Candidaţii USL pentru Oradea la alegerile parlamentare s-au prezentat vineri în Sala Traian Moşoiu a Primăriei, de faţă cu Executivul local. Primarul Ilie Bolojan a făcut oficiile de gazdă, făcându-le introducerea fiecăruia dintre cei cinci. Rectorul Constantin Bungău a ţinut să fie de faţă la acest eveniment electoral.
Bolojan a vorbit încă o dată despre susţinerea reciprocă între Primărie şi parlamentarii de Oradea, pe care îi vrea USL cu toţii. Primarul le cere orădenilor să vină la vot, pentru a le conferi acestora legitimitate şi a asigurat că „ştim ce avem de făcut”.
Susţinători din Parlament
Juristul Ioan Cupşa (PNL) – candidat în Colegiul deputaţial 8 – a enumerat proiectele municipale pe care susţine că le va susţine şi el, din postura de parlamentar. Consilierul local Cupşa a subliniat aportul pe care îl va avea ca deputat pentru obţinerea a două noi terenuri pentru viitoarele parcuri industriale: la CET II şi la fostul tancodrom. Alte obiective de-ale sale care coincid cu obiectivele Primăriei sunt pasajele peste Centură şi refacerea pistei Aeroportului Oradea. Cupşa a abordat şi problema termiei, declarând că sunt necesare diligenţe la Guvern pentru ca acesta să sprijine prin ajutoare de stat, menţinerea unor facturi la încălzire la un nivel acceptabil. În acest context, candidatul a ţinut să pomenească şi de planul municipal de retehnologizat al CET.
Medicul Sonia Drăghici, actual deputat şi candidat în Colegiul 7, şi-a început discursul evidenţiind „lucrurile minunate care s-au întâmplat în Sănătatea bihoreană” în ultima vreme. Drăghici a afirmat şi ea că din Parlament va susţine proiectele medicale ale oraşului, de la Spitalul Judeţean şi Municipal. Candidata a enumerat proiectele medicale ale oraşului în curs de derulare, menite să crească calitatea. „Eu sunt garantul că toate aceste deziderate se vor împlini!”, a asigurat pesedista.
Medicul salontan Valeriu Boeriu (PNL) – candidat în Colegiul 3 Senat – a arătat din start că pe un parlamentar trebuie să-l preocupe politicile sectoriale din aria sa de pricepere, trebuie să aibă şi o conduită politică generală şi are şi datoria de a sprijini administraţia publică locală, îndeosebi de când s-a introdus votul uninominal. Observând că în colegiul său urbanul – zona de sud a Oradiei – se îmbină cu ruralul (zonele Sânmartin, Ceica, Salonta), Boeriu şi-a trasat ca obiectiv o preocupare constantă pentru Zona Metropolitană Oradea. „Cel puţin 14.000 de cetăţeni din jurul Oradiei vin în fiecare zi în Oradea”, a constatat Boeriu. Pe partea medicală, medicul a afirmat că-şi doreşte ca Sănătătea să primească 6% din PIB. Îşi doreşte însă şi modificarea Constituţiei, pentru că, spune liberalul, într-un final se cere modificarea Constituţiei, pentru a se stabili clar dacă suntem o republică prezidenţială sau parlamentară, impunându-se, potrivit lui, şi delimitarea clară a atribuţiilor celor două camere parlamentare. Boeriu îşi doreşte şi o lege electorală clară, „fără ambiguităţi”.
Candidatul în Colegiul 9 – Florica Cherecheş (PNL) – a insistat pe necesitatea ca Oradea să dispună de forţă de muncă calificată. „Cu tot respectul, 80% din angajaţii parcurilor industriale sunt muncitori calificaţi, nu absolvenţi de studii superioare”, a spus Cherecheş, anunţând că va demara o campanie la clasele gimnaziale, pentru a-i convinge pe părinţi că nu e o ruşine să-i trimită pe copii la şcolile profesionale, în cazul în care propriile odrasle au o înclinaţie spre o anumită meserie. „Trebuie să ne schimbăm mentalitatea şi să ne întoarcem la principiile de bază. Să fim mândri de meseria pe care o avem”, cere candidata USL, care a vorbit şi despre necesitatea dotării şcolilor tehnice cu acele maşini-unelte pe care absolventul le va întâlni apoi şi în fabrică. Cherecheş şi-a încheiat cuvântarea abordând tema clădirilor de patrimoniu din Centrul Istoric, arătând ce s-a făcut deja dar şi că e nevoie ca legea să fie schimbată, pentru că azi cadrul legislativ nu permite reabilitarea clădirilor din ansamblurile Centrelor Istorice – aşa cum e cel din Oradea.
O Oradie universitară
Ilie Bolojan l-a prezentat apoi pe medicul Florian Bodog (PSD) ca fiind omul care, printre altele, din postura sa de secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, s-a preocupat ca Oradea să primească un aparat RMN. „Nişte oameni vor fi salvaţi şi pentru că un bihorean de la Ministerul Sănătăţii a făcut acest lucru”, a spus primarul despre Bodog. Candidat în Colegiul 4 Senat, Bodog a făcut o paralelă între Constituţia SUA – singura ce consfinţeşte dreptul omului la căutarea fericirii – şi dreptul nostru de a ne căuta bunăstarea. Florian Bodog a susţinut necesitatea ca USL să coordoneze instituţiile pentru un rezultat coerent. Însă, pe lângă parteneriatul cu Primăria, Bodog a subliniat importanţa unui parteneriat cu Universitatea din Oradea, considerată a fi un pilon de bază a dezvoltării oraşului. Decan al Facultăţii de Medicină şi Farmacie, Bodog şi-a arătat ambiţia de a vedea că Oradea se transformă într-un centru universitar, atât de necesar pentru dezvoltarea ulterioară a oraşului. Are în plan realizarea unui aşa-numit parc ştiinţific care să-i „absoarbă” pe şefii de promoţie. Dr. Bodog a arătat că din 2013 vor fi la dispoziţie fonduri europene tot mai consistente destinate sănătăţii, învăţământului medical. Actualul secretar de stat şi-a propus modificării Legii Funeriu a Educaţiei, pe care o consideră anti-naţională din cauza blocajelor pe care le impune – atât blocarea accesului absolvenţilor în învăţământul superior, cât şi blocarea posturilor în cercetare. De asemenea, Bodog propune schimbarea procedurilor de evaluare a universităţilor, cerând eliminarea clientelismului, prin evaluări periodice. „Să nu mai plătim oalele sparte din urmă cu câţiva ani”, a afirmat dr. Bodog. El doreşte ca universităţile să nu mai fie finanţate în funcţie de numărul de studenţi, ci pe baza evaluării rezultatelor acelei universităţi.