Bitcoin aduce revoluţia monetară!

bitcoin-money-of-the-futureUPDATE: de sâmbătă până azi, Bitcoin a crescut exponenţial pe bitstamp.net, ca urmare a feed-back-ului pozitiv, o dată cu audierile din Congresul american, de ieri. Lumea, inclusiv autorităţile americane, susţine inovaţia numită Bitcoin, dincolo de faptul că unii folosesc moneda digitală pentru tranzacţii ilicite.

Ca urmare a unor probleme tehnice, repostez articolul scris sâmbătă:

Bitcoin atingea noi culmi, sâmbătă: 437,85 USD pentru 1 Bitcoin (BTC) pe bitstamp.net, 457,5 USD/1 BTC pe mtgox.com, 319 euro/1 BTC pe bitcoin.de şi 2.773 yuani (452,70 dolari) pentru 1 Bitcoin, pe btcchina.com.

Bitcoin este o monedă electronică (deşi a început deja să apară şi forma fizică) descentralizată, necontrolată de guverne, ce are potenţialul de a revoluţiona (în bine) lumea în care trăim. În SUA, China, Germania şi alte ţări dezvoltate, moneda electronică atrage tot mai mulţi investitori care văd în ea o alternativa reală la monedele clasice.

Bitcoin are şanse mari să vină ca o alternativă reală la dolari, euro, franci elveţieni. Şi, implicit, la sistemul bancar actual, controlat de marile bănci corporatiste, ce se comasează una cu alta până când ne vom trezi cu un sistem bancar oligarhic (care se formează oricum, în mod accelerat, deja). Dacă acest proces nu va fi oprit, se va termina definitiv cu capitalismul clasic: adică cel care încurajează libera iniţiativă (a oricărui om!) şi îşi fundamentează viabilitatea pe o piaţă concurenţială. Azi, concurenţa este pusă într-un pericol din ce în ce mai mare, prin măsurile pe care statele, mână în mână cu corporaţiile, le iau pentru a se asigura că acea clasă socială care azi controlează aproape totul va putea controla ABSOLUT TOTUL într-un viitor apropiat. Nu că aş plânge acum pe umărul capitalismului clasic, dar problema majoră este că aceste transformări corporatiste ne vor arunca iarăşi într-o lume de nobili şi iobagi. Cei ce nu vom avea banul, deci Puterea, vom ajunge simpli chiriaşi pe feudele celor mari.

Succesul Bitcoin (BTC) ar aduce prefaceri majore în societate. Nefiind unul controlat de vreun Guvern, ar aduce beneficii multiple, ar putea reprezenta restart-ul unei noi economii care să pună în prim-plan omul, iniţiativa, nu caracatiţa corporatistă. De asemenea, Bitcoin mai are un avantaj: urmând să se producă într-un număr finit – 21 milioane de BTC – nu va mai exista inflaţia de acum, dată de sistemul monetar actual în care Trezoreria produce bani, pur şi simplu.

Fiind o monedă descentralizată, valoarea Bitcoin diferă de la site la site. Aceste site-uri sunt, de fapt, ca nişte burse unde poţi vinde şi cumpăra Bitcoin, în şi din euro, dolari, respectiv yuani, în cazul site-ului chinezesc. Cele patru site-uri exemplificate sunt printre cele mai mari unde poţi cumpăra şi vinde Bitcoin. Dar sunt alte sute, dacă nu mii. Tocmai pentru că este descentralizată. Pentru a-ţi securiza banii, o dată cumpăraţi, îi poţi trimite uşor într-un portofel online, precum este reţeaua blockchain.info, creată special pentru BTC. Astfel, nu mai depinzi de viabilitatea uneia sau alteia dintre bursele online.

De asemenea, deoarece numărul unităţilor BTC nu este încă unul major raportat la nivel global, valoarea sa fluctuează destul de mult, chiar în cursul unei singure zile, însă trendul general este unul de creştere. Cum China investeşte masiv în Bitcoin, de circa două luni BTC are o creştere exponenţială. Pentru o comparaţie, pe 16 noiembrie 2012, un Bitcoin valora doar 11,46 USD, pe bitstamp.net. Acum e 437 USD!

Desigur, succesul Bitcoin nu este unul garantat. Practic, avem de-a face cu un nou jucător la masa bogaţilor lumii. E Bitcoin, moneda ce ar putea redistribui bogăţia pe acest pământ. În acest context, cum moneda nu e încă reglementată legal, aceasta dă frisoane autorităţilor. În primul rând autorităţilor americane, care se pregătesc să ia o decizie cu privire la Bitcoin. Alte state, precum China, sunt mult mai relaxate în privinţa Bitcoin şi nu se grăbesc nicicum să-i pună “căpăstru”. Autorităţile chineze au, de fapt, tot interesul ca Bitcoin să se dezvolte. Germania, bunăoară, a luat Bitcoin ca pe ceva ce este oricum şi cu care se poate convieţui. Statul federal german a şi declarat deja Bitcoin ca “o monedă privată“, parlamentarul german Frank Shaeffler militând pentru o denaţionalizare a monedelor, pledând deschis pentru concurenţă inclusiv pe această piaţă. În schimb, Thailanda, de exemplu, a interzis Bitcoin.

Bitcoin-accepted-here

În paralel cu această apreciere a Bitcoin în relaţie cu monedele clasice (dolari, euro, yeni, franci, yuani etc), tot mai multe afaceri se deschid plăţilor în Bitcoin. În Finlanda, angajaţii unei firme software sunt plătiţi parţial în BTC. În China, cel mai mare motor de căutate – Baidu – acceptă plăţi în BTC. Şi acesta este doar începutul! Începutul unei revoluţii de care societatea are mare nevoie în acest al treilea mileniu. Şi chiar şi WordPress (care e şi admin-ul meu) acceptă acum Bitcoin!

O revoluţie care să readucă în prim-plan demnitatea umană şi echitatea. O revoluţie care să scoată omul de sub robia dobânzilor, de sub tirania băncilor şi a corporaţiilor care dictează, profitând şi de slăbiciunea degradantă a unor oameni politici. Iar românii o resimt din ce în ce mai acut.

De aceea, let’s Think Outside The Box!

Mai multe despre Bitcoin:

Could China make or break Bitcoin?

Bitcoin recognized by Germany as “private money”

Wikipedia despre istoricul Bitcoin

Unde poţi plăti cu Bitcoin

+

EMG Faktors – berăria din Groningen, Olanda – unde îţi poţi plăti berea cu BTC, scanând un cod QR, folosindu-te de aplicaţia NUVOPOS. Pe când şi la Oradea?

[youtube]w12957CCP54[/youtube]

3 thoughts on “Bitcoin aduce revoluţia monetară!”

  1. Poti sa iti iei si tu 1 Bitcoin din salariul de la Inform Media. Ia-l si freaca-l bine, poate se inmulteste daca are orgasm corpasian.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *