Miting de solidaritate cu victimele de la Pungeşti, azi!

gaze de sist oradea baile felixChevron a revenit în judeţul Vaslui. De parcă ar fi plecat vreodată. Corporaţia americană calcă grumazul localnicilor care se opun toxicei lor exploatări, chiar cu bocancii Jandarmeriei! În ţara românească, Jandarmeria Română a ajuns să protejeze interesele unei corporaţii străine, întocmai precum o firmă privată de pază.

În această dimineaţă, Chevron a început lucrările de instalare a sondei pentru explorarea gazelor de şist, la Pungeşti, iar Jandarmeria a bătut şi a dus la secţie tabăra de rezistenţă a localnicilor din localitatea vasluiană. În replică, azi, 2 decembrie, de la ora 17:30, cetăţenii sunt chemaţi la un miting de solidaritate cu victimele de la Pungeşti, în Parcul Traian din Oradea.

Chevron a inceput lucrarile la Pungesti. Manifestantii reclama interventia in forta a jandarmilor.

Ieri, în după-amiaza sfintei zile de 1 Decembrie, 150-200 de manifestanţi s-au adunat în Piaţa Unirii, pentru a protesta împotriva exploatării hidrocarburilor, în special a gazelor de şist, în zona Băile Felix. Aceasta după ce Guvernul a aprobat, în urmă cu o săptămână, perimetrul concesionat companiei East-West Petroleum. În fapt, ruşilor de la Gazprom, cei care au preluat frâiele de la compania canadiană.

Protestatarii au pornit în marş spre Parcul Traian, scandând. “Nu corporaţia face legislaţia” sau “Felix, fără gazele de şist”. De asemenea, s-a scandat şi împotriva proiectului cianuristic de la Roşia Montană. “Vrem cultură şi natură, nu o ţară sub fractură” – a fost o altă scandare, cu referire la metoda extrem de controversată a fracturării hidraulice a rocilor, pentru extragerea gazelor de şist.

Ajunşi în faţa Prefecturii, manifestanţii au avut un mesaj pentru cei care lucrează în slujba Guvernului. În special pentru prefectul Claudiu Pop: “Nu uitaţi că noi vă plătim pe voi!”.

De altfel, mesajul pentru autorităţi a fost clar: nici gaze de şist şi nici alte hidrocarburi nu ar trebui exploatate în zona Oradea – Băile Felix – Băile 1 Mai.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *