Catedrala, ori puzderie de biserici de scara blocului?

Catedrala Ortodoxa Oradeade Cristian Horgoş

Hebdomadarul bihorean care nu iartă nicio făcătură a „Prea-Smintitului” (după cum l-au blagoslovit bihoreii pe PS Sofronie) aruncă încă o piatră. Dar nu de temelie. Astfel, episcopul e pus la zid fiindcă a oprit finanţările publice la bisericile mici şi mijlocii pentru a deturna milostenia către târnosirea Catedralei din Centrul Civic (a se citi cel comunist) al Oradiei. Fiecare cum crede – libertatea credinţei – aşa că, cel puţin de această dată, aş spune că Sofronie a greşit doar fiindcă a fost lapidar. Vlădica ar fi putut explica enoriaşilor mai întâi de ce a hotărât ca toţi banii din proiectele publice să meargă la Catedrală.

Nu cunosc pe de-antregul situaţia bisericilor de la sate, deşi ştiu că, pe alocuri, se renunţă la bisericuţele de lemn pentru unele din BCA şi termopan, însă destui orădeni au o imagine despre bisericile de cartier, a căror număr tinde să-l concureze pe al ABC-urilor de colţ de bloc. De ce trebuie atâtea? Iisus a mers călare pe măgar până în Ierusalim. Aşa încât şi drept-credincioşii de astăzi pot urca în tramvai până la Catedrala ori în autobuz până Mănăstirea Sf. Cruci, dacă nu cumva şi-au sfinţit un loc de parcare de domiciliu. Ce am cu bisericile din dosul blocurilor ori târnosite în locuri de joacă şi parcuri, cu casă parohială cu tot? Multe nu-s prea frumoase, nici încadrate peisagistic. Clopotele reverberează între pereţii blocurilor în care locuiesc şi ne-ortodocşi ce ar avea şi ei dreptul să dea la maxim difuzoarele cu Iehova, Moise ori Benedict al XVI-lea. Sau, pur şi simplu, locuiesc şi bătrâni, bolnavi ori muncitori în schimbul trei care au nevoie de odihnă şi peste zi. Iar când vezi doar fundaţii de beton cu musteţi de fier ruginit capeţi senzaţia că dom’ părinte s-a iuţit să sobornicească temelia doar că să umble apoi cu chitanţierul pe scara blocului pentru a-şi desăvârşi lăcaşul cu bun vad comercial – ptiu – spiritual!

Îmi pare rău că nu am scris, după cum demult am vrut, împotriva „politicii” de a tot începe o droaie de biserici din care să nu se termine nici măcar jumătate. În loc să se înceapă două-trei şantiere, şi abia după ce le termini să se înceapă şi altele. Dar nu am vrut să se creadă că „mă iau” tam-nisam, de absolvenţii de teologie care vor şi ei un loc de muncă taman în capitala judeţului.

P.S.

Dar acum, că tot a fost ostracizat, jurnalistic, episcopul Sofronie pentru ideea de a uni toate forţele băneşti pentru Catedrala, am şi eu o sugestie. Am văzut, la Roma, şi catedrale nezugrăvite complet. Căci decât să picteze, de dragul terminatului, toţi pereţii, ctitorii italieni au preferat să desăvârşească porţiuni din interior, dar cu o artă divină. Cu alte cuvinte, decât o duzină de icoane de duzină, mai bine una dumnezeiască. Dealtfel, aceasta a fost, la nivel macro, şi ideea PS Sofronie: decât o droaie de bisericuţe metropolitane, adică gen ZMO, mai bine una singură, dar Mitropolitană!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *