O Europă Unită sau un Al Treilea Război Mondial?

russia vs europeAseară, într-o emisiune televizată, la Digi 24, cu Valeriu Zgonea – preşedintele Camerei Deputaţilor, am ridicat problema atmosferei geopolitice, în contextul recentei vizite a vicepreşedintelui SUA, Joseph Biden, la Bucureşti. În timp ce România se apropie tot mai mult de SUA, Ungaria se lipeşte tot mai pregnant de Moscova. Iar Kremlinul, deloc întâmplător, apelează tot mai mult la China, încercând să-şi diversifice pieţele unde poate exporta energie. Cu o insignă reprezentând drapelele român şi american prinsă la piept, Zgonea vorbea despre exportul de securitate pe care îl realizează România, prin comportamentul său euro-atlantist, plin de toleranţă şi faţă de minorităţile naţionale.  Iată, însă, că în regiune lucrurile se complică. La un moment dat, Zgonea făcea o paralelă deloc plăcută, dar utilă, între evenimentele de acum şi ceea ce se întâmpla în Europa anilor ’30, înaintea izbucnirii celui De-al Doilea Război Mondial.

Aşa şi e. Vedem o putere destabilizatoare: Rusia. Putem observa şi partenieriatul economic privilegiat Rusia – Germania (din nou Gazprom-ul), aşa cum s-a semnat de câteva zile şi între Gazprom şi grupul chinez CNPC, pentru livrarea de gaze către China, în următorii 30 de ani, la un preţ ţinut secret! Privind din prisma istoriei, nu trebuie să uităm de pactul nazisto-sovietic Ribbentrop – Molotov, chiar dacă o asemenea paralelă ar părea acum deplasată. Şi chiar sper să şi fie.

În schimb, vedem o Uniune Europeană destul de slabă în reacţii, concomitent cu o aglomerare a forţelor de extremă dreaptă pe continent, ce ameninţă tot mai mult formaţiunile politice echilibrate. Iarăşi, paralela cu anii ’30 se susţine. Vedem discursuri naţionaliste şi relativ expansioniste – cazul Ungariei, chiar secesioniste – cazul Cataloniei şi a Scoţiei, adăugate fostei Iugoslavii, unde Vestul a catalizat fărâmiţarea dusă până la extreme. Poate că acţiunile NATO-UE din spaţiul fostei Iugoslavii se vor întoarce, nu peste multă vreme, ca un bumerang  în capul Europei. Să ne ferească Dumnezeu ca unii să ne dorim o Europă paşnică şi tot mai unită, iar alţii să ne ofere, în schimb, un Al Treilea Război Mondial!

Revine umbra amenintatoare a marelui URS(S)

Biden in Romania: razboi economic cu Rusia. Rusia se aliaza cu China.

One thought on “O Europă Unită sau un Al Treilea Război Mondial?”

  1. Sincer sa fiu prea putin ma intereseaza politica la fel de mult cum ma intereseaza si razboilele.
    De ce?
    Pentru ca noi suntem practic manipulati si controlati de asa zisi conducatori,eu ma astept la un razboi dintre America si Rusia… despre Europa si Rusia nu prea inteleg de ce cand Rusia este incadrata si in Europa e un fel de lupta deja pierduta,…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *