E mai mult decât salvarea Roşiei. E salvarea Naţiei.

protest rosia montana la oradeaCând spun Naţie, nu mă refer aici doar la etnicii români. Mă gândesc şi la cetăţenii de etnie maghiară, ţigănească, secuiască, slovacă, lipoveană, germană, evreiască, turci, tătari şi la toate celelalte etnii care, atunci când vorbim despre soarta României înţeleg că nu e vorba doar despre soarta românilor, ca etnie. E vorba şi despre soarta lor, a copiilor lor. Dragi concetăţeni din etnii minoritare, dacă vă deranjează cuvântele naţie, naţiune, popor sau neam, putem să le înlocuim cu expresia „Societatea noastră comună”. Este societatea în care ne-am dori să trăim cu toţii. Împreună. Nu separaţi, nu segregaţi, ci laolaltă. Uniţi, solidari, înţelegându-ne unii pe alţii putem construi un viitor mai bun. Mai puţin încrâncenat. Mai echitabil. Corect. În devinitiv, frumos. Este datoria noastră pentru generaţiile viitoare. Şi o spune unul care nu are (încă) vlăstare proprii.

Ce rost mai are să ne batem cu cărămida-n piept că suntem români, unguri, ţigani sau evrei atunci când înotăm cu toţii în acelaşi rahat?

Sunt convins că imensa majoritate din ţara asta e formată din oameni de bună credinţă. Oameni care ne dorim Binele, chiar dacă se întâmplă des să ne împiedicăm de „meandrele concretului”, debusolaţi fiind de ceea ce vedem în jurul nostru. Intoxicaţi cu ştiri care, iată, de prea multe ori miros a manipulări. De altfel, acesta este rezultatul ultimilor 22 de ani, în care societatea românească nu a fost condusă, ci manipulată. Experimentul continuă în formele sale agravante. „Zâmbeşte, mâine va fi mai rău” – spune un proverb defetist. Aşa e. Va fi mai rău. E grav dacă nu înţelegem că cei ce protestează împotriva cianurilor de la Roşia Montană nu o fac doar pentru ei. O fac pentru noi toţi. Nu o fac pentru că sunt plătiţi, aşa cum încearcă să ne inoculeze caracatiţa politico-mediatică. Da. S-a ajuns şi aici. Hoţii au început să strige „hoţii!”. Politicienii pe care îi ştim cu toţii de corupţi au început, prin mass-media controlată, să acuze că protestatarii, ONG-urile, sunt, de fapt, cei plătiţi! Această generaţie de politicieni, despre care ştim că ne-a amanetat viitorul, vânzând pe bani de nimic industria, resursele şi ne-a furat banii plătiţi pe impozite şi taxe, fără să lase mai nimic bun în urmă, vine acum să ne fure şi natura. Tupeul nu mai are margini, iar aceşti politruci, prin uneltele lor mediatice, au îndrăzneala să-i acuze pe aceşti tineri admirabili, conştienţi de importanţa momentului, că sunt corupţi! Ironic, nu?

Pe cine să credem, oare?

„România nu uita, Roşia e inima!” – s-a strigat zilele acestea, şi la Oradea, de lângă statuia lui Mihai Viteazul. Roşia Montană e inima de la care sângele societăţii româneşti se poate curăţa. Se poate împrospăta. Sunt convins că tot mai mulţi realizăm faptul că actuala clasă politică, cu tot cu păpuşile ei mai tinere (vezi cazurile Victor Ponta şi Dan Şova) şi-a dat arama pe faţă. Şi-a epuizat potenţialul. Nu are ce să ne mai ofere. În afară de otravă. Doar activismul civic mai poate salva ţara asta. Cum? Ieşind în stradă şi arătându-le că existăm. Că ştim ce fac şi că nu-i mai lăsăm să-şi bată joc de noi. Câteva mii nu-i sperie. Câteva zeci de mii pe piepturi o vor face.

Viitorul ne va da o Românie solidară şi frumoasă sau o Românie otrăvită, divizată, sfâşiată de interesele altora. E momentul să ne hotărâm.

Ce alegem?

***Text publicat şi pe Bihor Online, respectiv pe Think Outside The Box totb.ro

Toata lumea la protest, azi, duminica 15 septembrie, de la ora 18. De la ora 17 sunt cei cu cainii comunitari.

7 thoughts on “E mai mult decât salvarea Roşiei. E salvarea Naţiei.”

  1. Da d-le Corpas este foarte adevarat ,putem alege dar la fel de adevarat este ca am fi putut alege de atatea alte ori incepand cu 89 si rezultatul il vedem azi . Meandrele concretului ne invata sau mai bine zis ne forteaza sa ne dam batuti pentru ca in final nu suntem uniti si pentru ca suntem din ce in ce mai needucati suntem foarte usor de manipulat . Dar e bine sa fim idealisti . Succes !

    1. Mulţumesc, Radule. Cel ce încetează a spera, de bună seamă că încetează a Fiinţa. De aceea, nu avem voie să ne pierdem speranţa. Speranţa înseamnă Viaţă, iar noi avem datoria de a fi Vii. Datoria faţă de cei dinaintea noastră, care ne-au dat un rost ca oameni, ca neam şi datoria faţă de urmaşii noştri, de a le lăsa o Ţară Curată.

  2. Da, dar : istoria ne invata ca rar am” fiintat “noi romanii la unison ….mereu suntem prostiti , mereu suntem cumparati ba cu mici ba cu galeti ba cu festivaluri . Asta e nivelul ! Astia suntem !

    1. Ce nu a fost, va fi! Capul plecat, sabia îl taie. Radule, te rog eu mult, nu mai propaga şi tu trăirile negativiste şi fataliste. Sus Capul!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *