Am fost pe Arena Nationala, la Dinamo – Barcelona

Amintire cu Marc Overmars, la tribuna VIP a Arenei NationaleSâmbătă seara am fost pe Arena Nationala, la amicalul de lux Dinamo – FC Barcelona. Împreună cu mine a fost redactorul-şef de la Bihon, Costi Demian. Am făcut şi un reportaj ce a apărut azi, în JB şi pe site-ul sport365.ro.

Am ajuns cu două ore şi jumătate înainte de începerea partidei. Îndeajuns cât să observăm că Arena Naţională seamănă puţin cu poporul român. E cu de toate. Are şi lux, dar şi aspecte ce ridică semne de întrebare.

Când urci scările sus, la „cucurigu”, ai senzaţia că e încă şantier. Casa scărilor are un aspect mai degrabă industrial. Primul WC în care am nimerit avea infiltraţii de apă pe pereţi. Iar pe jos ea apă de juma’ de centimetru grosime. Hârtia igienică lipsea, la fel şi săpunul sau ceva cu care să te usuci pe mâini. Iar oglinzile numai oglinzi nu puteau fi numite. Am zis să văd şi un alt WC, iar acesta arăta cât de cât mai bine. Nu era niciun lux sau vreo curăţenie exemplară, dar era mai OK. Măcar n-avea apă pe jos şi avea dotările ce lipseau în primul.

platforma din fata lojelor, vazuta de jos, de la restaurantul Arenei Nationale

La Arena Nationala, sau, cum ne-am englezit noi mai nou – Naţional Arena – liftul are cinci etaje. -2 (măruntaiele stadionului), -1 (zona vestiarelor, săli de conferinţă), 0 (holul – restaurant pentru zona VIP) , 1 şi 2 (loje). Lifturile sunt elegante, din sticlă, şi îţi oferă panorama din jurul stadionului.

Zona VIP arată excelent. Are geamuri mari, din sticlă. E covor roşu pe jos. Scaunele nu sunt scaune, ci sunt fotolii demne de un cinematograf cu ştaif. Chiar dacă ar putea fi şterse mai bine de urmele ploii sau praf. Chiar şi pe scările de acces din tribuna zero avem covor roşu. Cei care şi-au cumpărat bilete la zona VIP au avut acces la bufetul suedez oferit de organizatori în restaurantul stadionului. Spectatorilor care au plătit pentru un bilet 715, respectiv 935 de lei (!) li s-au pus la discreţie sucuri, vin, bere, pui, porc, somon, garnituri, salate… Când dai atâta bănet pentru un bilet, mi se pare un gest normal.

Lojele sunt, de fapt, ca nişte mici garsoniere, cu masa gata întinsă şi fotolii la balcon, spre gazon. Au grup sanitar propriu.

Fazonul arenei, văzut din afară, nu este unul tare impresionat. Arena Naţională arată bine, dar la intrarea principală putea prezenta mai mult stil. Mă aşteptam la mai multă sticlă şi oţel pe faţadă. La fel cum mă aşteptam să scrie undeva mare numele stadionului, pe frontispiciul arenei. La intrarea principală, pe unde intră VIP-urile, am văzut, în schimb,  doar un uriaş banner din pânză – o reclamă la Ţiriac Auto. Ca şi cum cea mai mare arenă a ţării s-ar chema Ţiriac Auto. Iar pânza aia pe care-o bătea vântul părea o idee demnă desprinsă dintr-o ţigănie. Ştiu, îmi veţi spune că întreţinerea arenei costă bani iar Ţiriac plăteşte. Da, aşa e. Şi totuşi…

marc overmars calin corpas

A, da. Poate vă întrebaţi ce e cu poza de mai sus. La finalul meciului, la tribuna VIP am dat nas în nas cu fostul mare fotbalist olandez, Marc Overmars. Şi am stat la o mică şuetă cu fostul câştigător al Ligii Campionilor cu Ajax, în anii ’90. Dar Overmars a mai câştigat Premier League şi al Cupei Angliei, cu Arsenal. Tot în anii ’90. Olandezul a fost echipier al Barcelonei, vreme de patru ani, între 2000 şi 2004. A nimerit însă în plină epocă Zidane-Figo-Ronaldo la Real Madrid şi n-a reuşit să câştige trofee cu catalanii. Azi e director la Ajax, dar a venit să vadă la Bucureşti grădiniţa Barcelonei. Ajax se gândeşte să transfere nişte mânji ai catalanilor. Dar ne-a întrebat şi despre jucătorii noştri. I l-am recomandat pe Ţucudean.

leo messi la bucuresti

Despre meci, acum doar atât: se vede de la o poştă că Messi ar putea juca fotbal şi în somn. Jocul său e o primăvară continuă. Voi reveni, însă, cu alte aspecte despre jocul Barcelonei, observate pe viu.

Acum, alte amănunte despre partida propriu-zisă, la linkul de mai jos:

Unii cu valoarea, alţii cu onoarea

Cu Overmars, despre Ţucudean

PS: Masa presei e prea sus, după gustul meu. Au plasat-o la inelul doi al arenei. De aceea, pentru repriza a doua am coborât la tribuna VIP. Acolo, am văzut meciul în condiţii excelente.

PS2: Herbalife – ai cărei nutriţionişti au reuşit să mă slăbească cu vreo 20 de kilograme şi cu care mai colaborez chiar şi azi – a fost unul dintre sponsorii principali ai meciului. Herbalife e sponsorul pe probleme de nutriţie al FC Barcelona.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *