Bolojan asterne linistea la “Moszkva”

Flashmob pentru sustinerea redeschiderii Moszkva CaffeDupă ce în urmă cu trei ani găsea de cuvinţă să introducă o taxă nou-nouţă pe capul localurilor orădene, acum primarul Bolojan e din nou pus pe rele. Mai întâi a închis Casa de Cultură a Oradiei, aspect destul de discutabil. Cum cultura orădeană n-a început cu Bunoiu, probabil că va supravieţui şi fără el, mai cu seamă că şi acesta, la rându-i, era cam certat cu diplomaţia. Iată însă că acum a închis şi Moszkva Caffe – un soi de casă de cultură neoficială a oraşului, măcar pentru orădenii cu un stil de viaţă mai puţin fandosit şi conformist.

Desigur, a închis-o temporar. Şi evident, există ceva reclamaţii în spate. Însă n-am mai pomenit ca în jurul unui club, cafenea sau ce-o mai fi, să fie linişte precum în jurul cimitirului Rullikowski.

Ilie BolojanOricât am obosi în retorica liniştii la care au tot dreptul vecinii, se cade să ne uităm şi peste gard. Cam peste tot în lume, locurile unde oamenii merg să se distreze/culturalizeze/relaxeze nu sunt în mijlocul câmpului. Nu vreau să cred că Primăria ar fi în stare să le ceară localurilor să se mute din Centru doar pentru ca doi-trei pensionari să doarmă mai bine. Până la urmă, acelaşi Bolojan le cerea nu demult bătrâneilor să se mute din oraş, dacă nu-s în stare să-şi renoveze faţadele. Argument tot în favoarea introducerii unei noi taxe locale. Taxa pe faţade, desigur…

Este adevărat că aceste cluburi/baruri sau oricum le-om fi numind, provoacă, pe alocuri, neplăceri riveranilor. Dar, hai să fim serioşi, până la urmă care este interesul Primăriei? Să păstorească peste o Oradie ultra-liniştită şi, deci, plictisitoare?! Orice oraş cu pretenţii de dezvoltare susţinută are şi o viaţă de noapte atractivă. Merg mână-n mână. Oamenii care muncesc ziua au tot dreptul să se distreze noaptea. Sigur, cu păstrarea decenţei şi cu măsurile de precauţie fonică de rigoare.

Moszkva KavezoAm fost şi eu de câteva ori prin Moszkva. Şi, din ce-am constatat, probabil că localul  are probleme cu antifonarea. Tot ce-i posibil că s-a dat muzica tare şi după ora 10 seara. Dar, mergând de la vorba aceea, că poţi găsi pete şi-n soare, îmi pare un gest cât se poate de nepotrivit, ursuz chiar, să închizi, cu titlu de exemplu, tocmai acel local care promovează cu adevărat activităţi culturale în spaţiul său.

Şi, un aspect deloc neglijabil: Moszkva s-a dovedit deja a fi un local în care ungurii, românii şi oricare alte naţii se pot intersecta cu adevărat la ceas de seară, preţ de-o bere, două, trei… Cât să se cunoască mai bine. Şi aşa apar destule disensiuni, stimulate, mai ales, de mediul politic. Nu-mi vine să cred că un tip inteligent, cum e Bolojan, nu cunoaşte aspectul acesta. Într-un oraş ce se dă multicultural, să pui lacătul tocmai pe o “pâlnie” a cunoaşterii interculturale, îmi pare o decizie cel puţin inoportună, ca să mă exprim diplomat.

Alexandru LazaÎnţeleg frustrarea administratorului Fesus Levente şi a celor din “Fan Club Moszkva” atunci când reclamă faptul că fix pe ei i-a văzut “bau-baul” Bolojan, din noianul de cluburi ce sparg difuzoarele la orele mici ale dimineţii. Tocmai pe ei, cei fără de fiţe, fără ghiuluri, fără bani aruncaţi în lăutari, dar şi fără BMW-urile ostentative de pe Alecsandri. Dacă şi-au găsit să dea pe cineva exemplu, cred că primarul şi “dulăul” său, comisarul-şef Laza, s-au gândit prost. Sau, mai degrabă, poate n-au gândit deloc. Semn că mustaţa primului şi barba celui de-al doilea nu prezintă neapărat garanţii pentru înţelepciune.

Pe aceeaşi temă:

Zgomotul se lasa cu lacat

Primarul a inchis Moszkva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *