Militantii anti-cianuri de la Rosia Montana ii cer lui Ponta sa arate de ce-i in stare!

jos-masca victor ponta rosia montana

Campania „Salvaţi Rosia Montana!” continuă. Asociaţia Alburnus Maior i-a trimis o petiţie premierului Victor Ponta, semnată de 3.500 de cetăţeni. Cei care militează împotriva proiectului RMGC de la Rosia Montana dar şi a altor proiecte de exploatare prin cianuri, precum cel de la Certej vor răspunsuri şi acţiuni clare de la Guvernul Ponta, mai cu seamă că, declarativ, premierul s-a declarat împotriva proiectului aurifer din Apuseni.

Iată punctele la care se cere un răspuns de la guvernanţi:

„1. Publicarea strategiei României privind zăcămintele sale aurifere, adoptarea unei strategii privind consultarea publicului chiar din etapa de acordare a licenţelor de explorare sau exploatare şi declararea poziţiei autorităţilor române cu privire la utilizarea cianurii în minerit. Primul dintre cele 12 proiecte miniere menţionate a primit în această vară acord de mediu. Aprobarea prelucrării cu cianuri a minereului la Certej creează un precedent periculos pentru România.

2. Respectarea procedurilor legale de avizare a unui proiect minier şi, implicit, a sentinţelor judecătoreşti pronunţate care invalidează acte administrative ce stau la baza evaluării impactului de mediu. În cazul Roşia Montană, printr-o decizie judecătorească irevocabilă, au fost anulate planurile de urbanism aferente exploatării miniere pe bază de cianuri propuse, ceea ce reprezintă un impediment juridic major pentru continuarea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului. Acest aspect a fost confirmat printr-un audit juridic realizat pentru Ministerul Mediului. Cu toate acestea, nici până la momentul de faţă Ministrul Mediului, doamna Rovana Plumb, nu a luat nicio măsură pentru implementarea concluziilor acestui audit.

tradarea-de-tara-in-aur-se-masoara rosia montana

3. Întărirea responsabilizării companiilor miniere în ceea ce priveşte contractarea de către acestea a unor asigurări financiare în eventualitatea producerii unor accidente majore.

4. Asumarea responsabilităţii de către statul român a ecologizării amplasamentelor vechilor mine de stat şi asigurarea reconversiei economice şi sociale a zonelor respective.

politicienii-pleaca-cianura-ramane

5. Asigurarea prevenirii oricărui impact negativ al activităţilor miniere asupra siturilor arheologice, monumentelor istorice clasate sau asupra ariilor naturale protejate. Masivul Cârnic din Roşia Montană se suprapune peste una din cele patru cariere propuse, deşi potrivit legislaţiei în vigoare acesta face parte din lista naţională a monumentelor istorice şi potrivit acestui statut efectuarea de activităţi miniere este interzisă.

6. Prevenirea oricăror încălcări ale drepturilor la proprietate, viaţă privată şi mediu curat ale cetăţenilor din zonele potenţial afectate de demararea de activităţi miniere”.

semnează petiţia pe rosiamontana.net!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *