
O declaraţie ce mă contrariază. „Sperăm că sistemul nou va funcţiona fără probleme şi sper că efectele benefice le vom vedea în viitor prin eliminarea poluării, fără să fie afectat preţul gigacaloriei pentru populaţie”. Declaraţia îi aparţine lui Ilie Bolojan, citat fiind de Bihon.ro. Dle, eu vreau ca preţul gigacaloriei să fie afectat! Vreau să scadă, dacă tot s-au băgat 53 de milioane de euro în centrala aia pe gaz de la CET.
Mă sperie verbul “a spera” pe care-l foloseşte primarul Oradiei. Evită să folosească un verb care să inducă certitudinea pentru un viitor luminos. Dl primar nu s-a exprimat aşa cum am fi dorit cu toţii. Nu a spus că “Sistemul nu va funcţiona fără probleme, iar efectele benefice le vom vedea în viitor prin eliminarea poluării, fără să fie afectat preţul gigacaloriei pentru populaţie”. Ne-a transmis că doar speră că aceste lucruri se vor întâmpla. Repet, despre scăderea gigacaloriei, nici pomeneală. :/
Ilie Bolojan îşi cântăreşte bine cuvintele şi ştie că nu poate controla preţul gigacaloriei la CET, în condiţiile în care preţul gazului ce va fi cumpărat va fi cel de pe piaţă, de pe bursă. Chit că are o înţelegere cu Romgaz „la prețul cel mai bun de pe piața actuală”. Ce va fi pe viitor, vom vedea. Am zis că Bolojan nu controlează totul, la CET. Dar, oricâte lucruri bune a făcut în Oradea, mă hazardez să spun că Ilie Bolojan s-a hazardat atunci când a mers înainte cu această retehnologizare pe gaz a CET Oradea, venită la pachet cu schimbarea zecilor de kilometri de magistrale de termie, în X ani.
Nu înţeleg de ce s-a ales această soluţie, când ştim că CET-ul este o reminiscenţă comunistă. CET şi sistemul centralizat au fost gândite pentru industria comunistă energofagă. Rolul primordial al CET era să producă energie electrică, iar produsul rezidual a fost agentul termic. Pentru a nu fi aruncat în Criş şi, implicit, să distrugă râul, s-a realizat această reţea municipală de termoficare în sistem centralizat (SACET), prin magistrale, puncte termice şi conductăraia de distribuţie.
Mastodonţii industriali au dispărut, între timp. Nu mai avem industria energofagă. Aşadar, CET-ul nu ar mai avea de ce să furnizeze curent electric. Azi sunt destui furnizori de energie electrică şi piaţa este tot mai deschisă surselor alternative de producere a electricităţii. Aşadar, dispărând prima destinaţie a centralei electro-termice (CET), nu ar mai avea rost să ţinem nici sistemul centralizat de termoficare. În schimb, se merge pe o logică inversă. Producem curent electric pe gaz doar pentru a-l valorifica în sistemul naţional de transport al energiei electrice (Transelectrica) şi, cu banii primiţi, să putem compensa preţul gazului!
Între timp, ţinem captivi cei 160.000 de clienţi ai CET, obstrucţionându-i pe cei care vor să se debranşeze, indiferent de motive.
Cred că, dacă tot nu s-a dorit retehnologizarea pe materia primă cu sursă locală – cărbunele – se putea opta pentru un alt proiect pe care se puteau obţine bani europeni anti-poluare: un parteneriat Primărie – Distrigaz pentru introducerea gazului peste tot oraş şi centrale de apartament pe gaz. La fel ca în celelalte oraşe din ţară. Avantaje: scăpăm de magistralele care vor fi în curs de reabilitare ani buni de acum încolo, scăpăm de “solidaritatea” de tip comunist între vecinii de la bloc, bunii-platnici se separă definitiv de cei răi-platnici, iar clienţii de bună credinţă nu vor mai suferi din cauza celor care nu-şi plătesc datoriile cu anii, către asociaţie. Plus că tocmai asociaţia va putea fi sărită din schemă, furnizorul de gaz putând face contract direct cu consumatorul final.
Cred că într-un final, sistemul centralizat al CET va eşua. Pe măsură ce se schimbă generaţiile şi apar tehnologii noi, orădenii vor opta pentru alte sisteme, care să le dea posibilitatea să plătească strict ce consumă şi prin care să nu depindă de vecinul rău-platnic, de spărturile din magistrale sau din conductăraia de distribuţie. Peste ani şi ani, CET-ul nostru alb-roşu trecut pe gaz va străluci în soare fix ca o reminiscenţă a perioadei Bolojan. Va fi tinicheaua, pardon, tichia de mărgăritar a Oradiei.
În loc de PS: Să dea Domnul să mă înşel şi să trebuiască să-mi pun cenuşă-n cap…
Citeşte şi:
Fumul de la CET intra in istorie, intra in functiune noua centrala pe gaz