Bolojan boxează cu propria-i umbră. Iar umbra lui boxează cu Mang. Cine o încasează?

Umbrea lui Ilie Bolojan, boxand cu Ioan Mang. Sau politica de pe Criş semănând cu cea de pe... Peţa
Umbrea lui Ilie Bolojan, boxand cu Ioan Mang. Sau politica de pe Criş semănând cu cea de pe… Peţa

“Principalul contracandidat al lui Ilie Bolojan va fi CET-ul”. Astfel se exprima recent un om proaspăt reintrat în politică – secretarul general ALDE Bihor, Octavian Bara – patronul de la Auto Bara. Adică furnizorul maşinilor de serviciu ale Primăriei.

 

Poate involuntar, Bara a sintetizat într-o singură propoziţie specificul campaniei electorale locale din 2016. Dar şi rezultatul acesteia!

Ilie Bolojan candidează pentru un al treilea mandat şi doar o minune sau o catastrofă (depinde de cine citeşte) l-ar putea împiedica pe “Sfinxul” din Primărie să marcheze o premieră post-decembristă. Primul primar cu trei alegeri câştigate şi încă în şir! Ironia sorţii, poate nu întâmplător Ilie Bolojan e şi prim-secretarul general al PNL.

Cu două mandate la activ, se pune următoarea întrebare: cum a reuşit Bolojan să evite erodarea aparent inevitabilă şi ce au păzit adversarii săi politici în toţi aceşti ani?

Ar exista şi un răspuns în cheie politică, dacă vrem cu adevărat să-l găsim: conjuncturile politice naţionale l-au avantajat pe Bolojan, fără nicio îndoială.

Votai USL, votai pentru Oradea! ;)
Votai USL, votai pentru Oradea! 😉

Politica românească s-a setat şi resetat în funcţie de Băsescu, în ultimii ani. Astfel se face că PSD-ul local s-a autoneutralizat, intrând în USL alături de Bolojan. Un Bolojan care, pe de altă parte, le-a făcut pesediştilor uşoare alegerile locale din 2012 şi i-a adus, pe deasupra, în Executivul local, pentru prima dată după 10 ani. Mai departe, primarului nu i-a fost greu să-l seducă pe Ovidiu Mureşan, cel care s-a ales cu antipatia şefului său de partid – Ioan Mang – o dată ce acesta din urmă l-a targetat pe Bolojan principal adversar politic, ca urmare a destrămării USL.

După ce s-a pronunţat divorţul PNL – PSD, iată că PNL-ul lui Bolojan s-a luat în braţe cu băieţii lui Vasile Blaga, respectiv cu cei ai lui Ghilea din plan local – PDL. Aşa se face că dacă şi i-a făcut adversari pe “foştii” amorezi din PSD, i-a neutralizat, în schimb, pe portocaliii Ghilea & Co.

În ambele situaţii, Bolojan a avut de câştigat, mega-alianţele în care s-a băgat PNL folosindu-i primarului de Oradea. Aceasta deoarece, rând pe rând, PSD şi PDL nu şi-au putut construi o strategie de contracarare a primarului de Oradea, trezindu-se cu “motorul gripat”. Astfel, la adăpostul combinaţiilor politice avantajoase, dictate din Capitală, precum şi al purcoiului cu bani europeni, harnicul Bolojan şi-a văzut liniştit de treabă, nederanjat de Opoziţia destul de schelălăită din Consiliul Local.

Mirosind că-l ţine pe Mureşan viceprimar degeaba, de vreme ce consilierii locali PSD-işti trecuseră de mult timp în Opoziţie, Bolojan l-a trimis pe marele Mureşan la Compania de Apă, reuşind să lase PSD-ul fără un cadru destul de important şi săritor, la Municipiu. În acelaşi timp, Bolojan i-a readus pe udemerişti la Putere în plan local şi s-a scutit, astfel, de şicanele ungurilor.

Astfel se face că, în ciuda poziţiilor anti-Bolojan luate de Ioan Mang, PSD Oradea pare şi acum abia decuplat de la “perfuziile” USL. Mai cu seamă că nici prefectul Claudiu Pop nu a căutat “să-i dea la gioale” lui Bolojan, foarte grijuliu să nu fie etichetat drept “adversar al dezvoltării oraşului”.

Ioan Mang caută să găsească acum un candidat PSD la Primăria Oradea care să nu se facă de ruşine, aşa cum s-a făcut Dan Matei, actualul director al LPS Bihorul, cel care în 2008 obținea doar 3% în cursa pentru Primăria Oradea.

Între timp, Bolojan navighează spre mandatul nr. 3, chit că în urmă cu un an asigura în privat că nu-l mai tentează Primăria Oradea. Grija lui va fi partidul. Ajuns secretar general al partidului “pe” naţional, Bolojan va trebui să aibă grijă ca PNL să nu scadă tocmai în judeţul lui. Asta înseamnă o majoritate PNL de două treimi în Consiliul Local (!), şef la Consiliul Judeţean şi peste 50 de primari susţinuţi de PNL. Nu-i va fi uşor!

Aşa cum nici lui Mang nu-i va fi uşor să scoată un scor decent pentru PSD în Oradea, câtă vreme nu găseşte un nume greu care să-l combată pe Bolojan la Primărie.

CET Oradea, pe buzele tuturor iarna, uitat de buna seama vara, de catre alegatorii oradeani
CET Oradea, pe buzele tuturor iarna, uitat de buna seama vara, de catre alegatorii oradeni

Să vedem ce le va trece prin orădenilor prin cap la vară, când este foarte posibil să facă deja baie în aquapark-ul nou-nouţ Nymphaea: situaţia albastră din apartamente, din Gerar sau viitorul luminos, aducător de “reglajele fine” promise de farul călăuzitor Ilie Bolojan, aka Tătucu’ nost’.

Rămâne de văzut ce-i va aduce Judeţul noului Tătuc PNL şi cum vor influenţa voturile tuturor bihorenilor (nu doar ale orădenilor) viitorul politic al ambiţiosului primar de Oradea.

Citeşte şi:

Peste 3.000 de vizualizări pentru “Ilie Bolojan. Tătucu’ nost'”, pe calincorpas.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *