Lumânări şi reculegere la finalul marşului Roşia Montană

mars Rosia Montana Oradea - lumanari comemorative Certej

Circa 100 de persoane au participat, duminică după-amiaza, la marşul Roşia Montană, ce militează împotriva proiectului de cianurizare a Munţilor Apuseni. De altfel, participanţii au strigat „Uniţi, salvăm Munţii Apuseni!”. Orădenii de pe margine au putut afla că „Uniţi, salvăm toată România!”, nu doar Roşia Montană. S-a cerut demisia corifeior politici: „Jos Băsescu, Ponta şi Antonescu!”, ce a venit la pachet cu „USL, PDL, aceeaşi mizerie!”. Manifestanţii au protestat şi faţă de exploatările gazelor de şist, ce ar putea avea loc inclusiv în judeţul Bihor. S-a scandat „Refuz, rezist, nu vreau gaze de şist!”, protestatarii transmiţându-le guvernanţilor să nu se îndoiască de abnegaţia lor: „Nu cedăm, nu capitulăm!”.

S-a mărşăluit, începând cu ora 17.30, pe traseul Piaţa Unirii (statuia Mihai Viteazu) – Bd. Republicii – Parcul Petöfi Sándor – Bd. Dacia – Intersecţia Bd. Dacia cu Str. Transilvaniei. La final, protestatarii s-au oprit în parcul dintre Str. George Călinescu şi Bd. Dacia, unde au aprins lumânări, păstrând şi un moment de reculegere în amintirea victimelor care au murit la Certej, în accidentul minier din 1971. Atunci, în zorii zilei de 30 octombrie 1971, digul s-a rupt iar muntele de steril a înghiţit 89 de persoane.

Manifestanţii orădeni au aprins lumânări în formă de inimă, ce conţinea numărul victimelor de la Certej. Agenţia Regională de Protecţie a Mediului din Timişoara a eliberat acordul de mediu pentru o exploatare cu cianuri la Certej, în 2012. „Nu vrem ca istoria să se repete. Cianura însemnă moarte”, era inscripţionat pe un banner.

Pentru duminica ce vine, marşul de protest este anunţat de la ora 16, ca urmare a trecerii la ora de iarnă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *