Frați jandarmi, polițiști și militari!

Jandarmi Pungesti

de Orlando Balaş

În țară a început revolta împotriva celor care ne-au vîndut străinilor. Oamenii din Vaslui, din Bîrlad, din Sibiu sau Bihor nu vor decît să fie lăsați să trăiască liniștit, din munca lor, dar se pare că nu se mai poate, se pare că banul le-a întunecat mințile celor care ne conduc, care ne-au vîndut pe niște șpăgi unor bandiți internaționali fără scrupule.

Cît timp avem pămîntul pe care îl putem lucra, mai e o speranță. Mai putem spera că vom putea trăi din munca lui. Dacă însă pămîntul acesta va fi otrăvit cu cianuri sau cu substanțele folosite pentru extragerea gazelor de șist, nu vom mai avea nimic.

Vom fi cerșetori în propria țară. Vom fi otrăviți în propria țară, care ne-a fost vîndută de niște trădători ce au ajuns să o guverneze.

Frați jandarmi, polițiști și militari! Nu aveți voie să vă exprimați opinia, să faceți mitinguri. Dar nimeni nu vă poate lua dreptul de a gîndi cu propria minte și de a simți cu propria inimă. În stradă și pe cîmpuri, încercînd să oprească utilajele care aduc moartea pămîntului nostru, sînt frații voștri, surorile voastre, care vor doar să trăiască din munca lor. Ei luptă acum pentru noi toți, inclusiv pentru voi, frații noștri în uniformă. Cum spunea o țărancă din Pungești, care stă de pază să nu se instaleze sondele pe ogoarele lor: “Noi nu ne apărăm numai satul, ci și Pămîntul. Pămîntul care aparține țării acesteia.”

Fac un apel către voi, frații noștri în uniformă, să vă faceți cu cinste datoria supremă: aceea de a apăra țara și legea. Iar legea supremă a țării consfințește dreptul tuturor locuitorilor la viață sănătoasă. Orice hotărîre de guvern sau a altei autorități care încalcă acest drept este ilegală. Datoria voastră e să apărați țara și poporul, nu o clasă de conducători corupți. Nu vă lăsați transformați în uneltele celor ce au vîndut țara, nu reprimați poporul care își apără dreptul la viață, la un loc în care să trăiască din munca sa!

Orlando Balas

Nu executați ordine ilegale, nu vă pătați onoarea și haina militară, ci apărați-i pe frații voștri care se luptă pentru noi toți. Am ajuns în țara noastră să fim bătuți de bătăușii firmelor străine, așa cum se întîmplă la Sibiu cu țăranii care au smuls de pe ogorul lor calupurile de dinamită ale firmelor străine ce vor să exploateze gazele de șist. Asta nu se poate! Așa nu se mai poate!

Frați jandarmi, polițiști și militari! Nu puteți face mitinguri, nu aveți voie să vă exprimați deschis părerea, dar aveți minte și inimă și știți la fel ca și noi că țara ne e furată, că e furată țara noastră, a copiilor și nepoților noștri.

De aceea, vă rog să nu uitați nici o clipă că și voi sînteți români, că sînteți profesioniști, că sînteți oameni cu demnitate, nu trădători de țară!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *