Bihorul – in centrul catastrofalelor gaze de sist!

gaze de sistAm tot scris despre posibila catastrofă ecologică de la Roşia Montană, pornind de la realitatea că această localitate este apropiată de Bihor, iar exploatarea cu cianuri i-ar afecta pe bihorenii mei la modul direct. Apele subterane din Alba comunică cu cele din Bihor. Sunt convins că tot bazinul hidrografic din Ardeal şi, implict, cel din Ungaria, ar fi afectat de exploatarea cu cianuri de la Roşia Montană. Acolo se vrea un lac artificial, gazdă a cianurilor folosite în exploatarea aurului. Iată însă că acum Bihorul este în centrul unui pericol iminent, cu implicaţii majore asupra mediului şi oamenilor: gazele de şist. Felul în care se exploatează aceste gaze – prin ruperea scoarţei tereste – indică o iminenta catastrofa ecologică în Bihor.

Nu vor gaze de sist în Baile Felix – 1 Mai

Este foarte posibilă poluarea apelor subterane, precum şi generarea unor cutremure de pământ. Aşa cum studiile făcute prin alte părţi, în Europa şi SUA, au relevat deja.

Însă, aşa cum ne-au obişnuit deja, autorităţile române cad pe spate la orice semn făcut de “ochiul dracului”. Guvernul Ponta a aprobat deja acordurile de explorare-dezvoltare-exploatare pe două perimetre concesionate unor firme străine, la Tria şi Tulca. Sârbii de la NIS – subordonaţi Gazprom şi canadienii de la East West Petroleum vor căuta gaze de sist presupuse a exista în perimetrul de la Tria. De asemenea, se aşteaptă acordul Guvernului pentru începerea lucrărilor şi pe perimetrul de la Felix (!), concesionat tot către East West.

Cabinetul Ponta a aprobat şi concesiunea perimetrului de la Tulca, lângă Salonta, firma Clara Petroleum fiind cea care va căuta gazele de şist acolo. Un al patrulea perimetru în Bihor este la Voivozi. Şi acesta concesionat deja, către MOL şi Expert Petroleum.

Ce am scris despre subiect, în detaliu:

Liber la gaze de sist, pe sest, in Bihor

Baile Felix – termale sau gazate?!

Mii de semnaturi anti-gaze de sist

Remus Cernea zice una, Ponta face taman pe dos

Reportaj despre cazul Rosia Montana:

Aurul lor sau muntii nostri, la Rosia Montana

Ponta – fariseu in cazul Rosia Montana?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *