Bolojan vs. Ghib? Nu. E “Ghibetti” vs Bolojan “von Bismarck”!

Ghib "Ghibetti" vs Bolojan "von Bismarck"
Ghib “Ghibetti” vs Bolojan “von Bismarck”

Patronul firmei de transport Lancetti este contracandidatul lui Ilie Bolojan pentru Primăria Oradea. Îl cheamă Ionel Ghib, are 41 de ani, este căsătorit cu 3 copii. Aşadar, omul contribuie la sporul demografic sănătos al României. 😉 Este un om cu avere. Conduce 180 de angajaţi şi are 75 de camioane şi tiruri la Lancetti.

 

Ionel Ghib
Ionel Ghib

A intrat în PSD la finalul lui 2009 şi primul defect care tocmai i s-a descoperit în politică îi este tocmai mustăcioara frezată, asortată cu cioc. (Aproape) şocant: I se impută deja că look-ul său facial este demodat! Chit că nici Bolojan nu era foarte trendy în 2005, atunci când ajungea prefect şi nici în 2008, când, tot purtător de mustaţă fiind, a ajuns primar de Oradea, făcând celebri pantalonii “old-school” cu talie înaltă. Între timp, Bolojan şi-a înnoit vestimentaţia. Şi-a ras şi mustaţa, la o vreme după divorţ. Dar este de înţeles. La vremuri noi, lame de ras noi! Dacă tot îl comparăm pe Ghibu, pardon, Ghib (paronimul, bată-l vina!) cu Bolojan, remarc faptul că Bolojan era mai tânăr în 2008, când a ajuns primar, decât este Ghib acum. Ilie Bolojan devenea primar la doar 39 de ani, fiind născut pe 17 martie 1969, la Vadu Crişului, Bihor.

Tot o comparaţie, dacă îmi permiteţi. Când ajungea prefect, iar apoi primar, Bolojan era proprietar a două alimentare în Aleşd şi Vadu Crişului, pe care le-a închis, după ce a devenit primar. Cum afacerea era una de familie, magazinele fiind gestionate de ex-consoarta Florentina Bolojan, aceasta ar putea fi o explicaţie pentru faptul că primarul de Oradea a renunţat la acea sursă de venit… Acum, Ghib se recomandă cu ditamai flota de autotrenuri şi cu aura de transportator internaţional pe care şi-a creat-o. E o diferenţă, dar nu una care să conteze în lupta electorală. Mai cu seamă atunci când lupţi cu un politician de carieră rasat, ce şi-a creat aura de “crucişător” infailibil în ale administraţiei şi politicii. Nu degeaba a fost poreclit Bolojan “Bismarck von Aleşd”. O poreclă pe care şi-a transformat-o, până la urmă, în renume. Pentru decenţă, e necesar să ne aducem aminte că până şi aparent infailibilul cuisarat “Bismarck” al naziştilor a fost scufundat, până la urmă. Sigur, nu de vreun tir…

"Crucişătorul" Bolojan von Bismarck
“Crucişătorul” Bolojan von Bismarck

Două specte esenţiale, totuşi: în 2008, Bolojan venea pe cai mari, ex-prefect şi secretar general al Guvernului, cu realizări notabile la activ, numai bune de capitalizat în ochii alegătorului orădean dornic de schimbare, după ce făcuse deja alergie la era Filip. În 2016, Ghib vine ca un om de afaceri de succes, însă fără să fi demonstrat ceva de pe o funcţie publică. Are, însă, ambiţia de a ajunge la 30 – 40% din sufragii, bazându-se atât pe “poporul” PSD, cât şi pe orădenii din Oradea care-l ştiu şi care-l apreciază. Plus, cei care vor afla de el şi nu-l înghit pe primarul Bolojan, aflat în pragul celui de-al treilea mandat.

Ionel Ghib - patronul Lancetti
Ionel Ghib – patronul Lancetti

Totuşi, realitatea este că Bolojan se menţine la cote electorale stratosferice în Oradea, în ciuda problemelor serioase cu termoficarea şi a unei fiscalităţi tot mai dure, la jugul căreia trage tot orădeanul şi firmele locale. Deh, investiţiile pretenţioase îşi cer tributul. Plus că nici Bolojan însuşi nu s-a arătat vreodată foarte liberal când a venit vorba de taxat şi impozitat, de ziceai că a confundat partidul. Pe de altă parte, obsesia sa pentru investiţii are o sorginte de dreapta, Dezvoltarea Oraşului fiind numele “cruciadei” sale. Iar Dezvoltarea Oraşului, încarnată în diferite proiecte de anvergură, unele controversate, altele apreciate, pare-se că a prins! Aşadar, Heil Bolo’! Ghib nu va rata Primăria… la mustaţă. Dar, ‘funcţie de procentul musai cu două cifre după ce se vor închide urnele şi de comportamentul ulterior de opozant PSD în Consiliul Local, poate că patronul de la Lancetti îşi va comanda, cândva, camioanele din biroul situat în clădirea Primăriei, cam. 101, Piaţa Unirii nr. 1, Oradea.

Până atunci, sper să avem pentru ce să ne luăm popcorn, la meciul “autotrenului Ghibetti” cu “crucişătorul “Bolomarck”.

Citeşte şi:

Dacian Ciolos – premierul cu deficit de mama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *