sau avataruri?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *