Cine anunţă zborul Oradea – Cuca Măcăii, via Dăbuleni?

National GeographicCitesc în National Geographic despre cum au fost sabotaţi oltenii din Dăbuleni de către celebrul Stat Român. În 2010, sub şi mai celebrul Guvern Boc, îndemnat de către celebrissima Comisie Europeană, Statul Român a tăiat subvenţiile la energie.

 

Un efect colateral, prea minor ca să fie băgat în seamă de guvernanţii de atunci (şi de acum): anume că acele comunităţi de ţărani care au fost suficient de deştepte încât să nu-şi distrugă sistemele de irigaţii realizate în era comunistă aveau pe cap factura la energie, deoarece irigaţiile nu curg doar prin cădere liberă. Prin urmare, nemaipermiţându-şi factura la energie pentru irigaţii, oltenii cu lubeniţa s-au apucat să-şi sape fiecare puţuri pe tarlalele cu lubeniţa.

Seară de seară, aceştia ies pe câmpuri cu ţevi lungi de 5-6 metri, cu diametru de 30 şi-şi asamblează instant conducte cu care-şi irigă culturile, de la puţurile cu apă. Şi o ţin aşa, seară de seară, de primăvară până-n vară, pe toate câmpurile unde au plantat celebrele lubeniţe de Dăbuleni. Dacă ţăranii de la Dăbuleni ştiu că ţevile astea le pot aduce bruma de bani necesară vieţii, în schimb, tare mi-e că dacă aş pune ţeava aceea în mâna unui Dragnea, i-ar da cu ea în cap lui Victor Ponta. Dacă i-aş da-o lui Băsescu, i-ar da în cap lui Vasile Blaga. Iar dacă aş da-o lui Cioloş, ar ascunde-o adânc de ţăranii de Dăbuleni, cu speranţa că lubeniţele acestora vor fi compromise iremediabil, spre bucuria concurenţei extra-naţionale. Altfel nu pot gândi despre guvernul acestui om, un guvern care face tot ce poate ca să saboteze fermierul român, luându-i pâinea, pardon, subvenţia de la gură. Deh, comisariatul european pe agricultură lasă urme sub coafură…

În fine, dacă i-aş da-o lui Bolojan, s-ar apuca să irige, iar după aceea s-ar duce să ia toate ţevile vecinilor din sat, ca numai terenurile lui să fie irigate, ba să aibă şi ţevi de rezervă. Iar Pasztor şi Mang şi-ar da unul altuia ţeava, ca şi cum aceasta ar frige, numai să nu-i prindă careva cu ea în mână. Dacă tot s-au prins mai-marii Oradiei şi ai Bihorului în jocuri puerile, în voturi şi anunţuri “în contra ăluilalt”, poate nu ar strica ca pe 11 decembrie să ne anunţe Blue Air şi un zbor Oradea – Cuca Măcăii, via Dăbuleni. Unul charter, doar dus, cu numai 3-4 locuri, rezervat VIP-urilor politice locale. Aşa, ca de la National Geographic-ul din Sahara Olteniei la Animal Politic Planet-ul local.

Citeşte şi:

Cursa Blue Air Oradea – Constanţa, revendicată şi de CJ Bihor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *