Alegeri în SUA: Trump câştigă din nou! Bush se retrage

Donald Trump castiga in Carolina de SudNu e de glumă. Miliardarul american Donald Trump se apropie tot mai mult de nominalizarea sa drept candidat al Partidului Republican pentru Casa Albă. După ce a câştigat alegerile primare din New Hampshire, acum Trump a ieşit victorios şi în Carolina de Sud. Donald J. Trump (70 ani, în iunie) a obţinut, sâmbătă, 32,5% din voturile exprimate de simpatizanţii republicani din Carolina de Sud. Însă, mai important, Trump a obţinut toţi cei 44 de delegaţi daţi de către acest stat Convenţiei Naţionale a Partidului Republican (18 – 21 iulie 2016, Cleveland), care va desemna oficial candidatul pentru Preşedinţia SUA.

Principalii adversari republicani ai lui Trump – Marco Rubio (44 de ani) şi Ted Cruz (45) au obţinut zece procente sub Trump – 22,5%, respectiv 22,3% – şi au rămas fără niciun delegat. Aceasta deoarece alegerile primare republicane din Carolina de Sud merg pe regula “câştigătorul ia totul” (Winner-Takes-All).

Silent-Majority-Trump-EPA-USA-ELECTIONS

Alegerile primare din Carolina de Sud au consemnat şi retragerea din cursa prezidenţială a lui Jeb Bush, fost guvernator de Florida, fiul şi fratele foştilor preşedinţi american George H. Bush şi George W. Bush. Jeb Bush nu reuşise să depăşească locul IV în cursa prezidenţială republicană.

Cu victoriile din Carolina de Sud şi New Hampshire, coroborate cu locul II obţinut în alegerile din Iowa, Trump adună 61 de delegaţi până acum, comparativ cu cei 11 ai lui Cruz şi cei 10 ai lui Rubio. Cursa, este abia la început şi se va încheia pe 7 iunie, însă semnalul este clar: Trump începe să confirme la urne sondajele care îl arată ca principalul favorit pentru nominalizarea Partidului Republican (Grand Old Party – GOP) pentru Preşedinţia SUA.

GOP Delegati Sursa USA Today

În discursurile sale, Trump se bazează pe teoria fricii, pe faptul că SUA sunt din ce în ce mai slăbite, mai şubrede în faţa pericolului terorismului islamic şi a imigraţiei ilegale, ce aduce infracţiuni şi insecuritate socială. Iar el, Donald Trump, exponentul Visului american, cu o avere estimată la 8 miliarde de dolari, le promite tuturor că va face America din nou grozavă, grandioasă, puternică, atât pe plan intern, cât şi în relaţiile internaţionale. De altfel, sloganul său de campanie este “Trump. Make America Great Again!”. Trump se relevă pe sine însuşi ca un candidat care nu are nevoie de banii nimănui şi, prin urmare, nu va fi dator nimănui o dată ajuns la Casa Albă, finanţându-şi singur campania electorală. O promisiune electorală a sa este ridicarea unui zid inexpugnabil la graniţa cu Mexicul, pentru a stopa imigraţia ilegală, chiar dacă acelaşi magnat afirmă că îi iubeşte pe mexicani!

sondaj GOP 21 feb 2016

Sondajele Real Clear Politics, publicate de portalul cotidianului USA Today îl arată acum pe Trump la 34,2%, în timp ce Cruz e cotat cu 20,6%, iar Rubio cu 16%.

Hillary Clintn castiga in Nevada Courtesy USA Today

Dincolo, la democraţi, în ciuda unei scăderi serioase în sondaje, Hillary Clinton (68 de ani) a reuşit să obţină o victorie crucială în alegerile primare din Nevada. Secretar al Departamentul de Stat în administraţia Obama, Clinton a obţinut 52,7%, în timp ce contracandidatul său din Partidul Democrat, socialistul Bernie Sanders a obţinut 47,2%. Acest rezultat îi dă lui Hillary 19 delegaţi, în timp ce Sanders primeşte 15.

Bernie Sanders

Sanders (75 de ani) este unul dintre cei doi senatori independenţi ai Statelor Unite, fiind fost primar în Burlington (Vermont). Bernie Sanders se declară un socialist progresist, care se adresează clasei mijlocii, dar şi păturilor sărace din SUA, susţinând că nicio persoană care munceşte 40 de ore pe săptămână în Statele Unite  “nu ar trebui să trăiască în sărăcie”. Sub motto-ul electoral “A Future To Believe In”, Sanders consideră că SUA ar trebui să se comporte responsabil în problema încălzirii globale şi mizează pe restructurarea sistemului de sănătate şi a asigurărilor de sănătate din America, venind cu propuneri chiar mai curajoase decât Barack Obama. Sanders a crescut constant în sondaje, profitând şi de prestaţia relativ ştearsă a lui Hillary ca secretar de stat în administraţia Obama. În februarie 2015, sondajele o arătau pe Clinton la 60% în rândul preferinţelor simpatizanţilor Partidului Democrat pentru Casa Albă, în timp ce Sanders era creditat cu doar 3,4%. Acum, aceleaşi sondaje îl arată pe Bernie Sanders la 42%, în timp ce Hillary Clinton a scăzut până la 47,6%!

Sondaj Democrati 21 feb 2016

 

 

După ce Clinton a câştigat la limită alegerile primare din Iowa, iar Sanders a câştigat detaşat în New Hampshire, cu victoria lui Hillary din Nevada cei doi prezidenţiabili democraţi ajung ambii la câte 51 de delegaţi desemnaţi de către cele trei state.

Democrati - Delegati Sursa USA Today

Clinton are, însă, avantajul de a fi susţinută de majoritatea super-delegaţilor. Adică de liderii partidului (foşti preşedinţi, vicepreşedinţi americani, congressmen, lideri naţionali şi regionali ai partidului), care sunt super-delegaţi la Convenţia Naţională a Partidului Democrat şi, astfel, vor putea vota cum doresc, după preferinţe personale, pentru candidatul pe care-l preferă. Statutul privilegiat la super-delegaţilor din Partidul Democrat contrastează puternic cu cel al delegaţilor democraţi din fiecare stat, care sunt investiţi cu mandat obligatoriu pentru un candidat sau altul, prin alegerile primare ce se desfăşoară în fiecare stat american. Astfel, aceşti super-delegaţi pot influenţa decisiv stabilirea candidatului pentru Casa Albă în caz de competiţie apropiată, dincolo de rezultatul votului din alegerile primare democrate. De aici, şi discuţia ce pune la îndoială măsura în care Partidul Democrat American este un partid cu adevărat democratic! Mai cu seamă că dincolo, la republicani, influenţa liderilor partidului este mult mai limitată, iar delegaţii lideri ai partidului au mandat imperativ, la fel ca toţi delegaţii.

Superdelegati Democrati

Este desemnat candidat al Partidului Democrat pentru Preşedinţia SUA acel candidat care obţine votul a 2.382 de delegaţi din totalul de 4.763, la Convenţia Naţională a Partidului Democrat, ce va avea loc anul acesta la Philadelphia, în 25 – 28 iulie. Remarcabil este faptul că din cei 4.763 de delegaţi, 712 sunt super-delegaţii ce pot înclina balanţa. Până acum, 432 de aceşti 712 au anunţat că o susţin pe rutinata Hillary Clinton. Rămâne de văzut dacă şi democraţii vor încerca să instituie la Casa Albă o dinastie politică, aşa cum au făcut republicanii, în cazul familiei Bush.

[polldaddy poll=9318523]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *