Ministrul lui Bolojan

Bolojan, Buse si HomorMinistrul Transporturilor, dl “Renault” Sorin Buşe face vizite dese la Oradea.

Ocazii cu care tine sa sublinieze preelectoral meritele primarului Bolojan la pasajele noi de pe Centura si proiectul de legare a Oradiei la autostrada. In schimb, prefectul Pop – reprezentant legal al Guvernului in Bihor – e lipsit total din cadru.

Joi, ministrul Transporturilor, seful CNADNR si primarul Bolojan au tinut sa semneze in prezenta presei un protocol de predare – primire a studiului de fezabilitate finantat de Oradea, pentru drumul ce leaga Oradea de viitoarea autostrada A3, de la giratia Caii Santandreului, pe la DN1 Bors, Biharia si Tamaseu. Ramane ca MT si CNADNR sa se tina de cuvant – in mod nespecific – iar drumul lung de aproape 20 km sa fie gata pana in 2019 – asa cum a promis directorul Homor de la CNADNR.

Ma mira, insa, pretul urias estimat pentru acest drum: cca 130 milioane de euro pentru aproape 20 km. Adica aproape 7 milioane de euro pe kilometru, pentru un drum cu patru benzi, care, in ciuda asemanarilor, nu este, totusi, autostrada, ci parte dintr-o viitoare centura metropolitana. Prin comparatie, un kilometru de autostrada din tronsonul Suplac – Bors de pe A3 costa 2,6 milioane de euro, conform celor transmise de CNADNR. Chiar daca, de buna seama, constructorul spaniol ce a castigat licitatia nu ia lucrarile de la zero, ci preia santierul Bechtel, din NE Bihorului. Insa, ramane de vazut cand si cat se va licita legatura Oradea – A3.

Avand in vedere vizitele dese si anunturile de bun augur pentru Oradea si Bihor facute de acest ministru nascut chiar in Bihor, in aceasta perioada preelectorala, nu tare m-ar mira sa-l vad pe tehnocratul Sorin Buşe cum isi incepe in curand o cariera politica in PNL, chiar din Bihorul natal, alaturi de secretarul general Ilie Bolojan. Mai cu seama ca in PNL e moda primarilor ce ajung sus de tot. Iar dupa mediatizatul Sibiu al lui Iohannis, sunt toate semnele ca investiile facute in Oradea, cu bune si rele, sa-l propulseze pe Ilie Bolojan tot acolo, sus, in administratia guvernamentala, mai devreme sau mai tarziu. Campaniile de promovare a Oradiei in presa centrala ca oras turistic si prietenos afacerilor (Ziarul Financiar ş.a.) sunt vestitorii ascensiunii lui Bolojan. Cu atat mai mult cu cat clasa politica din Capitala are nevoie de sange proaspat. Si inca urgent. Insa Bolojan nu e un tip pripit. Dimpotriva, isi calculeaza bine pasii. Pana la proba contrarie.

Voi reveni. 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *