Orădeni, zgribuliţi-vă: creşte iar preţul la gaze. Iar CET-ul nost’ va trece fix pe gaz.

pretul gazelor cet oradea sursa evz.roIată o ştire scurtă şi relativ seacă, preluată azi de pe Mediafax. Însă cu relevanţă maximă pentru Oradea, chiar dacă, aparent, nu pare. Iat-o:

“Preţul gazelor va creşte la 1 octombrie cu 1% pentru populaţie şi cu 2% pentru firme, mai puţin decât este stabilit prin calendarul de liberalizare asumat faţă de FMI, întrucât România a reuşit să înmagazineze în depozite mai multe gaze produse intern, de două ori mai ieftin decât cel de importate.

«În depozite, 95% din gaz este din intern, faţă de alţi ani când procentul era de doar 25%. Din acest motiv ANRE nu va creşte mult preţurile finale. La 1 octombrie trebuia, conform calendarului de liberalizare, să creştem preţul cu 3% pentru industrie şi cu 2% pentru casnici. Dar, pentru că avem gaze interne stocate, creşterea va fi de 2% pentru industrie şi de 1% pentru casnici», a declarat joi preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, la conferinţa MEDIAFAX Talks about Energy.

El a precizat că la 1 ianuarie 2014 “probabil va fi fel”.

Guvernul s-a angajat faţă de FMI să renunţe la preţurile reglementate la electricitate şi gaze, termenul final fiind 2018. Conform acestui calendar, consumatorii vor cumpăra anual, în mai multe tranşe, energie şi gaze de pe piaţa liberă”.

Cam asta era ştirea. În original, aici.

Buun. Vă veţi întreba ce relevanţă are asta pentru Oradea, când oraşul nost’ e corigent la capitolul introducerii gazelor în casele concitadinilor.

Are, însă, maximă relevanţă, în contextul în care administraţia Bolojan a decis că metoda optimă de retehnologizare a CET Oradea este prin trecerea de pe cărbune pe gaz. Punctul sensibil al acestei soluţii îl reprezintă preţul final către populaţie pe care îl va avea agentul termic produs din gaze naturale. Azi, în condiţiile în care CET Oradea cumpără cărbune ieftin, de la Voivozi, gigacaloria a ajuns deja la 235 de lei. Motiv: faptul că Guvernul a sistat subvenţiile (angajament luat faţă de FMI), faptul că Primăria nu a suplinit acea subvenţie – mulţumindu-se să îşi păstreze subvenţia veche, starea tehnică catastrofală a centralei şi a reţelei de transport şi distribuţie.

Furnizorul de la Voivozi – Maestro Trading – este neplătit de către CET-ul controlat de municipate cu lunile, acumulându-se datorii de zeci de milioane de lei noi numai către acest furnizor. Dar datorii imenese sunt şi la alţi furnizori, precum Complexul Energetic Oltenia şi firma de transport. O dată trecuţi pe gaz, este lesne de înţeles că datoriile vor putea fi pedepsite, în cârca populaţiei, prin simpla închidere a robinetului.

Foarte recent, Consiliul Concurenţei a cerut Primăriei documente justificative care să demonstreze eficienţa proiectului de retehnologizare (din bani europeni), din perspectiva preţului la populaţie. Aceasta deoarece, ca să-şi facă proiectul rentabil, Primăria ţine morţiş să bage pumnul în gura oricărei concurenţe pentru CET, în Oradea. Implicit, să-i lege pe orădeni de glie. Care glie? Glia CET, numai bună de muls pentru cei ce ne conduc destinele în plan local!

Despre gaz, doar atât: nu doar pentru Oradea, ci şi pentru România este cea mai scumpă sursă de energie. Şi resursele naţionale nu sunt inepuizabile. Mai ales dacă nu vrem gazele de şist extrase prin ultra-controversata metodă a fracturării hidraulice. Nu o zic eu, ci chiar strategia naţională pentru energie.

Încă un detaliu: Recent, Bolojan recunoştea, post-factum, că nu poate controla preţul gazelor. Deci nici preţul gigacaloriei la populaţie, o dată ce va fi pus centrala CET pe gaz… Responsabil, aşa-i?

Despre acest subiect am tot scris. Însă fără prea mult ecou la primarul Ilie Bolojan:

Strategia României: gazul e cel mai scump!

Bolojan ar arde gazul de pomană

Preţul gazelor creşte. Deci trecem pe gaz.

Consiliul Concurentei cere Primariei documente justificative pentru planurile de termoficare

One thought on “Orădeni, zgribuliţi-vă: creşte iar preţul la gaze. Iar CET-ul nost’ va trece fix pe gaz.”

  1. Si pensiile noastre trebuia sa mareasca anul asta in sept.daca stiu bine,cu inca 3 procente.Au uitat!
    In schimb nu au uitat sa ni-l taie cele 4,6 procente,cu cit au marit anul asta,pt.sanatate,pt. ce numai si numai batjocoleala primim!Dl.Calin,va rog frumos sa-mi spuneti unde sint banii ,cei 600.000 pt.ce a si fost dat in judecata de citiva asociatii de proprietari,ce am platit in plus.Ilegal.A fost vorba,nu poate sa dea banii, dar in lunile urmatoare o sa platim mai putin.In lunile urmatoare a dublat mafiotul plata la facturile!De ce nu avem un competent, pe care platim noi contribuabili sa lupta pt. binele noastre,sa dam in judecata pe coruptul primar, pt.ilegalitati!Ne obliga la CET,a dublat facturile cind Oradea sta pe apa geotermala,noi ari trebui sa platim max. jumatate cit celalalte orase.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *