
Consilierul judeţean este văzută ca trădătoare în favoarea PNL, dacă votul pentru şefia CJ Bihor va fi reluat, în urma unei hotărâri judecătoreşti definitive.
Cu 103 voturi „pentru” şi 3 abţineri, filiala PSD Bihor a exclus-o din partid pe Ana Maria Tiron şi, implicit i-a retras luni sprijinul politic pentru funcţia de consilier judeţean.
Aceasta după ce în urmă cu doar câteva luni, Ana Maria Tiron era revocată din funcţia de secretar executiv al filialei şi înlocuită cu Sergiu David, un alt consilier judeţean. Motivul acestei decizii a PSD Bihor a fost explicat de preşedintele executiv Emilian Pavel. „Pe diferite căi, ne-a transmis că dacă se reface votul pentru conducerea Consiliului Judeţean, ea va vota un preşedinte PNL, care va da PSD-ului un vicepreşedinte, altul decât preşedintele Mang (recunoscut ca un inamic notoriu al lui Ilie Bolojan – n.red.). De asemenea, s-a constatat lipsa unor documente cerute de AEP, din vremea când activitatea era gestionată de Ana Maria Tiron”, ne-a declarat Pavel.
A refuzat să demisioneze
Votul de luni din Comitetul Executiv Judeţean al PSD vine ca urmare a refuzul Anei Mariei Tiron de a-şi da demisia din Consiliul Judeţean, după ce acest gest i-a fost solicitat de preşedintele filialei, Ioan Mang. De altfel, tot Mang este cel care a inventat-o politic pe Tiron şi, iată, acum este artizanul scoaterii definitive a acesteia din prima linie a PSD Bihor. Preşedintele Mang i-a găsit acesteia o serie de probleme în activitate – gestionarea proastă a muncii de secretariat la PSD Bihor însă, mai important, o vede ca pe un potenţial trădător, dacă se va ajunge la o nouă rundă de alegeri a conducerii Consiliului Judeţean. În ultima perioadă, Ana Maria Tiron a încercat să-şi garnisească imaginea în cadrul filialei, prin activitatea de consiliere pe anumite proiecte PNDL pe care aceasta încă o are pe lângă câţiva primari ai PSD din Bihor, aspect neagreat în ultima perioadă de şeful său, Ioan Mang. Printre primarii pe lângă care gravitează Tiron – primarul de Sînmartin, Cristian Laza şi primarul de Ineu, Dumitru Togor (*editat ulterior).
După ce relaţia dintre Mang şi Tiron s-a deteriorat, aceasta din urmă ar fi fost curtată de către liberalii conduşi de Ilie Bolojan. Astfel stând lucrurile, preşedintele PSD Bihor a preferat să provoace acum un rău mai mic pentru el, ca vicepreşedinte al CJ Bihor, dar şi pentru partid, decât să îşi vadă periclitată realegerea în funcţie, în cazul în care Curtea de Apel Timişoara va confirma sentinţa Tribunalului Bihor – anume că alegerea conducerii Consiliului Judeţean, din iunie 2016, nu a fost legală din pricina neasigurării secretului votului. Aspectul a fost reclamat în instanţă de către PNL.
Marţi, 19 septembrie, este de aşteptat ca aleşii judeţeni ai coaliţiei PSD – UDMR – ALDE să voteze pentru revocarea mandatului Anei Maria Tiron, la propunerea PSD. În această situaţie, se aşteaptă ca PNL să blocheze revocarea mandatului lui Tiron şi, implicit, validarea unui alt consilier judeţean PSD. Cel mai probabil, liberalii vor ieşi din sală, iar coaliţia PSD – UDMR – ALDE va fi insuficientă, cu doar 17 voturi avute la dispoziţie. Astfel, activitatea din plenul Consiliului Judeţean se va bloca pe o perioadă necuantificabilă.
CJ blocat şi, probabil, dizolvat
Chiar dacă legea prevede că mandatul unui consilier judeţean se validează cu majoritatea voturilor celor prezenţi, dacă liberalii părăsesc sala de fiecare dată când hotărârea va fi pusă pe ordinea de zi, activitatea din plenul Consiliului Judeţean se va bloca. Într-o asemenea situaţie, se poate ajunge la dizolvarea Consiliului Judeţean şi convocarea de alegeri anticipate. Atât preşedintele filialei, Ioan Mang, cât şi preşedintele executiv Emilian Pavel nu se arată speriaţi de perspectiva unor alegeri anticipate pentru Consiliul Judeţean. Mai mult, aceştia sunt convinşi că PSD va lua acum mai multe voturi decât a primit în localele din 2016, în timp ce PNL va obţine mai puţine, cred social-democraţii.
În şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean de marţi, pe ordinea de zi figurează şi votarea noilor salarii din CJ Bihor, adaptate la noua lege a salarizării. Aceasta presupune măriri salariale cu de la 1%, cazul DGASPC până la 34%, cazul celor de la Evidenţa Persoanei, prin echilibrarea salariilor între funcţionari şi instituţii cu responsabilităţi comparabile.