Alburnus Maior de la Rosia Montana ii cere lui Ponta demisia!

eugen david - alburnus maior - rosia montanaAzi, la Roşia Montană nu sunt lacuri de cianură, Ponta nu a discutat cu cei ce se opun proiectului, iar premierului i se cere demisia! Asociaţia Alburnus Maior este ONG-ul care luptă de mai bine de zece ani împotriva exploatării cu cianuri de la Rosia Montana. Înfiinţată de roşienii care nu vor să-şi vândă proprietăţile companiei exploatatoare, Alburnus Maior emite un comunicat de presă, pe care îl redau în rândurile de mai jos.

În esenţă, mesajul este următorul:

1. Reventicările protestatarilor anti-cianuri nu sunt negociabile.

2. Mai mult, conduita premierului din ultima perioadă a mai adăugat o revendicare: demisia lui Victor Ponta!

3. „Mişcarea nu are lideri, are doar conştiinţă” – Eugen David, preşedinte Alburnus Maior.

4. „Să vă intre bine în cap d-le Ponta că la Roșia Montană în prezent nu este nici un lac de cianură” – Călin Caproş, vicepreşedinte Alburnus Maior.

5. Asociația Alburnus Maior consideră inacceptabile declarațiile premierului ce condamnă dezvoltarea turistică la Rosia Montana. Deşi a fost la Roşia Montană pentru a-i scoate din subteran pe cei 33 de mineri, premierul Victor Ponta nu a mers să discute şi cu cele 100 de familii ameninţate de expropriere.

Iată comunicatul de presă, integral:

„Campania Salvați Roșia Montană anunță continuarea protestelor după ce ieri un număr record de persoane au ieșit în stradă în întreaga lume. Oameni din 33 de orașe din România și 41 din străinătate s-au solidarizat cu lupta pentru salvarea Roșiei Montane.

Mai mulți roșieni au fost prezenți alături de Eugen David, președintele Alburnus Maior, în Piața Universității din București și mai apoi în marșul de solidaritate ce a străbătut centrul capitalei și cartierele Tineretului și Timpuri Noi. În cea de-a cincisprezecea zi de proteste consecutive, manifestanții au cerut o dată în plus, respingerea legii, prin vot la vedere de către Parlamentul României și anularea așa numitei “comisii speciale” de analiză.

Revendicările nu sunt negociabile este mesajul transmis de protestatari primului ministru. Aceștia sunt fermi pe pozițiile lor și nu vor negocia dacă să se facă jumătate, un sfert sau o cincime din proiectul de minerit cu cianuri. După declarațiile făcute în grabă la Roșia Montană, rupte de realitatea înțeleasă de zeci de mii de cetățeni ai României care s-au aflat ieri în stradă, protestatarii au mai adăugat o revendicare pe lista lor: demisia lui Victor Ponta.

Prin urmare este absurdă ideea negocierii cu un prim-ministru căruia strada îi cere demisia. “Mișcarea nu are lideri, are doar conștiință. Este imposibil pentru Victor Ponta să stea de vorbă cu 25.000 de oameni la București plus alte mii în țară și străinătate. Revendicările noastre nu se discută și nu se negociază, vom fi în stradă până la soluționarea fiecărui punct”, a declarat Eugen David.

victor-ponta-crin-antonescu

Aflat ieri într-o vizită la Roșia Montană, pentru aducerea la suprafață a celor 33 de angajați auto-“blocați” în mina-muzeu Cătălina Monulești, Victor Ponta a comentat: “… povestea aia că la ei la Roșia Montană o să se facă turism, să știți că orice om care merge acolo poate vedea că e o poveste (…) Sunt lacuri cu cianuri, râul de acolo este roșu realmente de poluare.”

“Ținem să atragem atenția primului ministru, astăzi, în prima zi de școală de un obicei mai vechi al elevilor. Acela de a nu vorbi fără a ști. Dacă nu știi, citești sau întrebi ca să nu vorbești prostii eventual auzite pe la alții. Să vă intre bine în cap d-le Ponta că la Roșia Montană în prezent nu este nici un lac de cianură, la Rosia Montana nu s-a prelucrat minereu cu cianuri și nici nu ne dorim să trăim lângă cel mai mare depozit de cianuri, în aer liber, din Europa”, a declarat Călin Caproș, vice-președintele Alburnus Maior.

Asociația Alburnus Maior consideră inacceptabile declarațiile premierului ce condamnă dezvoltarea turistică la Roșia Montană. Premierul se pare că a fost convins de posibilitățile reduse de dezvoltare turistică a Roșiei Montane în urma discuțiilor avute cu vreo treizeci de așa-ziși mineri. Premierul nu a fost convins așadar nici de studiile făcute de Academia

Română, nici de profesorii de la Academia de Studii Economice și nici de miile de participanți ce vin în fiecare an la FânFest. Chiar dacă Victor Ponta nu reușește să înțeleagă amploarea manifestațiilor și se limitează la declarații copiate din discursul companiei, protestele deja au consecințe pe plan internațional.

Scotia Capital, un important broker al Gabriel Resources, a anunțat că nu va mai tranzacționa acțiunile companiei la bursă datorită presiunii publice din România și din întreaga lume. De 16 luni Victor Ponta este primul ministru al României. În tot acest timp el nici măcar o dată nu a mers la Roșia Montană să discute cu cele peste 100 de familii amenințate de expropriere. Ieri, din motive de imagine s-a deplasat să vorbească cu cei 33 de angajați ai companiei miniere, ignorând iarăși localnicii ce doresc cu demnitate dezvoltarea durabilă a Roșiei.”

E mai mult decat salvarea Rosiei. E salvarea Natiei.

Baietii cei rai si flacoanele cu pietricele

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *