Noul embargo impus Coreei de Nord: dur, dar nu total

Kim Jong Un
Kim Jong Un

ONU a votat luni, 11 septembrie 2001, înăsprirea sancţiunilor economice impuse Coreei de Nord. Şi totuşi, este vorba tot despre un compromis între SUA, China şi Rusia, în condiţiile în care toate celelalte opt rezoluţii ONU de sancţionare a regimului de la Phenian au dat greş. 

Statele Unite ar fi vrut un embargo economic total impus Coreei de Nord, de către Consiliul de Securitate al Naţiunile Unite. Nu şi-a dus, însă, planul până la capăt, pentru a nu se confrunta cu un veto din partea Chinei sau Rusiei. Cele două mari puteri vecine ale Coreei de Nord critică acţiunile regimului de la Phenian, ce periclitează pacea mondială, însă continuă să aibă o atitudine ambivalentă faţă de dictatorul Kim Jong Un. 

Chiar dacă ONU nu a impus un blocaj economic total Coreei de Nord, sancţiunile votate luni sunt dure: 

  • sunt diminuate cu 30% exporturile de petrol brut către Coreea de Nord (pe care le furnizează China), prin reducerea cu 55% a exporturilor de petrol rafinat către regimul nord-coreean;
  • peste 90% din exporturile Coreei de Nord vor fi interzise (cărbune, textile, oţel, peşte), în condiţiile în care, pentru anul 2016, acestea au valorat 2,6 miliarde de dolari. 

În cadrul reuniunii Consiliului de Securitate ONU, ambasadorul SUA la ONU, Nikki Haley a subliniat că SUA nu îşi doresc un război cu Coreea de Nord şi că, prin sancţiunile impuse, se încearcă aducerea regimului de la Phenian pe calea cea bună. Adică să renunţe la testele nucleare. Haley a mai subliniat că rezoluţia de înăsprire a sancţiunilor nu ar fi fost posibilă fără relaţia excelentă între preşedintele american Trump şi cel chinez Xi. 

Sursa: The Guardian

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *