Armata finlandeza sparge milioane de euro pe video-games

Virtual Battle Space 3 - Finnish Army
Virtual Battle Space 3 – Finnish Army

Cea mai mare armată din Scandinavia – cea finlandeză – tocmai a investit 3 milioane de euro în jocuri video destinate soldaţilor săi.

Ofiţerii finlandezi spun că această inovaţie este una eficientă, din perspectiva costurilor. Alt avantaj rezidă în posibilitatea vizualizării mişcării trupelor în regim de “bird-eye”, ceea ce le lărgeşte perspectiva ofiţerilor şi soldaţilor. 

În schimb, nu se poate simula avansarea în condiţii de teren greu, la fel cum nu se poate compara un exerciţiu dificil din teren cu un simulator video. 

Chiar dacă sunt mulţi soldaţi pasionaţi de jocuri pe calculator, nu toţi cred în metoda aceasta de pregătire. “Din păcate, trebuie să spun că nu îmi dau seama cât ne foloseşte”, afirmă recrutul Villi Laukkanen.

Jocul în sine este Virtual Battle Space 3, un program modificat special de către armata finlandeză, pentru a corespunde cerinţelor specifice. 

În Finlanda, toţi bărbaţii ce împlinesc 18 ani trebuie să satisfacă serviciul militar, de la 6 la 12 luni, aşa cum era şi în România, înainte de profesionalizarea Armatei. Se remarcă, însă, tot mai multe femei ce intră în armata finlandeză. 

În timp de pace, Finlanda are 16.000 de trupe la dispoziţie, însă, pe timp de război poate mobiliza până la 230.000 de soldaţi, în patru săptămâni. Nu e de mirare că finlandezii au cea mai mare forţă miliară din Scandinavia, de vreme ce sunt vecini cu Federaţia Rusă, despre care un arhicunoscut banc relevă că se învecinează cu cine vrea ea… 🙂

Sursa: Sputnik

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *