Cseke şi Vasile Blaga – coloneii politici din Bihor

Cseke AttilaFost ministru al Administraţiei şi Internelor în mai multe rânduri, actualul preşedinte al PDL şi al Senatului României, Vasile Blaga, e ofiţer înalt în Forţele Armate Române. Vasile Blaga are gradul de colonel plin, încă din 2006. La acea vreme era ministru de Interne. Chiar dacă face politică în Capitală, Vasile figurează la Centrul Militar Bihor.Vasile Blaga, poreclit Buldogul

O surpriză îl constituie gradul pe care fostul ministru al Sănătăţii, senatorul Cseke Attila, îl are şi el în Armata Română. Cseke este locotenent-colonel, adică doar cu o treaptă mai jos decât Vasile Blaga. Fostul candidat la Primăria Oradea a dobândit această gradaţie de ofiţer în 2008 –când era secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului. „Rezervişti din ăştia ca şi mine sunt cu miile în ţara asta. Nu este la solicitarea mea, nu am depus cerere. S-a dat un ordin, cum s-a dat probabil pentru mulţi alţii. Nu am beneficii financiare, nici profesionale. Nu mi-a mers mai bine. Aşa cum l-au dat, pot să-l şi retragă”, ne-a declarat ieri Cseke, precizând că a făcut stagiul militar, ieşind din Armată cu grad de caporal.

Politicieni cu grade

cornel-popaPreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, ex-senatorul Cornel Popa, este căpitan de Armată din 1995. Tot de atunci este căpitan un liberal, deputatul Octavian Bot. Şi deputatul PDL Ştefan Seremi este căpitan, din 1999. În schimb, vicepreşedintele Senatului, Petru Filip (PSD), are doar gradul de locotenent, dobândit în 1983.

Cotidianul Evenimentul Zilei a dat publicităţii o listă întreagă cu gradele liderilor politici, miniştri şi parlamentari. Dintre liberali îi amintim pe preşedintele PNL, Crin Antonescu – căpitan, avansat în 2005 direct de la gradul de sublocotenent; pe fostul premier Tăriceanu – colonel din 2007 şi pe ministrul Transporturilor Ovidiu Silaghi, avansat colonel în 2008.

Catalin VoicuMulţi pesedişti sunt ofiţeri cu grad înalt din timpul guvernării Năstase: Victor Ponta – premier şi preşedinte al PSD – căpitan din 2001; Adrian Năstase – fost premier, e colonel din 2002; actualul ministru de Interne, Ioan Rus e căpitan din 2001; ministrul Comunicaţiilor, Dan Nica – căpitan din 2001. Interesant, Cătălin Voicu – senatorul PSD condamnat la închisoare cu executare, este general de brigadă din 2003!

De la PDL: Fostul premier Theodor Stolojan e locotenent-colonel din 1992. Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Ioan Oltean e colonel din 2010. Prim-vicepreşedintele PDL, Cezar Preda este colonel din 2011. Cristian Boureanu – deputat, locotenent-colonel din 2011.

Kelemen HunorLiderul UDMR, Kelemen Hunor este colonel din 2011, iar senatorul Verestoy Attila e colonel din 2010. În schimb, din 1980 încoace, Marko Bela este tot locotenent.

În total, 98 de deputaţi şi 77 senatori din Parlamentul României au grade în Armată.

Gabriel OpreaFostul ministru al Apărării, Gabriel Oprea s-a făcut singur general, în 2009. Acelaşi Oprea l-a ridicat cu nouă trepte ierarhice, la rang de locotenent-colonel şi pe şeful filialei UNPR Bihor, Gheorghe Pintea, de la gradul de sergent-major.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *