Regina Maria a reapărut în Oradea acolo unde îi este locul: în Piaţa botezată cu numele soţului său – Regele Ferdinand

statuia Regina Maria Oradea

Regina Maria a apărut în Piaţa Regele Ferdinand. Este vorba, de fapt, despre o reamplasare a unui monument ce o înfăţişează pe Regina României Mari, care a mai dominat piaţeta în perioada interbelică. Ulterior, regimul comunist o făcuse, însă, nevăzută.

Statuia Reginei este din bronz, are 2,6 metri înălţime şi a fost montată pe un soclu rectangular. Pe fiecare parte a soclului a fost fixată câte o plachetă din bronz. În faţă apare inscripţia „Maria Regina României 1875 – 1938”. Un alt basorelief rememorează vizita cuplului regal de la Oradea, din 1919, înfăţişându-i pe Regele Ferdinand şi pe Regina Maria în faţa Primăriei Oradea. Regina Maria este înfăţişată şi în postura sa de „Regină a inimilor”, fiind cunoscută implicarea sa pentru alinarea suferinţelor soldaţilor români ce au luptat în Primul Război Mondial.

A patra plachetă, pe partea dinspre Teatru, postulează faptul că monumentul a fost realizat „în amintirea vizitei în oraşul Oradea a M.S. Regele României Ferdinand şi a Reginei Maria la 23 mai 1919. Primăria Municipiului Oradea. Autor: sculptor Paina Dumitru”.

Azi am interpelat un grup vesel de elevi, ce trecea pe trotuarul din faţa statuii. Aceştia s-au arătat încântaţi de monument, spunându-ne că ştiu că este vorba despre reprezentarea Reginei Maria. S-au lăsat şi fotografiaţi, în timp ce ne dezvăluiau faptul că sunt elevi la Liceul Ady Endre.

Coroana, la Teatru

coroana-reginei-mariaPrimăria a anunţat că statuia va fi dezvelită oficial de Ziua Oradiei, pe 12 Octombrie. Casa Regală a României şi-a confirmat prezenţa la evenimentul ce va debuta la ora 13. La Oradea vor sosi Alteţele lor Regale Principele Radu şi Principele Nicolae – desemnat deja moştenitor al Regelui Mihai, precum şi Arhiducesa Maria Magdalena, ne-a informat Anca Sas, consilier al primarului Ilie Bolojan.

De asemenea, în datele de 12 şi 13 octombrie, între orele 10 şi 17, în foaierul de sus al Teatrului de Stat Regina Maria va fi expusă coroana suveranei României Mari. De asemenea, publicul va putea privi ilustrate cu Regina. Intrarea va fi liberă. Coroana va fi adusă de Ernest Oberlander – directorul Muzeului Naţional de Istorie din Bucureşti.

Steagul Regal al Romaniei

Citeşte şi:

Sufletul Reginei Maria la Balcic

One thought on “Regina Maria a reapărut în Oradea acolo unde îi este locul: în Piaţa botezată cu numele soţului său – Regele Ferdinand”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *