8.000 au vrut „Jos Basescu”, la Oradea

antonescu la mitingul de la oradea

UPDATE: Comandatul Jandarmeriei Bihor, Ioan Huluban, mi-a declarat ca au fost chiar aproximativ 10.000 de demonstranţi la mitingul USL!

Potrivit estimărilor Jandarmeriei, circa 8.000 de persoane au participat la mitingul USL de la Oradea, organizat marţi seara în parcarea din strada Independenţei, de lângă statuia lui Mihai Eminescu. A fost un miting organizat de pe o zi pe alta. Simpatizanţi USL dar şi cetăţeni nemulţumiţi de preşedintele suspendat Traian Basescu din Oradea, Bihor şi tot Ardealul au umplut atât spaţioasa parcare de pe malul Crişului, cât şi strada Independenţei. Tramvaiele au înaintat cu greu în acea oră şi jumătate cât a ţinut manifestarea.

Jos Basescu” a fost şlagărul serii de marţi în Centrul Oradiei.Participanţii la miting au afişat o mulţime de pancarte cu mesajul ƒ„DA demiterii”, „Jos Basescu” şi alte mesaje de susţinere a USL şi a campaniei de demitere a preşedintelui suspendat. Toţi participanţii s-au regăsit în îndemnul vorbitorilor de pe scenă care, în frunte cu premierul Victor Ponta, transmiteau că dacă vara asta oamenii lui Băsescu poartă alb, în România se poartă tricolorul.

Invitaţii de marcă ai mitingului au fost preşedintele interimar al României, Crin Antonescu şi premierul Victor Ponta. Miilor de cetăţenilor anti-Băsescu le-a vorbit inclusiv liderul UDMR Bihor, Kiss Alexandru, transmiţând astfel etnicilor maghiari din Bihor un mesaj clar: preşedintele suspendat Băsescu nu mai este dezirabil nici pentru reprezentanţii acestei comunităţi maghiare din Bihor.

Primarul Ilie Bolojan le-a dat cuvântul tuturor vorbitorilor, inclusiv lui Ponta şi Antonescu. Aceştia şi-au transmis mesajele în vederea referendumului de duminică imediat după ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

miting usl anti-basecu la oradea

Ponta şi măsurile Guvernului

Victor Ponta şi Crin Antonescu au fost aclamaţi în câteva rânduri de simpatizanţi. În discursul său, premierul Ponta a evidenţiat inclusiv măsurile luate de Guvernul său: plata TVA doar la încasarea facturilor precum şi scutirea angajaţilor sub 25 de ani de la plata contribuţiilor sociale. Ponta i-a chemat pe români să voteze „DA” la referendum dacă vor ca asemenea măsuri să poată fi puse în practică şi în continuare. Victor Ponta i-a încredinţat pe cei prezenţi că Traian Basescu ar spune „NU” acestor măsuri. Victor Ponta: „Dacă vreţi să facem acest lucru, trebuie să spuneţi „DA” pe 29 iulie. Dacă duminică peste 5,2 milioane de români – adică atâţia câţi l-au votat în 2009 – vor vota „DA”, atunci Băsescu trebuie şi va pleca”, a spus preşedintele PSD, care a amintit de Anastase, Udrea, Boc şi Blejnar şi de „ceilalţi hoţi pe care el i-a ţinut în braţe în aceşti ani”. „Eu vin în faţa dumneavoastră şi vă spun: Nu vreau ca după 29 Băsescu să dispară. Vreau să răspundă în faţa legii pentru ce a făcut poporului român. Vreau să răspundă în faţa Justiţiei pentru tot răul pe care vi l-a făcut dumneavoastră. (…) Da, putem să dăm în continuare pensiile înapoi. Basescu a distrus 700.000 de locuri de muncă. A lăsat toţi tinerii absolvenţi ai acestei ţări să termine liceul şi facultatea şi să devină direct şomeri”, a afirmat Victor Ponta, care a ţinut să le promită şi clujenilor că va fi „mai cinstit şi mai corect pentru Cluj decît a fost Boc, care era de acolo”.

miting usl anti-basescu la oradea

Băsescu, făcut iresponsabil

Crin Antonescu a avut un discurs înflăcărat: „Acum 48 de ore, Traian Basescu minţea cu bună ştiinţă spunând cu gura lui că trebuie să vină la vot toţi cetăţenii României. Adevărat. Că i-ar fi ruşine să se întoarcă la Cotroceni la masa verde. Adevărat. Că însăşi credibilitatea de ţară democratică a României trebuie apărată prin participarea cetăţenilor la referendum. Adevărat. După nici 48 de ore aruncă jos din disperare masca şi spune că nu mai are curajul de a se confrunta cu votul cetăţenilor. Le spune cetăţenilor: „Staţi acasă. Mi-e frică de votul vostru”. Iar eu vin şi vă spun: veniţi şi votaţi, orice aţi vota! Traian Băsescu face încă un rău enorm României. Îl face pentru multă vreme. Îl face cu o iresponsabilitate de care nu l-am crezut în stare nici noi, adversarii lui. Ţipând astăzi, la o săptămână de alegeri, că va fi fraudă. Ţipând astăzi că a fost şi este o lovitură de stat. El face un rău enorm nu mie, nu lui Ponta, nu celor din Parlament. Ci acestei ţări în întregul ei şi tuturor oamenilor din această ţară. Toată lumea din România ştie că o lovitură de stat nu se dă cu Parlamentul, nu cu decizii ale Curţii Constituţionale, nu se dă chemând oamenii la vot. Nu, se dă cu tancurile, cu armata, se dă încălcând votul oamenilor. Iar Traian Băsescu vă spune de fapt că dacă veniţi la vot validaţi o lovitură de stat. Nu există sfârşit mai jalnic pentru un om politic democrat. Îmi pare rău pentru Traian Băsescu”, a spus Crin Antonescu. Subliniind „sucirea” lui Traian Basescu, Antonescu i-a chemat pe români la vot, pentru a apărat democraţia şi statul de drept.

Acelaşi Crin Antonescu a ţinut să mai spună că nu doreşte nimănui să ajungă la puşcărie, dar a asigurat că cei care au luat „de la gura copiilor voştri, trebuie să plătească şi vor plăti!”. Preşedintele interimar nu a uitat de Barosso şi de Angela Merkel, asigurându-i pe aceştia că „după plecarea lui Băsescu, Justiţia va face serioase progrese în condamnarea corupţilor”.

miting usl anti-basescu la oradea

Crin Antonescu s-a referit şi la obligativitatea atingerii pragului de prezenţă la urne de minimum 50%+1 pentru validarea refendumului, considerând această situaţie ca fiind „frustrantă, scandaloasă şi nedemocratică” şi arătând că astfel este posibil ca şi într-o situaţie neverosimilă în care Băsescu ar avea zero voturi, acesta să se întoarcă la Cotroceni! Crin Antonescu a afirmat că dacă în 1989 mii de români au trebuit să-şi dea sângele pentru libertate, azi nu e nevoie decât să-şi dea votul. „Duminica viitoarea vom fi liberi prin votul vostru. Doamne-ajută!”, şi-a încheiat discursul preşedintele interimar. La plecare, Antonescu le-a strâns mâinile mai multor participanţi aflaţi la gard, în primul rând. Simpatia cu care a fost întâmpinat preşedintele interimar i-au dat acestuia alura unui veritabil star rock! Deloc surprinzător, manifestarea anti-Băsescu de la Oradea s-a încheiat pe acordurile melodiei „Vrau o ţară ca afară”, a celor de la Vunk…

Basescu, ca-n Liga lui Mitica

De ce-ar mai sta Basescu la Cotroceni?

Majoritatea legitima e cea care voteaza

Ungureanu&Co spala imaginea sifonata a PDL

Fara nicio rusine, Basescu face propaganda cianurilor de la Rosia Montana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *