Experimente cu ziduri în Parcul Linistii

parcul linistiiIntrările zidite din Parcul Linistii continuă să sufere transformări. În luna mai, stâlpii înalţi de 1,5 metri fuseseră goliţi de modelul cu care muncitorii îi îmbrăcaseră anterior. După ce firma Selina a ornamentat stâlpii, edilii au cerut să fie dat jos placajul din faianţă în formă de arc de cerc, pentru că acesta nu ar corespunde cerinţelor arhitecturale! Astfel se face că şi azi aceşti stâlpi au rămas acoperiţi doar cu mortar.

Sunt însă şi alte transformări, de dată recentă. Miercuri, un muncitor dădea o nouă formă construcţiilor în formă de semicerc de la intrarea în parc. Spărgea, curăţa şi poliza. Cornişele în două ape de pe ziduri erau sparte şi, ne spunea muncitorul, urmau să fie înlocuite cu o altă formă – o pantă de 4-6 centimetri, în funcţie de înălţimea zidurilor şi a stâlpilor. De asemenea, nici plăcile de pe stâlpii de 1,5 metri nu sunt sortite să rămână.

Directorul tehnic al Primăriei Oradea, Mircea Ghitea, spune că nu există încă o soluţie finală pentru acele ziduri ornamentale. „N-am stabilit cum va arăta. Am stabilit cum nu va arăta. Nu va arăta aşa cum e acum. O să stabilim o soluţie în zilele viitoare”, declară Ghitea.

la polizor in parcul linistii

Probabil că estetica finală a acestor ziduri ornamentale va fi găsită într-un final mergând tot pe-ncercate. Proiectul iniţial din Parcul Linistii cerea ca zidurile şi stâlpii de la intrări să fie placaţi în lateral cu cărămidă arsă şi vor fi acoperiţi cu marmură (alb-maronie, pe ziduri; alb – verzuie, pe stâlpi), dispusă în formă de cornişă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *