Boală cronică ruşinoasă: PNL a început să racoleze primari de la PSD!

Cornel Pîlea (Pietroasa), Dorin Curtean (Popeşti) şi Dumitru Togor (Ineu)
Cornel Pîlea (Pietroasa), Dorin Curtean (Popeşti) şi Dumitru Togor (Ineu)

Primarii de Ineu, Criştioru de Jos, Pietroasa şi Popeşti ar fi primii luaţi de PNL, pe sistemul „scopul scuză mijloacele”. O boală venerică de care politica românească nu mai scapă şi care, iată, tinde să se cronicizeze.

 

Dacă în 2014, inclusiv în Bihor PSD îşi justifica goana după primari, generată de „Ordonanţa Dragnea – a trasiştilor”, invocând motive istorice – primari PSD racolaţi de liberali pe vremea guvernării Tăriceanu, iată că acum PNL Bihor se dedă la aceleaşi practici înviate de marele şef roşu condamnat penal – Liviu Dragnea. Liberalii bihoreni arată, la rându-le că, de fapt, politicianul român nu ţine cont decât de legea talionului, perpetuând practici de natură să invalideze orice tentativă de vindecare a traseismului politic.

Cu trei luni înainte de alegerile locale, PNL Bihor se află în plină campanie de racolaj politic a unor primari. Se merge pe o strategie cât se poate de machivelică, de tipul „scopul scuză mijloacele”. Liberalii conduşi de Bolojan, Ghilea şi Popa vor să aibă peste tot cei mai buni candidaţi la primărie, indiferent dacă primarii în funcţie sunt sau nu ai PNL! Iar acolo unde favoriţii nu sunt PNL-işti, încearcă să-i racoleze. Aşa se face că apar deja primele nume de primari ce vor candida pentru un nou mandat, din partea PNL. Primul este primarul independent al comunei Popeşti, Dorin Curtean, ex-PPDD, om care a mai flirtat în trecutul său recent cu PSD şi cu PNL. Curtean mi-a şi recunoscut că a discutat cu secretarul general al PNL, primarul Ilie Bolojan şi va candida din partea PNL pentru un nou mandat.

„Se votează omul”

Ceilalţi trei primari pe care PNL îi racolează vin din PSD. Este vorba despre primarul de Ineu, cel de Pietroasa şi cel din Criştioru de Jos. Primarii menţionaţi au şi fost validaţi de Comitetul Executiv Judeţean al PNL Bihor drept candidaţi ai liberalilor.
Cornel Pîlea, primar de Pietroasa, a candidat în 2012 pe USL, din partea PC. Apoi a trecut la PSD, o dată cu „Ordonanţa traseiştilor – Dragnea”, înainte de alegerile prezidenţiale din 2014, pentru ca acum să bată palma cu PNL. „Eu aşa zic, că voi candida din partea PNL. A fost o discuţie cu dl. Bolojan. La noi se votează omul, nu partidul”, afirmă Pîlea, precizând că în trecut nu a fost dorit de PNL, chiar dacă el s-ar fi dorit candidat al PNL-iştilor.
Fost consilier local PDL, acum primar PSD la Criştioru de Jos, Fănel Tulvan spune că a fost validat de PNL Bihor ca „potenţial candidat pentru primărie”! Cu Tulvan de faţă, desigur. „M-au validat ca şi potenţial candidat. Ca să fiu candidat, trebuie să fiu membru. Ca şi potenţial candidat, şi-au făcut sondaje şi m-au chemat la discuţie. Decizia e a mea. Am avut o discuţie, dar nu finalizată. Săptămâna viitoare mă voi decide”, afirmă, precaut, primarul de Criştior.
Singurul care neagă faptul că va candida la Primărie din partea PNL este primarul PSD de Ineu, Dumitru Togor. Acesta recunoaşte că a participat la şedinţa liberalilor, dar pretinde că a fost acolo doar să discute cu Ilie Bolojan pe probleme de infrastructură apă şi canalizare. Surse liberale autorizate indică, însă, că Togor va trece de la PSD la PNL. Chiar dacă acum Togor afirmă ca „100% nu candidează din partea PNL”.

Bolojan vrea „candidaţii cei mai buni”

„Trebuie să găsim candidaţii cel mai buni pe care-i putem livra nu numai în comunele unde avem primarii noşti. Dacă avem nişte candidaţi buni bine selectaţi, ei obţin maximum posibil”, afirmă Ilie Bolojan în legătură cu stilul adoptat de PNL Bihor în această perioadă.
Liberalii bihoreni fac, astfel, tot ce pot pentru a scoate peste 50 de primari şi peste 50% din voturile pentru Consiliul Judeţean, pentru a-l propulsa la şefia CJ Bihor pe Mircea Mălan, omul propus de Ilie Bolojan la şefia Judeţului.
PNL Bihor îşi doreşte să deturneze măcar zece primari de la PSD. Adică exact câţi luase PSD de la PNL, în 2014. Atunci, filiala condusă de Ioan Mang a reuşit să aducă la partidul roşu următoarea „recoltă de toamnă”: primarii de Derna (PNL), Balc (PDL), Borod (PDL), Avram Iancu (PNL), Ciumeghiu (PDL), Săcădat (PDL), Dobreşti (PDL), Lăzăreni (PC), Pietroasa (PC), Batăr (PNL), Husasău de Tinca (PDL) şi Tărcaia (PDL). Atunci, primarii treceau momiţi de PSD cu câştigarea alegerilor prezidenţiale de către Victor Ponta şi o guvernare PSD longevivă. Însă istoria s-a scris altfel, iar acum alegătorii bihoreni sunt chemaţi să judece dacă astfel de primari fără coloană vertebrală politică merită perpetuaţi în fruntea administraţiilor locale.

Mang: “Se merge la intimidare”

“La Criştior şi la Pietroasa vom avea alţi candidaţi şi vom câştiga primăriile. Îmi pare rău pentru aceşti primari, am crezut că suntem o echipă, dar asta-i viaţa. La Ineu, dl. primar mi-a spus că nu trece şi am încredere în cuvântul lui.  Ştiu că se merge la intimidare şi nu e deloc democratic”, a reacţionat şeful PSD Bihor, Ioan Mang, şi el racolator de primari, în 2014.

Curbele politicii: Ghilea îl propune pe Mang candidat PSD la Oradea!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *