Bungău – cel din urmă rector sau rectorul salvator?

Florian-Bodog-vs-Constantin-Bungau-650x435
Florian-Bodog-vs-Constantin-Bungau-650×435

Constantin Bungău va conduce Universitatea din Oradea și în următorii patru ani. A fost nevoie de două tururi de scrutin ca actualul rector să-și păstreze funcţia. O victorie ce aduce o uriaşă presiune pe actualul rector, care trebuie să demonstreze în noul mandat ce nu a reuşit în primul.

 

Mai cu seamă că, ieşind victorios la o distanţă atât de mică, se poate pune inclusiv problema legitimităţii. La fel de valabil şi dacă ar fi ieşit Bodog, la o diferenţă aşa mică. În primul tur, Florian Bodog adunase 442 de voturi, iar Bungău 437. Cum niciunul nu a adunat 451 de voturi, alegerile s-au repetat. Coincidenţă, în al doilea tur de scrutin, Bodog a adunat tot 442 de voturi, iar Bungău a venit cu un plus de 45 de voturi faţă de câte adunase în primul tur!

Dincolo de toate, cred că din alegerile astea se desprind câteva concluzii: faptul că rectorul fost şi actual are mare nevoie ca în al doilea mandat să îşi crească performanţele. Mi se pare inacceptabil pentru un rector ca planurile de restructurare a Universităţi să îi fie invalidate de un Consiliu de Administraţie pe care teoretic trebuie să îl domine.

Cred, de asemenea, că traseul Universităţii din următorii patru ani este unul cât se poate de hotărâtor pentru Oradea. Primăria Oradea şi oraşul în sine vor resimţi povara datoriilor acumulate o dată cu investiţiile bolojeniste, unele foarte bune, altele îndoielnice. Universitatea rămâne singura şansă a Oradiei pentru ca iubitul nostru oraş să nu piardă definitiv competiţia regională. Fără o Universitate activă, condusă energic de un rector ce ştie şi poate să aplice ce ştie, nu avem nicio şansă.

Constantin Bungău a câştigat. Dar această victorie ar trebui să-l apese mult mai mult decât o face haina grea a înfrângerii peste (încă) decanul Bodog. Sper şi cred că, avându-l pe primarul Bolojan alături, Costel Bungău va avea tăria de a restructura cu adevărat Universitatea parazitată de prea multe căpuşe. Refuz să cred că alegerile s-au câştigat doar pe promisiuni ce vin să servească doar intereselor personale ale unor cadre didactice universitare. Viitorul ne-o va dovedi.

Aştept o Universitate care să vină cu proiecte relevante pentru întreaga comunitate orădeană. Aştept să văd proiecte cu aplicabilitate spre piaţa muncii şi spre cercetare. Vreau să văd cum U. Oradea îşi va dezvolta o entitate economică prin care să ajute oraşul, dacă tot avem profesori cu atâta valoare la universitate. Şi cu ocazia asta, U.O. să se ajute pe ea însăşi, câştigând bani.

Nu mai vreau să văd trei facultăţi de inginerie fără rost, fiecare cu conducerea sa şi, implicit, cu alţi bani aruncaţi pe fereastră. Aştept, de asemenea, să văd un rector cu trecere la Bucureşti, la Ministerul Educaţiei, pentru că o Universitate de stat fără un sprijin real în minister este o universitate sortită pieirii.

Sper că Bungău va rămâne în istorie ca rectorul care a salvat Universitatea, nu ca ultimul rector al Universităţii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *