Ciocniri între suporterii şi contestatarii lui Trump, în Statele Unite / Vezi VIDEO!

Trump divizează America Credit foto USA Today
Trump divizează America / Credit foto: USA Today

Donald Trump a reuşit să dezbine America! Ciocnirile între fanii şi contestatarii săi i-au anulat un miting electoral la Chicago. Vezi VIDEO

 

Principalul favorit să obţină nominalizarea Partidului Republican pentru preşedinţia SUA polarizează societatea americană. Unii îl adulează, pe când alţii în compară cu un nazist.

Donald Trump
Donald Trump

Declaraţiile lui Trump – cum că va scoate imigranţii din ţară şi va face un zid uriaş la graniţa lui Mexic – precum şi etichetările acestuia la adresa imigranţilor din Mexic şi a latino-americanilor, în general, au stârnit reacţii contondente.

“Când Mexicul îşi trimite aici oamenii, nu-i trimite pe cei mai buni. Trimite oameni cu o sumedenie de probleme şi care ne aduc problemele lor: aduc droguri, aduc criminalitate, sunt violatori. Şi bănuiesc că unii sunt, totuşi, persoane de calitate”, a declarat Trump în mai multe rânduri, în timpul alegerilor primare americane.

Vezi VIDEO:

Vineri, Trump şi-a anulat mitingul electoral ce urma să aibă loc la Universitatea din Illinois, Chicago, din motive de securitate. Ciocniri au avut loc între fanii lui Donald Trump şi cei care-l detestă. Aceştia din urmă purtau mesaje pe care scria “We are not rapists – Nu suntem violatori!”, în timp ce mulţimea striga “We want Trump – Noi îl vrem pe Trump!”.

Anti-Trump la Chicago / Credit foto: USA Today
Anti-Trump la Chicago / Credit foto: USA Today

Până acum, Donald Trump a câştigat alegerile din interiorul Partidului Republican (Grand Old Party) în 15 state americane. Contracandidatul său Ted Cruz a ieşit victorios în 6 state, iar Marco Rubio într-un singur stat (Minnesotta). Alegerile primare americane se vor încheia pe 7 iunie, atât la republicani, cât şi la democraţi. Cei doi câştigători se vor înfrunta în lupta finală pentru Casa Albă.

Trump are şi cei mai mulţi delegaţi:

Trump conduce la numărul de deleagaţi ai Partidului Republican - GOP - şi se apropie de pragul care îi asigură majoritatea pentru nominalizarea sa în cursa pentru Casa Albă
Trump conduce la numărul de deleagaţi ai Partidului Republican – GOP – şi se apropie de pragul care îi asigură majoritatea pentru nominalizarea sa în cursa pentru Casa Albă Grafic: USA Today

Dincolo, la democraţi, Hillary Clinton conduce detaşat în faţa lui Bernie Sanders, Clinton având şi susţinerea majoră a liderilor Partidului Democrat. Aşa-numiţii superdelegaţi. Spre deosebire de Partidul Republican, la democraţi liderii partidului (foşti preşedinţi, vicepreşedinţi, congressmeni, guvernatori, lideri statali de partid) votează în cadrul Convenţiei naţionale care stabileşte oficial candidatul şi, în cazul unei curse strânse între candidaţi, pot decide într-un final candidatul. La republicani, liderii partidului nu au acest privilegiu de a vota cum poftesc, indiferent de rezultatul alegerilor primare. Hillary Clinton are acum 1.223 de delegaţi, în timp ce Bernie Sanders are 574 delegaţi. Pentru a obţine nominalizarea democrată e nevoie de minimum 2.382 delegaţi.

Până acum, Hillary Clinton a câştigat 12 state americane, în timp ce Sanders a câştigat în 9 state. După cum se poate vedea şi în graficul de mai jos, lupta dintre Clinton şi Sanders ar fi mult mai strânsă dacă secretarul de stat american (Hillary Clinton) nu ar avea sprijinul masiv al “establishmentului”- conducerii politice a partidului. Clinton are sprijinul a 459 de superdelegaţi, Sanders are doar 24 de superdelegaţi, iar alţi 234 de superdelegaţi nu s-au decis. Fostul preşedinte al SUA, Bill Clinton, este şi el superdelegat.

Clinton vs Sanders în delegaţi şi superdelegaţi:

Clinton vs. Sanders, la 12.03.2016 Sursa: Google
H. Clinton vs. Sanders, la 12.03.2016 Sursa: Google

Citeşte şi:

Trump câştigă din nou, Bush se retrage

9 Outrageus Things Trump Said About Latinos

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *