INTERVIU Mang: „Regretul este că nu mi-am selectat cu atenţie colaboratorii”

Ioan Mang, preşedintele PSD Bihor
Ioan Mang, preşedintele PSD Bihor

Într-un interviu oferit pentru CalinCorpas.Ro, ce apare şi în Jurnal Bihorean, şeful PSD Bihor se ţine nevinovat în problema care-l urmăreşte din 2012 încoace şi speră că orădenii vor vota PSD pentru a aduce prosperitate în Oradea.

Dacă ar fi să schimbaţi ceva în viaţa dvs., ce aţi schimba?
IOAN MANG: Nu m-am gândit, dar nu cred că aş schimba nimic.

Aveţi un moment de regret vizavi de cariera dvs. politică? Dar profesională?
I.M: Răspunsul este legat de cea profesională. Aici, regretul este că nu mi-am selectat întotdeauna cu atenţie colaboratorii. În primul rând, ar fi faptul că nu am urmărit cu atenţie până în 2012 să nu apară în nicio revistă lucrări ştiinţifice cu numele meu, fără ca eu să îmi dau acordul.

Cum gestionaţi relaţia cu eticheta cu care v-aţi ales după scandalul plagiatului din 2012?
I.M: Ştiind că sunt nevinovat şi nu am copiat niciodată nimic, nu pot altfel decât să nu mai dau importanţă celor care îmi aplică acest calificativ.

Unii au interpretat decizia Consiliului Naţional de Etică ca o confirmare a etichetei. Dvs. cum o interpretaţi?
I.M.: În niciun caz. În decizia CNE se spune că au constatat că nu am plagiat şi că lucrările nu au avut nicio inflenţă asupra gradului meu didactic şi a carierei mele profesionale. Asupra celor două lucrări care au făcut multă vâlvă, Consiliul a constatat că nu erau scrise de mine.

În decizia CNE apare, totuşi, exprimarea „elemente de plagiat”, în cazul lucrărilor pe care apare numele dvs…
I.M.: Apare că într-o lucrare un autor a fost citat, dar nu de suficiente ori şi, de asemenea, într-o altă lucrare a treisprezecea referinţă exista în lucrarea originală, dar fiindcă era pe o pagină nouă, la editarea revistei referinţa nu a mai fost trecută, din cauza formatării revistei.
În schimb, cred că decizia de plagiat trebuie, aşa cum se întâmplă în toată lumea, să fie urmare a unei decizii judecătoreşti, în care autorul originalului – a aşa-zisului original – se consideră păgubit. În cazul acestor articole nu a fost cazul de aşa ceva.

În condiţiile în care PNL şi UDMR şi-au stabilit deja candidatul pentru Primărie, de ce întârzie PSD s-o facă?
I.M.: Pentru că vrea s-o facă bine. În maximum două săptămâni, vom anunţa şi noi candidatul. Sondajul este în plină desfăşurare şi sperăm ca într-o săptămână să ni se prezinte rezultatele sondajului.

V-aţi remarcat ca unul dintre principalii opozanţi ai primarului Ilie Bolojan. Şi totuşi, aţi ales să candidaţi la Consiliul Judeţean. De ce?
I.M.: Din două motive. În primul rând, pentru că sunt preşedintele organizaţiei judeţene şi trebuie să acord importanţă alegerilor în toate cele 101 de UAT-uri ale judeţului Bihor. În al doilea rând, cred că e nevoie de un suflu nou la Primăria Oradea, un om cu experienţă în management, dar care să fie undeva între 40 şi 50 de ani şi să nu fie cunoscut ca un om politic. Cred că acesta este profilul candidatului ideal la Primăria Oradea din partea PSD.

Ionel Ghib
Ionel Ghib

Corespunde Ionel Ghib (patronul firmei Lancetti – n.red.) acestui profil?
I.M.: Ionel Ghib este unul dintre cei care corespunde acestui profil, dar aşteptăm să vedem rezultatele sondajului.

 

De ce 40 – 50 de ani?
I.M.: Cred că este vârsta ideală pentru a-ţi începe primul mandat de primar. Eu cred că un primar trebuie să conducă două mandate. În patru ani e greu să îşi încheie proiectele, iar unul de 57 de ani (vârsta lui Mang – n.red.), este greu de închipuit că va avea energia necesară şi la 65 de ani. Eu am acceptat acum 12 ani să candidez. Din păcate, atunci s-a luat o decizie în conducerea naţională a PSD de a fi înlocuit cu o săptămână înainte de începerea campaniei.

CET Oradea, pe buzele tuturor iarna, uitat de buna seama vara, de catre alegatorii oradeani
CET Oradea, pe buzele tuturor iarna, uitat de buna seama vara, de catre alegatorii oradeani

Credeţi, la fel ca un alt politician local, că CET-ul poate fi principalul contracandidat pentru Ilie Bolojan în alegerile locale?
I.M.: CET este unul dintre contracandidaţi. Problema termiei în Oradea trebuia rezulvată până în 2013, iar astăzi Primăria ne anunţă că termenul de dare în funcţiune a noii centrale se amână. Din păcate, de câţiva ani de zile încoace nu s-a investit nimic în cazanul pe cărbune şi tot oraşul este poluat. De asemenea, în foarte multe zile nu a existat apă caldă şi încălzire în municipiu.
Eu zic că un alt contracandidat este nivelul redus de absorbţie a fondurilor europene pe 2015 – 50% – şi nivelul foarte mare al datoriei pe care municipalitatea a generat-o.

Raportat la ce este este acest grad de absorbţie de 50% pe care îl avansaţi şi cum l-aţi calculat?
I.M.: Procentul rezultă din execuţia bugetară prezentată de Executivul Primăriei Oradea.

De ce ar alege un orădean să voteze PSD în alegerile locale şi nu PNL, de exemplu, în condiţiile în care Primăria are un portofoliu de proiecte realizate în bună măsură?
I.M.: Orădenii ar trebui să aleagă PSD pentru că dacă PNL vorbeşte doar de dezvoltarea oraşului, prin asta înţelegându-se în primul rând cheltuirea banului public pentru dezvoltarea infrastructurii, noi vorbim despre Oradea prosperă, prin care înţelegem un municipiu în care tinerii să îşi dorească să rămână şi chiar să vină din alte localităţi şi alte judeţe să locuiască în Oradea.
Asta înseamnă un oraş curat, nepoluat, cu locuri de muncă pentru tineri calificaţi, cu salarii bune, în care să existe locuinţe, în care taxele şi impozitele să nu fie cele mai mari din ţară şi un oraş care să aibe un învăţământ dezvoltat şi un sistem sanitar bine pus la punct. O administraţie care nu investeşte în acte de cultură, nu cred că merită să conducă un municipiu reşedinţă de judeţ, cu aspiraţii la reşedinţă de regiune.

Care este obiectivul electoral al PSD pentru Consiliul Local şi Primăria Oradea? Care este obiectivul fixat pentru Consiliul Judeţean şi care este obiectivul în privinţa primăriilor din judeţ?
I.M.: La Consiliul Local Oradea ne propunem să obţinem minim 25%, de dorit chiar 27%, care ar face ca PNL să nu aibe 50% în Consiliul Local. Pentru Consiliul Judeţean ne propunem 30% şi acolo nu credem că poate să facă PNL peste 50%. Ne propunem 30 de primării.

Care credeţi că este cuvântul care-l defineşte cel mai bine pe Ilie Bolojan?
I.M.: Încăpăţânat.

Dar pe Claudiu Pop?
I.M.: Energic.

Cornel Popa?
I.M.: Un om aşezat.

Alexandru Kiss?
I.M.: Un om abil.

Gavrilă Ghilea?
I.M.: Un om de afaceri.

Ioan Mang?
I.M.: Să zică alţii.

Citeşte şi:

Bolojan boxează cu propria-i umbră, iar umbra lui boxează cu Mang. Cine o încasează?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *