Vrem aer curat in Oradea, dar ne deranjeaza arborii

copaci taiati rerÎn teorie, cu toţii vrem aer curat, dar în practică prea mulţi preferă betonul în locul verdelui. Spunem că vrem să trăim într-un mediu înconjurător prietenos, dar nu vedem dincolo de interesul propriu (şi) imediat. Ştim că arborii ne dau aerul de care avem nevoie, dar tare degrabă i-am tăia. Motive se găsesc. Acela că sunt periculoşi pare încă un motiv destul de serios, în contextul în care, recent, strada Roman Ciorogariu a fost în centrul atenţiei, din cauza unor copaci doborâţi din rădăcină de o furtună. Motiv perfect pentru ca Primăria Oradea să ordone acţiunea “Drujba“, pentru o zi-lumină.

Sunt însă şi orădeni care-şi preţuiesc automobilele mai mult decât sănătatea lor sau a copiilor lor. Acum un an şi jumătate am rămas dezgustat să aud nişte vecini care-i cereau unui reprezentant al Primăriei să taie copacii din faţa blocului pentru că… le murdăresc maşinile! Sigur, sunt copaci care ne “ceruiesc” maşinile mai mult decât ne-am dori vreodată. Iar pentru unii “iubitori” ai naturii e îndeajuns ca să se descotorosească de plămânul verde, de dragul unui simplu mijloc de locomoţie. Se întâmplă într-un oraş în care se respiră tot mai multe noxe provenite din ţevile de eşapament.

Situaţii de acest gen, când Primăria a “ras” aliniamente de arbori la cererea asociaţiilor de proprietari, din varii motive, au fost, sunt şi, din păcate, vor mai fi destule în Oradea. Acestora se adaugă hărnicia municipalităţii, care rareori ezită să taie, chiar din proprie iniţiativă, arbori, pentru diverse investiţii (asfaltări, betonări). Acum se intampla pe strada Dobreştilor, langa Sf. Apostol Andrei.  Recent, au fost tăierile de pe Borşului, iar cu ceva vreme în urmă plopii sacrificaţi lângă fosta Înfrăţirea de către o firmă, pentru un viitor mall. Desigur, cu îngăduirea binevoitoare a Primăriei.

Mergând pe principiul acestora, nu m-ar mira ca în curând să aud un grup de orădeni întreprinzători cerând Primăriei să creeze un corp de trăgători de elită, care să ţintească… păsările! Nu de alta, dar şi acestea afectează în chip ruşinos estetica diferitelor branduri preţioase, ce adăpostesc herghelii de cai-putere sub capotă. Iar Primăria să-i ia la ţintă şi pe orădenii ce îndrăznesc să comenteze.

Halal Capitală verde!

Bolojan – primar cu STIHL

Plopi taiati din cauza unui mall, la Oradea

Plopi fara sot, dar cu hot, pe Borsului

3 thoughts on “Vrem aer curat in Oradea, dar ne deranjeaza arborii”

 1. Buna Caline,

  _Ma alatur si eu mesajului tau. Te rog sa transmiti celor din birourile primariei si mesajul meu.
  _Vad o preocupare excesiva din partea Primariei pentru autoturismele noastre si mai putin pentru sanatatea noastra a oamenilor. Se cer masuri de fluidizare a traficului si locuri de parcare dar intr-o anumita limita. La aceasta concluzie cred ca au ajuns orasele unde se incearca sa se scoata traficul din oras nu sa se incurajeze.
  _De aceea urmatoarele masuri nu am reusit sa le inteleg. La Gradinita 45 s-a luat din spatiu verde din jurul acesteia pentru amenajarea de locuri de parcare. Ma bucur ca arborii au ramas la locul lor. Aliniamentul de plopi de pe Sos. Borsului a fost defrisat iar pentru locuri de parcare. Sensurile unice din Cartierul Rogerius din perimetrul C. Coposu-Transilvaniei-Stefan cel Mare-Lacu Rosu par a fi facute de cineva aflat in birou fara sa cunoasca situatia din teren. Sunt zone din acest perimetru de unde acum iti trebuie sa faci 1 km in plus ca sa iesi din Cartier. Ce insemna acest km in plus pentru fiecare masina? Mai mult fum de esapament lasat in cartier. Circulatia nu se fluidizeaza in cartier intrucat nu sunt niste drumuri cu prioritate de la un capat la altul (ma gandesc aici la zona de case din acest perimetru).
  _Toate masurile acestea ce privesc masinile noastre ar trebui luate respectand o limita. Prefer sa vad un copac sub geam nu propria masina. Il apreciez foarte mult pe d-l Bolojan pentru lucrurile bune care se vad in oras de cand e la Primarie dar ii solicit si finete in aplicarea masurilor. Mai sanatoasa ar fi preocuparea unde putem planta un copac decat aceea unde mai fac un loc de parcare.

  Sa auzim de bine si intelepciune celor care ne amenajeaza urbea.

  R.T.

  1. Legat de sensurile unice din zona Moldovei – Lalescu – Lacul Rosu, o cunosc si eu la perfectie si subscriu intru totul. E ideea si, in acelasi timp, mostenirea medicului viceprimar Ghiţă Carp, acum şef la Spitalul Judeţean.

 2. Nu conteaza a cui a fost. Toti avem si idei proaste in care credem cu inversunare. Fiind o zona rezidentiala si nu de tranzit din acest perimetru ar trebui sa poti iesi cat mai repede nu sa faci zig-zag-uri de pe o strada pe alta. Iar km de care vb este documentat. Ca sa ies spre Lacul Rosu trebuie sa ocolesc pe Barsei, Cantacuzino si in jos pe Lacu Rosu spre C. Coposu. Singurul benefiu a acestei masuri este, evident pentru masinile noastre, ca se poate parca pe Moldovei si pe alte strazi ocupand astfel un sens de mers. Masura ar trebui optimizata tinand de posibilitatea de a iesi cat mai repede din zona rezidentiala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *