Bolojan gandește rocada regală în Oradea: Regele Ferdinand in locul lui Mihai Viteazul!

regele ferdinand mihai viteazul ilie bolojan

Regalistul Bolojan il vrea pe Regele Ferdinand in locul lui Mihai Viteazul, dar, cel puţin deocamdată se fofilează. Jucăria de comunicare din mâinile primarului trimitea, acum câteva zile, un comunicat prin care ne anunţa, sec, că Parcul Liniştii-Olosig va fi rebotezat “Mihai Viteazul”.Aceasta deşi acest parc e mărginit de strada Corneliu Coposu.  Toţi ne-am gândit: de unde şi până unde? Ce are locul ăla cu voievodul? Nici măcar nu există vreo stradă în preajmă care să poarte numele Măriei Sale. Dimpotrivă, acolo avem strada Corneliu Coposu.

Singura explicaţie plauzibilă: proaspăt decorat de Casa Regală după ce anul trecut a pus în Centru o statuie a Reginei Maria, acum pe regalistul Bolojan îl bate gândul să înlocuiască statuia lui Mihai Viteazul din Piaţa Unirii din Oradea cu cea a Regelui Ferdinand Întregitorul.

ilie bolojan

Însă deocamdată nu vrea să-şi dea planul în vileag, în public. Cum îi trebuie un loc unde să pună statuia Viteazului, s-a gândit la Parcul Olosig, după o logică numai de el ştiută. Şi ca act reparatoriu pentru realizatorul vremelnicei Uniri de la 1600, se propune ca parcul ce-l va găzdui să preia numele voievodului. Numai că acum ni se spune doar de numele viitor al parcului, când, de fapt, este vorba despre altceva.

Curios de manevrele primarului, l-am sunat să îl întreb ce şi cum. Mai mult, i-am şi dat o altă variantă, mai normală, zic eu, dacă tot îl schimbă pe Mihai cu Ferdinand. Să lase Parcul Olosig în pace şi, dacă tot are idei de nume pentru parcuri (ceea ce nu se întâmplă în cazul Parcului Seleuş, din spatele Lotus, care va rămâne şi oficial botezat tot aşa), atunci să boteze viitorul Parc Salca – ce va răsări din  molozul imens de lângă acelaşi Lotus – cu numele Viteazului. Un argument: parcul acela încă nu e realizat, deci ar putea să facă o amenajare pe măsură pentru statuia Voievodului. Şi nici nu avem în preajmă o stradă ce poartă denumirea unei alte personalităţi istorice a românilor. Pentru Parcul Olosig am îndrăznit să propun un bust al lui Corneliu Coposu, dacă suntem puşi pe realizarea unor asemenea monumente.

L-am simţit (da, da, prin telefon!) pe Ilie Bolojan cum mustăceşte la propunerile mele, deranjat că ideile lui sunt descusute. Am înţeles că de când a lansat propunerea, lumea îl asaltează cu întrebări, nedumeriri, cerând explicaţii. Iar el, ca un edil-şef-bard, are alte trebi, mai importante. Pe la Bucureşti, unde l-am şi prins de astă dată, prin calea undelor.

ilie bolojan

Prima sa reacţie a fost: “Vă deranjează Mihai Viteazul (pentru Parcul Olosig)?”. Apoi, văzând că n-o scoate la capăt, a replicat, sec: “Aceasta este propunerea pe care am avut-o. Consiliul Local o va dezbate”. Numai că bunul simţ cere să îţi justifici propunerile. Că doar nu-s făcute pentru propria ta curte… Transmiţându-i ceea ce cred eu că are, de fapt, în cap – anume amplasarea statuii lui Ferdinand, în Piaţa Unirii, Bolojan a evitat s-o confirme. Însă mi-a transmis că e dreptul meu, ca ziarist, să scriu ce cred eu de cuviinţă… 🙂 Drăguţ din partea lui, nu?

………..

În loc de post-scriptum:

Cred că ideea de a-l reamplasa pe Regele Ferdinand în Piaţa Unirii e binevenită. Şi, aşa cum îmi şoptea o păsărică, primarul chiar asta vrea, ca acolo unde este azi statuia lui Mihai Viteazul (realizată de sculptorul orădean Cornel Durgheu) să avem ce era în perioada interbelică: statuia Regelui Ferdinand, realizată la acea vreme de arh. Duiliu Marcu.

Mai cred că a lansat ideea acum, în perspectiva redesenării Pieţei Unirii, care îşi va schimba înfăţişarea. Nu există un context mai bun pentru schimbarea statuii, dacă e să se facă. Îl văd pe Ilie Bolojan în stare de aşa ceva, mai ales că omul chiar simpatizează Casa Regală şi pune accent pe moştenirea (extraordinară, de altfel) Regalităţii pentru poporul român.

Nu înţeleg, însă, de ce se fereşte s-o spună. Poate crede că e prea devreme, până când nu se va ajunge la un consens pentru mutarea statuii lui Mihai Viteazul şi stabilirea locului acesteia. Sau, gândind în perspectivă, dar consecvent felului său de a fi, aşa ştie el să lanseze o dezbatere publică. Nu vrea s-o spună el, ci se bazează că alţii – vezi cazul ziariştilor – vor specula şi vor duce mai departe ideea, făcând jocurile primarului. Voluntar sau nu.

Cum nu a reacţionat la ideea mutării Viteazului în viitorul Parc Salca, mă gândesc şi la o explicaţie. Parcul respectiv e finanțat din Fondul de Mediu și există deja un proiect pentru acel parc. Poate că proiectul nu poate fi modificat decât după ce parcul va fi fost deja realizat, într-o bună măsură.

Oricum, Bolojan a aruncat mănușa inclusiv în curtea consilierilor locali. Este cazul ca aceștia să iasă în față, să arate că există, că gândesc și că acționează în consecință.

ilie bolojan

PS: Duminica trecută, la Peleș, Ilie Bolojan a fost decorat cu Ordinul Coroana României, în grad de Cavaler. Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a fost decorat cu același Ordin, însă într-un grad superior, cel de Ofițer. Poate că după ce va fi instalată statuia Regelui Ferdinand în Piața Unirii din Oradea, și Ilie Bolojan va fi urcat la grad de Ofițer… 😉

Post-scripum 2 la “în loc de post-scriptum” şi post-scriptum:

Dacă tot suntem liberali, de ce nu avem un bust al lui Brătianu în Oradea? Şi dacă tot e moda statuilor prin parcuri, ce ziceţi de Parcul Brătianu, dle primar?

2 thoughts on “Bolojan gandește rocada regală în Oradea: Regele Ferdinand in locul lui Mihai Viteazul!”

  1. Alexandru Gheorghiță și Georgeta Caragiu sunt autorii esecului artistic ce poarta numele Mihai Viteazul… are si Durgheu destule monstruozitati expuse în Oradea, dar asta nu e a lui.
    putina documentare nu strica, nu credeti?

    1. ba da, cred. asa am fost si eu “informat”, la randul meu. imi cer scuze ca nu am aprofundat aceasta informatie de pret.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *