Ziua Rosiei Montane ajunge la Oradea

vedere-rosia-montana_sebastian-florianCetăţenii cărora nu le este total indiferent ce se întâmplă în jurul lor sunt invitaţi, miercuri, 6 februarie, la Ziua Rosiei Montane în Oradea. Se împlinesc 1882 de ani de la atestarea documentară a Roşiei Montane – cea mai veche localitate minieră de pe teritoriul României. Campania Salvaţi Roşia Montană organizează în Oradea un eveniment dedicat patrimoniului natural şi cultural excepţional de la Roşia Montană. Evenimentul este găzduit miercuri seară de Moszkva Caffe, strada Moscovei nr. 8. Intrarea este liberă.

Pericolul cianurii

Evenimentul are rolul de a aduce în discuţie riscurile la care este supus patrimoniul natural şi cultural de către proiectul minier pe bază de cianuri, propus în zonă de compania Roşia Montană Gold Corporation (RMGC). Proiectul de exploatare a aurului prin cianurizare va topi, efectiv, Munţii Apuseni din zonă. S-ar folosi 13 – 15 milioane de kilograme de cianură pe an, în cei 16 ani de exploatare minieră. Iazul de decantare ar înghiţi un sat întreg, pe Valea Coarnei, întinderea de apă urmând a „adăposti” 250 milioane de tone de steril, inclusiv cu conţinut de cianură.

Impactul acestui proiect asupra mediului este unul ce depăşeşte perimetrul zonei. Bazinul hidrografic al întregului Ardeal urmând a fi serios pus în pericol prin folosirea aceastei tehnologii de exploatare a aurului. De remarcat faptul că acordul dintre Gabriel Resources – compania-mamă a RMGC – şi Statul Român e secretizat!

De Ziua Rosiei Montane, începând cu ora 19, în Moszkva Caffe se vor face proiecţii de filme documentare. De asemenea, va fi prezentată şi iniţiativa includerii localităţii în Patrimoniul Mondial UNESCO, în sprijinul căreia s-a pronunţat deja Academia Română şi a fost semnată de 15.000 de cetăţeni. Totuşi, deşi demersurile datează încă de la începutul anului 2011, Ministerul Culturii nu a întreprins încă demersurile necesare includerii Roşiei în Patrimoniul UNESCO. O dată realizat acest deziderat, planurile RMGC ar fi zădărnicite definitiv.

Tot de Ziua Roşiei Montane, o expoziţie de fotografie va surprinde spiritul Roşiei (dr. Teodor Radu Pantea şi alţi fotografi).

galerie-romana-rosia-montana_lorin-niculae

Patrimoniul Roşiei

Rosia Montana este cea mai veche localitate minieră din România, fiind atestată documentar de 1882 de ani. Alburnus Maior, numele latin al Roşiei Montane, apare pentru prima dată menţionat în tăbliţa cerată nr. XVIII, datată 6 februarie 131. Tăbliţele cerate, găsite în galeriile sale subterane în secolul XIX, reprezintă unul dintre izvoarele principale ale Dreptului Roman internaţional, arată organizatorii.

La Roşia Montană se păstrează vestigii exceptionale, atestând evoluţia exploatărilor miniere de-a lungul a 2.000 de ani, din perioada pre‐romană până în epoca contemporană. E vorba despre şapte kilometri de galerii romane, peste optzeci de kilometri de galerii medievale şi de epocă modernă, un târg minier păstrat exemplar încă din perioada preindustrială sau lucrări hidrotehnice.

Ziua Roşiei Montane va avea loc şi în alte peste 30 de oraşe din ţară şi străinătate, unde cele aproape două milenii de istorie vor fi sărbătorite prin evenimente similare. Harta oraşelor şi programul pot fi găsite pe www.ziuarosieimontane.ro.

Un reportaj de la faţa locului, realizat de mine:

Aurul lor sau muntii nostri, la Rosia Montana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *