Ce leaga super-podul chinezesc si Podul Prezan (Macio) din Oradea?

pod Oradea vs pod-de-sticla China

Răspunsul probabil că îl intuiţi deja: COSTURILE. Super-podul chinezesc de sticlă este suspendat la 1.000 de metri deasupra marelui canion Zhangjiajie – patrimoniu UNESCO.

 

Inspirat din super-producţia cinematografică “Avatar”, spectaculosul pod a fost inaugurat în 2016, are 381 de metri lungime şi este format din panouri de sticlă, pentru ca vizitatorii să poată admira sub ei marele canion chinezesc, fără nicio oprelişte. Podul de sticlă poate susţine 800 de persoane în acelaşi timp. Proiectat de o firmă de arhitectură din Israel – Haim Dotan – podul a costat 3,4 milioane de dolari, potrivit CNN, fiind una dintre cele mai remarcabile realizări de acest tip din lume.

Prin comparaţie, Podul Prezan din Oradea are 98 de metri lungime şi două benzi de circulaţie, câte una pe sens, peste Crişul Repede. Inaugurat în 2015, podul a fost cunoscut până la botezul său oficial drept podul Macio, după numele firmei italiene care l-a început şi l-a lăsat neterminat. Primăria Oradea a fost cea care a preluat lucrarea, finalizându-l cu acelaşi constructor ce fusese ales iniţial de constructorul italian- compania Construcţii Bihor. În total, podul din Oradea a costat circa 11 milioane de lei, din care 7 milioane au fost băgate de Primăria Oradea, din bani publici. Conversia ne duce la cca. 2,6 milioane de dolari, pentru 4,25 lei la 1 USD.

Aşadar, o capodoperă arhitectonică costă în China 3,4 milioane de dolari americani, pe când un pod din Oradea, util, ce-i drept, dar fără nicio veleitate arhitecturală, costă aprox. 2,6 milioane de dolari. Că cele două poduri nu ar trebui să fie comparate vreodată, este cât se poate de adevărat. Realitatea ne arată, însă, că viaţa bate filmul. Prin urmare, preţurile se compară.

podul-chinezesc-de-sticla

Times of Israel: China opens world’s greatest Israeli made glass bridge

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *