5 răspunsuri-surpriză de la Alina Gorghiu, despre: Salariile mici din Bihor, cumulativul Bolojan şi centralizarea mascată ANAF

Alina Gorghiu Foto Carmen IleSosită la Oradea, Alina Gorghiu a acordat un interviu pentru Jurnal Bihorean şi Bihon.ro.
Am remarcat câteva răspunsuri ale Alinei Gorghiu, relevante pentru bihoreni, ce pe mine m-au surprins.

Sunt răspunsuri la următoarele teme: 1. Salariile mici din Bihor; 2. Realizările lui Bolojan ca primar; 3. Cumul de funcţii pentru Bolojan – primar şi secretar general PNL; 4. Bolojan – candidat la Oradea şi ministeriabil PNL; 5. Centralizarea mascată ANAF şi atitudinea PNL.

1. Salariile mici din Bihor

Confruntată cu cifrele alarmante privind salariile în Oradea şi judeţul Bihor, după opt ani de guvernare locală a lui Ilie Bolojan şi a colegilor săi din PNL, co-preşedinta PNL Alina Gorghiu a preferat să evidenţieze cum Primăria Oradea a accesat fonduri europene şi s-a arătat optimistă pentru viitor, ca şi cum bihorenii ar trebui să trăiască în viitor, nu în prezent. Bihorul în ultimile cinci judeţe din ţară la nivelul salariilor.
Alina Gorghiu: „Statisticile sunt într-o anumită măsură interesante, dar nu spun totul despre judeţul în care te afli. Eu am văzut, în schimb, statistici în care Bihorul este în top: dau exemplul municipiului Oradea şi vă spun că vă puteţi lăuda cu un municipiu care se află în top 3 la nivel naţional, ca absorbţie, execuţie şi număr de proiecte, fonduri europene atrase şi aşa mai departe. Întotdeauna, însă, poate să fie şi mai bine la nivelul judeţului. Probabil că mai sunt decalaje care trebuie recuperate. Premisa unui loc de muncă este una bună, cred că se poate construi pe un loc de muncă şi mai bine plătit”.

2. Realizările lui Bolojan ca primar

Întrebată de realizările majore ale lui Ilie Bolojan ca primar, Alina Gorghiu a preferat să nominalizeze un plan proaspăt anunţat de Primărie – acela cu informatizarea structurilor municipale. Co-preşedinta PNL, Alina Gorghiu: „Nu cred că e în top 3 ale realizărilor domnului Bolojan, dar e una care cel puţin pentru generaţia mea care speră ca copiii noştri să crească într-un stat eficient şi lipsit de birocraţie este acea legare informatică a tuturor instituţiilor din Oradea. Aveţi în plan un proiect o informatizare a tuturor instituţiilor. Este cea mai bună chestie pe care cred că o s-o aveţi la nivel de Oradea, pe lângă multe alte proiecte concrete”.

3. Cumul de funcţii pentru Bolojan – primar şi secretar general PNL

Ilie Bolojan poate fi primar de Oradea şi, în acelaşi timp, secretar general al PNL cât vrea el, din perspectiva Alinei Gorghiu, convinsă că Bolojan poate da randament 100% în ambele poziţii. Chiar dacă funcţia de secretar general îi cere lui Bolojan să colinde toată ţara şi îi răpeşte majoritatea timpului, în plin an electoral. Chiar Bolojan admitrea pentru presa locală că „Oradea nu poate fi condusă prin telefon”. Gorghiu: „Este o decizie pe care, într-adevăr, doar Ilie Bolojan poate s-o ia (cât poate Bolojan să cumuleze cele două funcţii – n.red.) pentru că, într-adevăr, volumul de muncă este foarte mare. Eficienţa lui în momentul acesta este de 100%, sunt convinsă, pe ambele funcţii. Şi, în general, să ştiţi că funcţia politică în interiorul unui partid nu exclude funcţia administrativă la nivel înalt”.

4. Bolojan – candidat la Oradea şi ministeriabil PNL

Tot Bolojan, deşi candidează la Primăria Oradea pentru un al treilea mandat, este şi pe lista ministeriabililor PNL, dacă acest partid câştigă alegerile parlamentare, recunoaşte co-preşedinta PNL, Alina Gorghiu. „De ce nu?”, întreabă, retoric, aceasta. „Vom vedea cum se aşează lucrurile după alegerile parlamentare”, a completat aceasta, care îl consideră pe Bolojan indispensabil pentru PNL.

5. Centralizarea mascată ANAF şi atitudinea PNL

Deşi ANAF regionalizează centralizând, mutând fiscal tot mai mulţi contribuabili către centrele regionale – în cazul nostru de la Oradea la Cluj – Alina Gorghiu evită să ia o poziţie clară anti-centralizare mascată şi pasează responsabilitatea la premierul Cioloş. Gorghiu: „Dacă cifrele arată că s-a eficientizat activitatea la nivel naţional, evident înseamnă că lucrurile merg în direcţia corectă şi nu e nevoie de reacţie. Dar cred că este prematur să judec eu în acest moment. Nu se întâmplă doar în România să centralizezi o structură. Dar cred că atributul modificării legislaţiei, astfel încât să debirocratizezi o structură, aparţine Cabinetului în funcţie. Cioloş este cel care ar trebui să aprecieze dacă este un lucru bun sau nu”.

[polldaddy poll=9314985]

Citeşte şi: 

Ilie Bolojan. Tătucu’ nost’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *