Lumini şi umbre la Oradea All Star Game 2016

All Star Game Oradea 2016 - prezentarea jucatorilor
All Star Game Oradea 2016 – prezentarea jucatorilor FOTO: OVI D. POP

Oradea a găzduit All Star Game-ul ediţia 2016, marţi, şi, aşa cum am anticipat, sala nu a fost arhiplină, poate şi pe fondul dezamăgirii pierderii Finalei Cupei României de către CSM, înainte cu o seară. 

 

La finalul spectacolului ce a ţinut aproape trei ore, erau deja destule locuri goale în sală, unii spectatori neavând răbdare să stea până la capăt. Semn că s-a exagerat cu întreruperile din timpul All Star Game, ce au împins manifestarea până spre ora 10 seara.

Multe locuri goale spre final, la All Star Game
Multe locuri goale spre final, la All Star Game

“Ne dorim ca meciul stelelor să nu fie doar un prilej de întâlnire a celor mai buni 24 de jucători din LNBM, ci o veritabilă demonstraţie de baschet modern, cu apărare agresivă, cu intercepţii, cu tranziţii ofensive în viteză, cu aruncări precise şi cu tot arsenalul ce se poate constitui un exemplu pentru micii noştri baschetbalişti”. Cuvintele îi aparţin lui Horia Păun – preşedintele FR Baschet şi apar scrise în broşura pe care organizatorii au oferit-o spectatorilor la Final 4-ul Cupei României şi la All Star Game-ul baschetului românesc, ediţia 2016.

Scara... All Star-ilor
Scara… All Star-ilor. Baschet fără intensitate la All Star Game, după cum se poate deduce şi din această fotografie FOTO: OVI D. POP

Acum, cum mi s-a părut mie All Star Game-ul. Că de Cupa pierdută am cam scris. Mi s-a părut că în primele trei sferturi spuma baschetului românesc, jucători români şi străini, au fost simple statui vivante în apărare, ca nu cumva să nu iasă schemele aeriene din atac. Şi chiar şi aşa au fost destule ratări. Nu am văzut, aşadar, nicio apărare agresivă, cum vroia preşedintele Păun, niciun fault sau capace spectaculoase. Jucătorii s-au limitat la acrobaţii şi aruncări ca la antrenament menajându-se 100% pentru play-off-ul campionatului. E normal să nu joci la intensitate maximă şi să te protejezi, dar s-a mers într-o extremă a relaxării. Doar sfertul 4 a arătat ceea ce aşteptam de la un All Star Game. În sfertul 4 am văzut acea intensitate plăcută în joc. Am văzut şi faze lucrate pe fondul unei apărări cât de cât, am văzut intercepţii. Nu întâmplător primele fauturi au venit în ultimul sfert.

Nu mi-a plăcut nici modul total neserios în care s-a ţinut scorul şi faptul că s-a dorit încheierea meciului la egalitate 131 – 131. Dacă tot luăm modelul NBA, apăi măcar să-l aplicăm cum trebuie. Da, All Star Game este un joc-spectacol, dar cu o oarecare intensitate şi cu un scor ţinut serios, care să reflecte situaţia din teren.

Reclama scandaloasă

Aş fi vrut să pot înţelege ultima întrerupere din sfertul 4. Acea reclamă la Digi Mobil pe care sper că şi Teszari Zoltan însuşi ar dezavua-o. Mă întreb cine a avut ideea cretină de a-i pune pe puşti să bată mingea cu o mână până la panou, în timp ce ţin un smartphone în cealaltă mână şi citesc un sms primit de la DigiMobil!? Care este mesajul unui asemenea intermezzo publicitar? Că e ok să facem orice în timp ce căscăm ochii la telefon? Mâine-poimâine ne vom întreba de ce cad victime roţilor puştanii ce azi sunt învăţaţi că e OK şi sigur să traversezi strada neinteresându-te ce se întâmplă în jurul tău.

M-a nedumerit oarecum nevoia de a ţine stinse mai multe proiectoare din sală, chiar dacă am înţeles că s-a dorit efectul ăsta pentru a o pune în evidenţă pe Jessy Baneş, în pauzele muzicale gustate mai mult sau mai puţin de public. Gusturi şi gusturi… Sau poate că o altă intenţie a fost să rămână în obscuritate mâinile ţinute excesiv pe lângă corp de către jucătorii All Star aflaţi în defensivă. Dar ţineţi cont că eu sunt un ochelarist şi, spre deosebire de lilieci, îmi place lumina.

Ce am apreciat

William Franklin - CSM Oradea - locul 2 la concursul de la 3 puncte FOTO: OVI D. POP
William Franklin – CSM Oradea – locul 2 la concursul de la 3 puncte FOTO: OVI D. POP

Dincolo de sfertul 4 din meci, poate cel mai mult am apreciat concursul aruncărilor de trei puncte, unde Adamovic de la U Cluj şi-a arătat din nou clasa şi l-a trimis pe Franklin al nostru (CSM Oradea) iarăşi pe locul 2. Chit că Will, texanul nost’, a aruncat nesperat de bine în finala concursului de 3. Mi-a plăcut şi concursul de slam-dunk, câştigat de “sibianul” Hardy şi celelalte concursuri cu puştanii CSM-ului.

 

 

Fostele glorii ale Dinamo Oradea au fost aplaudate FOTO: OVI D. POP
Fostele glorii ale Dinamo Oradea au fost aplaudate FOTO: OVI D. POP

Am apreciat şi momentele dedicate foştilor componenţi ai echipei Dinamo Oradea, care la începutul anilor ’90 prindea podiumul campionatului naţional de baschet şi ducea Oradea în Cupa Korac. Respectul arătat domnului Gellert Zoltan şi foştilor săi colegi aduce o bilă albă organizatorilor orădeni.

Ce m-a amuzat

M-a amuzat Victor Mihalcea, cel care a dat dovadă de un umor pe alocuri involuntar, făcându-l pe city-managerul Eduard Florea “ministru de Finanţe” şi director economic al Primăriei, chit că acesta a fost promovat, între timp, manager public. Nici nu mai contează, vorba modestului Florea, care a dovedit că este foarte priceput în jocul de-a scaunele pe muzică, în urma căruia Primăria a dat un premiu.

Concursul de slam-dunk FOTO: OVI D. POP
Concursul de slam-dunk FOTO: OVI D. POP

Ce nu am priceput

Nu am prea înţeles, dar nici nu m-a încărcat prea tare metoda de desemnare a MVP-ului. Acesta a fost desemnat Porter Troupe, de la Steaua Bucureşti. Probabil că s-au luat în calcul nişte statistici. Oricum, la cum s-a jucat, putea la fel de bine să fie desemnat MVP Mohammed, Dykes, Bureau, Johnson sau Hargrove.

Citeşte şi:

Reportaj. Bruxelles – tărâmul cărei făgăduinţe?

CSM U Oradea – pedeapsă cu executare. Condamnaţi la locul 2!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *