Unitate cetateneasca anti-gaze de șist în Baile Felix, de 1 Decembrie

anti gaze de sist frackingÎn tren fiind, tocmai ce am trecut aseară pe lângă Ploiești. Am simțit mirosurile deloc plăcute, generate de exploatarea hidrocarburilor în zonă și instantaneu m-a dus gândul la Băile Felix, ce-mi sunt ca în bătătură. Ministresa Mediului, Rovana Plumb, promite că nu se vor exploata gaze de șist în zona Oradea – Băile Felix. Chiar dacă, tehnic, vorbind, nu poate promite așa ceva, deoarece exploatatorii au dreptul legal, oferit de Statul Român (!), să caute și să exploateze orice hidrocarburi în perimetrul concesionat. Inclusiv gaze de șist, dacă asta găsesc!

Rovana Plumb minte: exploatatorii pot cauta si gaze de sist

Dar chiar și într-un scenariu fără gaze de șist: asta ne dorim noi lângă Oradea, la Baile Felix, exploatări de petrol?!

Aceasta ne dorim noi, bihorenii? Să ne dinamităm singuri viitorul, sănătatea, în schimbul exploatării resurselor țării de către niște companii străine – cum e cazul Gazprom, ce va face profituri uriaşe – de pe urma cărora Statul Român va încasa niște biete  redevențe, ce nu se vor regăsi niciodată în buzunarul românului? Eu sunt convins că nu asta vrem noi, bihorenii. Şi mai cred că, indiferent că, potrivit Constituţiei (art. 135), bogăţiile subsolului aparţin proprietăţii publice (atenţie, nu se foloseşte sintagma “Statului”!), în aceeaşi Constituţie se stipulează şi drepturile fundamentale ale cetăţeanului. Printre ele, dreptul la ocrotirea sănătăţii (art. 34) şi dreptul la un mediu sănătos (art. 35). Aşadar, este profund imoral şi anticonstituţional din partea unui Stat să procedeze la acţiuni care nu respectă Constituţia în ansamblul său!

uniti salvam baile felix

E inconștiență crasă să compromiți Băile Felix și punga de apă termală și să instalezi sonde, fie ele de petrol sau de gaze.

Acesta este motivul pentru care Grupul de Acțiune pentru Roșia Montană (GARM) Bihor nu se culcă pe o ureche. Duminică, 1 Decembrie, la câteva ceasuri după discursurile și parada militară, de Ziua Națională, din Piața Unirii, se anunță un marș de protest spre Prefectura Bihor, din Parcul Traian. Locul de întâlnire, același ca întotdeauna: statuia lui Mihai Viteazul, Piaţa Unirii, Oradea.

Pagina evenimentului:

Uniti pentru o Romanie curata

Un indiciu despre implicatiile exploatarii gazelor de sist, prin metoda fracturării rocilor din subsol (fracking) asupra comunitatilor din America de Nord, in videoclipul de mai jos:

[youtube]4LBjSXWQRV8[/youtube]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *