Catalanii forteaza ruperea de Spania. Referendumul e la usa!

Miting pro-Catalonia la Barcelona Foto Twitter / Forca Barca
Miting pro-Catalonia la Barcelona Foto Twitter / Forca Barca

După Brexit, un nou cutremur politic e pe cale să fie îndurat de Uniunea Europeană. În timp ce restul lumii comemora 9/11, pe 11 septembrie 2017, catalanii au ieşit în stradă să-şi ceară independenţa de Spania. 

11 septembrie este Ziua Cataloniei, numită şi La Diada. Referendumul se apropie.  

Parlamentul de la Barcelona a ales ziua de 1 octombrie pentru organizarea referendumului prin care Catalonia îşi declară (sau nu) independenţa de Spania. În schimb, la Madrid, Curtea Constituţională a ordonat suspendarea votului, iar Guvernul spaniol încearcă să-l împiedice.  

Politico Europe a făcut un grafic elocvent, care arată ce ar însemna secesiunea Cataloniei faţă de Spania.

Catalonia este, de departe, cea mai bogată regiune a Spaniei, iar ruperea acesteia de Regat ar fi catastrofală pentru economia spaniolă. De altfel, Catalonia este una dintre cele mai bogate regiuni ale Europei. 

 

În acest context, Guvernul de la Bucureşti ar trebui să ia aminte şi să facă un salt calitativ în abordarea sa politico-administrativă faţă de regiunile ţării. Şi, mai cu seamă faţă de Ardealul care, în ciuda avansului său faţă de alte regiuni ale României, continuă să sufere în competiţia economică a pieţei libere din cauza lipsei infrastructurii rutiere şi feroviare. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *