Ce sărbătorim noi cu Halloween?

halloweenNu înţeleg care e scopul Halloween. De ce importăm această sărbătoare a întunericului? Orice am zice, Halloween este o sărbătoare a întunericului, a mutrelor schimonosite şi a personajelor asociate răului, de cele mai multe ori, pentru care eu văd un singur sens: acela de a anihila Sărbătoarea creştină a Luminaţiei. Da, cred că Halloween, în forma sa de azi, a devenit un set de activităţi şi reprezentări menit să paraziteze ziua dedicată pomenirii generale a credincioşilor răposaţi.
Nu mă dau eu un mare creştin, dar nu cred în coincidenţe. Ce caută o sărbătoare „care sperie”, pe fond negru, care cere întruchiparea unor personaje sinistre, în preajma unei Sărbători dedicate întăririi legăturii dintre cei vii şi cei morţi, prin lumină?

Nu cred în explicaţia conform căreia oamenii sperie şi alungă spiritele rele dacă se costumează în vrăjitoare, vampiri sau personaje negative din cinematografie şi literatură. Dimpotrivă, apreciez că revitalizarea lor ritualică nu face altceva decât să întărească un cult al Răului, al sinistrului, al întunericului, într-o îmbrăţişare lugubră ce-i pătează pe cei vii, la propriu şi la figurat.
Alţii ar zice că scopul este unul pur comercial. Ar putea fi şi asta o explicaţie, un aspect care nu poate fi negat sub nicio formă. Aşadar, o sărbătoare importată pe considerente comerciale. Adică pecuniar, financiar. Şi cum banul e ochiul dracului… That makes sense, isn’t it, dear halloweeners?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *