Fotbal de Liga 1 în Bihor? Da, se poate!

CJ Bihor - LuceafarulVicepreşedintele Consiliului Judeţean, Traian Bodea, se declară împotriva implicării Consiliului Judeţean Bihor în susţinerea clubului de fotbal Luceafărul. Apelând la un sofism, dl. Bodea susţine că CJ Bihor trebuie să investească în drumuri şi parcuri industriale. De bună seamă că CJ Bihor e obligat să investească în infrastructură, însă drumurile, fabricile şi sportul nu se exclud reciproc. Dimpotrivă, se completează. Dintotdeauna, sportul de performanţă a stimulat infrastructura sportivă. În plus, nu există nicio garanţie că dacă Judeţul ignoră în continuare clubul Luceafărul, judeţul va deveni mai bogat şi mai atractiv. Dacă CJ Bihor susţine cultura, de ce nu ar sprijini şi sportul? Pe lângă investiţia de la Muzeul Ţării Crişurilor, acelaşi CJ Bihor cheltuie anul acesta circa 23 de milioane de lei noi cu cele două teatre de stat din Oradea – Regina Maria şi Szigligeti – dar şi cu Filarmonica. Adică vreo 5.000.000 de euro* sau chiar mai mult, an de an.
Biblioteca Judeţeană şi Şcoala de Arte Francisc Hubic costă încă 2.000.000 de euro** anual. Mai mult, recent, acelaşi CJ Bihor cheltuia aproape 100.000 de euro (!) cu festivalul aniversar „Hubic” din Piaţa Unirii. Acolo unde tocmai dl. Bodea s-a afişat, cu mândrie, pe scenă!

Primăria Oradea şi Consiliul Judeţean Bihor sunt responsabile pentru falimentul FC Bihor, într-o perioadă în care, iată, Luceafărul Oradea a rămas singurul club de fotbal ce reprezintă Bihorul în primele trei eşaloane ale ţării. O tristă premieră pentru ultimii 35 de ani. Performanţa Luceafărului este cu atât mai lăudabilă cu cât este un club de fotbal privat care, iată, supravieţuieşte în Liga 2 prin eforturi private. Şi o face în chip onorant. După ani la rând în care a susţinut clubul de unul singur, finanţatorul Ioan Blidaru are nevoie acum de sprijinul autorităţilor locale pentru a încerca promovarea în prima ligă. De bună seamă că nu este deloc rentabil să bălteşti în Liga 2, unde cerinţele financiare s-au înăsprit, de când cu seria unică. În schimb, recompensa financiară lipseşte cu desăvârşire, un club neputându-se autofinanţa fără aportul generos al unui investitor.

Dacă Primăria Oradea este generoasă doar cu baschetul lui Sere, nu văd de ce Consiliul Judeţean nu ar putea sprijini financiar clubul Luceafărul, cu obiective bine definite. Mai cu seamă că, după cum se ştie, sunt destule finanţări pe care CJ le acordă diverselor ONG-uri, pentru activităţi fără impact public, multe dintre acestea fiind purtătoare ale izului de partid.
În situaţia în care CJ Bihor şi Ioan Blidaru reuşesc să găsească o formulă transparentă şi eficientă pentru un parteneriat din care să câştige fotbalul de performanţă bihorean, cele câteva sute de mii de euro cu care Consiliul Judeţean ar urma să finanţeze anual clubul Luceafărul s-ar putea dovedi o investiţie eficientă. Mai cu seamă că acum legislaţia permite şi chiar încurajează asemenea iniţiative.

Dacă într-un an sau doi parteneriatul CJB – Luceafărul va fi încununat cu succesul unei promovări în Liga 1 şi cu menţinerea clubului pe prima scenă, această performanţă ar avea ca rezultat renaşterea tradiţiei fotbalistice bihorene peste care se aşterne deja praful şi, esenţial, revigorarea sectorului juvenil. În plus, pe lângă notorietatea căpătată la nivel naţional, odată cu promovarea pe prima scenă fotbalistică ar deveni accesibile noi resurse pentru autofinanţarea clubului, aşa cum sunt drepturile TV, deloc neglijabile.

Nu avem voie să uităm că, înainte de baschet şi polo, Oradea a avut tot timpul fotbal. Mai ales fotbal. În Oradea şi judeţ, chiar şi azi se joacă mult mai mult fotbal decât baschet. Chit că primul a fost „faultat” permanent de autorităţi. Iar publicul bihorean rămâne, în continuare, avid de fotbal. Dovadă meciul de Cupa României dintre Luceafărul şi Astra, de astă-iarnă, când, pe o vreme câinoasă, Stadionul Iuliu Bodola fusese luat cu asalt de oeste 4.000 de microbişti, luând prin surprindere organizatorii. Cu atât mai mult, autorităţile au acum datoria să-şi spele din păcate şi să aducă sportul-rege acolo unde îi este locul. Pe prima scenă a ţării, alături de un investitor privat consecvent, care şi-a dovedit deja seriozitatea.

//

* ** Modificări editate ulterior. Mulţumesc cititorilor pentru feedback.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *