Oradea asfaltului? Nu, Oradea florilor

Lalele in Parcul Libertatii din Oradea
Lalele in Parcul Libertatii din Oradea

Aşa da. Aşa aş vrea să arate Oradea. Da, avem nevoie de asfalt. Da, avem nevoie de pasaje, de drumuri şi de canalizare. Dar avem nevoie şi de Viaţă. De frumos. De aceea, se cuvine să-i mulţumim lui Marius Sabău de la florăria Florius Art din Parcul Libertăţii.

 

Explozia de frumuseţe florală a lalelelor din jurul florăriei sale i se datorează lui.

Lalele si alte flori de primavara in Parcul Libertatii din Oradea
Lalele si alte flori de primavara in Parcul Libertatii din Oradea

Marius spune că a făcut-o pentru Oradea şi pentru orădeni, pentru a arăta că se poate să oferi, în oraşul acesta, ceva frumus, tuturor. E convins că gestul i se va întoarce însutit, precum spune Scriptura. Să sperăm doar că minunea va ţine până la vară, iar minunea se va întoarce şi la anul. Aviz, amatorilor!

Lalele si alte flori de primavara in Parcul Libertatii din Oradea
Lalele si alte flori de primavara in Parcul Libertatii din Oradea

2 thoughts on “Oradea asfaltului? Nu, Oradea florilor”

 1. Buna ziua tuturor care urmaresc aceasta pagina,;din postarile pe care le-am citit , am decis sa indraznesc sa va scriu fiindca am mare incredere ca ma puteti ajuta cu cateva opinii referitoare la orasul Oradea. Dupa cautari atente, am ales Oradea ca o varianta pentru o intoarcere din strainatate, insa nu cunoastem nimic despre oras si pe nimeni din oras. Din cate am studiat online, ar fi varianta cea mai buna pentru noi, pare un oras deosebit in multe aspecte. Ma intreb daca pot, asadar, sa indraznesc a va cere opinia cu privire la :
  1. scoli generale bune, o lista de cateva m-ar ajuta mult, avem un copil de 7 ani
  2. cartiere de preferat, care ar fi primele 15 in top? ( pun mai jos lista cu cele 30 din noua impartire 2011). Totusi, nu ma refer la centru, este de neatins ca pret.
  3. cartiere/zone de evitat ,sper sa nu jignesc prin aceasta intrebare
  4. cum e viata in oras? Cum va simtiti in orasul vostru? Ce sanse sunt pentru un electrician si un cadru didactic la un trai decent?

  Stiu ca sunt off-topic cu mesajul acesta, dar chiar am nevoie de informatii, cat de succinte, orice ma ajuta sa imi fac un tablou general al situatiei in orasul vostru.

  Va multumesc tare !

  • Orașul Nou
  • Subcetate
  • Dorobanților
  • Universității
  • Splaiul Crișanei
  • Olosig
  • Velența
  • Dimitrie Cantemir
  • Salca
  • Europa
  • Calea Aradului
  • Ioșia
  • Ioșia-Nord
  • Decebal-Dacia
  • Rogerius
  • Nicolae Iorga
  • Gheorghe Doja
  • Dragoș Vodă
  • Mihai Eminescu
  • Seleuș
  • Nufărul
  • Nicolae Grigorescu
  • Calea Sântandrei
  • Ioșia-Sud
  • Zona Industrială Vest
  • Episcopia Bihor
  • Oncea
  • Podgoria
  • Tokai
  • Zona Industrială Est

  Va multumesc mult!
  Cristina

  1. Bună ziua,

   Voi încerca să fie scurt şi cât de cât lămuritor, măcar parţial.
   În privinţa şcolilor generale, poate că e preferabil să căutaţi asistenţă de specialitate, deoarece nu e un domeniu pe care să-l cunosc îndeaproape. Însă vă pot da câteva şcoli despre care am percepţia că sunt bune, chiar dacă, la nivelul şcolilor generale şi îndeosebi pentru vârsta de 7 ani, cred că nu riscaţi mai nimic în privinţa marii majorităţi a şcolilor din Oradea. Şi cum distanţele nu sunt foarte mari, din clasa a 5-a copilul poate fi transferat şi la o altă şcoală, unde poate ajunge eventual cu tramvaiul. Şcolile Dacia, Oltea Doamna, Bălcescu, Pedagogic, Greco-Catolic, Don Orione, Emanuel (ultimele trei sunt licee confesionale g-catolic, respectiv baptist, cu referinţe bune) îmi vin primele în minte. De asemenea, colegiile naţionale şi liceele cu clase primare, precum Gojdu, Eminescu, A. Lazăr (toate în zona centrală), Ghibu…
   Oradea este un oraş sigur, cu o bună infrastructură de transport şi de apă. Chiar dacă la orele de vârf e aglomeraţie, se poate circula prin oraş, fiind destule variante rutiere. Transportul public arată destul de bine, iar aeroportul se dezvoltă.
   Meseria de electrician este solicitată, iar în privinţa cadrului didactic depinde de specializare, grad şi nivelul de învăţământ unde predă. Avem şi câteva universităţi în oraş… Viaţa e liniştită în Oradea şi sunt speranţe pentru o dezvoltare tot mai vizibilă în anii ce vin. La capitolul estetic şi curăţenie, Oradea este peste media pe ţară, în mod evident. Cele mai mari bătăi de cap sunt cu încălzirea centralizată – mai sunt rateuri – însă depinde şi de gradul de izolare termică a locuinţei. S-a investit enorm în CET şi reţeaua de termoficare, iar rezultatele pozitive întârzie să fie resimţite.
   Dacă nu vă permiteţi zona centrală (Oraşul Nou, Olosig, Subcetate, zona Horea – Dorobanţilor), dintre cartierele mari cel mai aerisit este Nufărul-Cantemir, la ieşirea spre Băile Felix, în SE. În Nufărul se află mall-ul Lotus Center şi două noi parcuri (nu foarte mari) – Salca şi Seleuş. Zona Salca este adiacentă cartierului Nufărul şi zonei Cantemir. Ansambluri rezidenţiale noi din Oradea, precum Prima şi Nufărul Plaza se află în Nufărul, cartier care are şi o zonă de case. Tot în Nufărul se află şi un campus religios, cu o concentraţie mare de biserici şi centre creştine în acelaşi perimetru (în spatele Pieţei Nufărul, în zona de case). De asemenea, în zona Pieţei Cetate (lângă Cetatea Oradea) se construiesc noi ansambluri rezidenţiale.
   Rogerius este cel mai mare şi mai aglomerat cartier, în V-NV. Însă nu se poate zice că este sufocant. Totuşi, nu cunosc unde locuiţi dvs şi cum percepeţi dvs aglomeraţia. Decebal şi Dacia sunt mari bulevarde din Oradea, în jurul acestora fiind delimitată zona Decebal – Dacia, acces relativ rapid în Centru. Din Rogerius, ajungi în Centru prin zona Dacia – Decebal, una definită de blocuri.
   Ioşia este un alt carter mare al Oradiei, în V. În Ioşia Nord sunt blocuri, iar în Sud, case. Ansamblul rezidenţial Ared se dezvoltă la confluenţa zonei centrale cu zona Decebal – Dacia şi Ioşia. Tot în acea zonă urmează să se construiască un nou mall, pe locul unei foste fabrici.
   Zona Dragoş Vodă este apropiată celei centrale, prin apropiere curgând Crişul Repede. Cartierul Eminescu se învecinează cu Dragoş Vodă în direcţia Est, iar zona Tokai este de evitat, fiind insalubră, spre ruşinea ţiganilor din zonă.
   Oncea şi Podgoria sunt cartiere în zona deluroasă a Oradiei. Reprezintă o suprafaţă foarte mare, cu atmosferă mixtă: sunt zone rezidenţiale, cu proprietăţi somptuoase, unde locuiesc orădenii cu stare şi sunt zone cu aer cât se poate de rural, unde apa curentă şi asfaltul nu au ajuns, încă. Episcopia Bihor este un cartier încorporat Oradiei în anii ’70, fiind un fost sat locuit aproape în întregime de etnici maghiari.
   Universităţii – Calea Aradului este o zonă foarte apropiată de centru. O zonă bună, dar scumpă. Aici se află cartierul Luceafărul. Europa este un cartier peste drum de cimitirul municipal. Ghe. Doja este o stradă şi o zonă ce duce spre Spitalul Judeţean şi spre zona deluroasă, fiind o zonă mixtă – blocuri + case. Este foarte aproape de zona centrală.
   Mai sunt dezvoltări imobiliare şi spre aeroport, după complexele comerciale Era şi Oradea Shopping City.
   Însă, dincolo de toate, cred că v-aţi putea contura o imagine mai apropiată realităţii dacă ajungeţi în Oradea. Se poate locui în orice zonă. Depinde de buget şi de aşteptările pe care le aveţi de la zonă, de la oraş şi de la locuinţa pe care v-o doriţi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *