Nici minoritarul Iohannis nu mai crede în Steaua minoritarului Tokes

Tokes Laszlo şi Klaus Iohannis
Tokes Laszlo şi Klaus Iohannis

Tokes Laszlo se tot freacă la ochi şi nu-i vine să creadă. Un neamţ, minoritar ca şi el, i-a retras lui, marele ungur Tokes, Ordinul “Steaua României” în rang de Cavaler. Este vorba, desigur, despre preşedintele Iohannis.

 

Tokes insistă că el nu a încălcat Constituţia României, ci doar şi-a exersat dreptul fundamental la liberă expresie, atunci când a vorbit despre protectoratul Ungariei asupra Transilvaniei, în 2013. Se întâmpla la Universitatea de Vară “Balvanyos” de la Băile Tuşnad, iar Tokes Laszlo vorbea înflăcărat despre pan-ungurism în bazinul carpatic, chiar în prezenţa premierului maghiar Viktor Orban.

Atunci, preşedintele Băsescu a reacţionat, afirmând că cine vorbeşte despre protectorate asupra Transilvaniei nu merită să fie cetăţean român, iar Corina Creţu a cerut retragerea Ordinului “Steaua României” pentru Tokes. Ceea ce s-a şi întâmplat, chit că Tokes a contestat inclusiv la Înalta Curte de Justiţie.

Se vede pedepsit pentru dreptul său la libera expresie

Iohannis a luat act de concluziile Consiliului de Onoare pentru Ordinul “Steaua României” şi i-a retras lui Tokes decoraţia. “Am aflat din presă cu tristeţe și dezamăgire că ați decis retragerea ordinului „Steaua României”, distincție ce mi-a fost acordată de către președintele Traian Băsescu. Mulţi am fost şi mulţi suntem care am crezut că după Revoluţia de la Timişoara libertăţile fundamentale şi drepturile omului vor fi pe deplin respectate în România. Şi iată, acum sunt pedepsit exact pentru ce am fost persecutat înainte de decembrie ’89 – pentru libertatea de exprimare”, îi scrie Tokes preşedintelui Iohannis. Eurodeputat FIDESZ şi posesor de dublă cetăţenie – maghiară şi română – Tokes Laszlo susţine că prin declaraţiile sale nu a încălcat şi nu a îndemnat la nerespectarea Constituţiei României, “ci este pur și simplu uzul unui drept fundamental din constituție, și anume, a libertății de exprimare”.

Cum cerea Tokes protectoratul Ungariei asupra Transilvaniei

Iată ce declara Tokes la Tuşnad, în iulie 2013, conform traducerii evenimentului: “Trebuie sa vedem ce pret platim pentru aceasta unitate (unitatea maghiarilor – n. r.). Il rugam pe premierul Viktor Orban si Guvernul condus de el sa construiasca un sistem de cooperare nationala, in asa fel incat sa oferiti protectorat Transilvaniei, cum a facut Austria cu Tirolul de Sud”. Laszlo Tokes mai spunea ca Băile Tuşnad reprezinta o zona autonoma a Ţinutului Secuiesc.

Eurodeputat FIDESZ atent la politicile României în Basarabia

“Domnule Președinte, ca fost lider al Forumului Democratic German din România, trebuie să știți foarte bine că granițele culturale ale națiunilor și granițele politice ale țărilor europene de obicei nu coincid. Am susținut și susțin și acum, că asemenea poziției Austriei față de comunitatea de limba germană din Italia și asemenea României, care în mod just îşi ridică vocea pentru apărarea drepturilor comunităților românilor din Moldova, din Ucraina sau din Serbia, și Ungaria are dreptul – ba chiar obligația constituțională – să protejeze comunitățile maghiare de dincolo de granițele ei.
Practica politică dusă de Austria, Croaţia, Suedia, Danemarca, Germania și România trebuie să fie valabilă și justă chiar și în cazul Ungariei. Acest lucru l-am susținut în repetate rânduri, și îl susțin și acum. Gestul dumneavoastră inspirat din demersul pornit de domnul Victor Ponta este nu numai contrar spiritului Timișoarei, ci și un imens autogol politic și diplomatic. Care v-a fi legitimitatea morală a demersurilor politicii externe românești vizavi de românii din Moldova, Ucraina, Serbia sau chiar Ungaria?

Vede un dublu standard: “Permis pentru români, interzis pentru maghiari”

“Sau doriţi și Dumneavoastrǎ continuarea practicii de standard dublu: ce este bine și permis pentru romȃni, este interzis pentru maghiari?”, îl întreabă Tokes pe Iohannis, eurodeputatul maghiar păstrând acelaşi ton autovictimizant. De remarcat cum Tokes crede că orice i se întâmplă lui, se întâmplă, de fapt, comunităţii maghiare, inducând, astfel, o pretinsă pseudoidentitate între idealurile lui şi cele ale comunităţii maghiare din România.

Citeşte şi:

10.000 de semnături anti-impozit curţi construcţii la ţară, by UDMR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *