USL – UDMR, o alianţă care a început cu… stânga!

Alexandru Kiss Cornel Popa Ioan Mang

Probabil că dacă Ioan Mang (liderul PSD Bihor, pentru cei care încă n-au aflat) nu ar fi ţinut morţiş ca UDMR să fie băgat în seamă, nu am fi asistat azi la celebra conferinţă de presă a celor trei muşchetari ai politicii bihorene: Cornel Popa, Alexandru Kiss şi Ioan Mang. O conferinţă în care Kiss i-a bătut obrazul lui Bolojan că nu-l ia aliat şi la Oradea, iar Cornel Popa a dat impresia că a fost adus samavolnic în faţa jurnaliştilor. Ioan Mang părea a fi cel mai bucuros de situaţie, fiind, de altfel, arhitectul acestei construcţii ce duce la o majoritate-mamut în Consiliul Judeţean.

D’Artagnan-ul politicii curbe de pe Crişuri, Ilie Bolojan, a fost prezent şi el. N-a scos un cuvânt, luând figura Sfinx-ului. În schimb, i-a studiat pe colegii care propovăduiau binecuvântarea care-o va aduce judeţului noua antantă USL-UDMR. Din două uniuni mai mici, una social-liberală (sună ciudat, nu?) şi una democrat-maghiară-din-românia, au făcut o uniune şi mai mare. O mega-uniune. Pe mai departe, am putea-o numi simplu: UNIUNEA. Sau cum ar zice romglezu’, „ză Iunion”. Că n-a văzut Bihorul o uniune mai mare decât asta, chiar dacă Kiss bacsi e fanul guvernărilor de uniune naţională. Adică să fie toţi acolo, numa’ să-i ia şi pe ei. Ce crede Bolojan despre această UNIUNE de la Judeţ va fi simplu de decelat, după ce vom vedea care-i vor fi viceprimarii. Şi dacă e să ne luăm după acelaşi Sanyi Kiss, Rozaliei Biro i se va trânti uşa-n nas. Nu din cauza ei, ci din cauza lui… Cseke Attila! Prietenii lui Bolojan (şi nu doar ei) ştiu de ce.

Revenind pe coclaurile Judeţului, cei trei şefi de partid au venit în faţa presei pentru a justifica de ce are nevoie USL de UDMR ca să conducă judeţul, deşi alegătorii le-au transmis candidaţilor altceva. Au scos-o la înaintare pe aia cu stabilitatea, că ne trebuie stabilitate bla, bla. Ca şi cum Bihorul ar fi zonă seismică.

Cornel Popa a părut bătut de soartă, deşi ar trebui să fie vesel: doar e şef de judeţ! Ajuns preşedinte la distanţă clară de urmăritori, Popa plăteşte acum pentru protocolul semnat oarecum pe negândite cu UDMR-ul, în februarie 2011. Protocolul ca protocolul, că doar se poate rupe oricând. Ştim doar că politică e curbă. De fapt, altu-i baiul lui Cornel Popa: e prins cu cătuşe de PSD-ul lui Mang, prin voia unilaterală a zeilor USL, Ponta şi Antonescu. Aşa se face că acum, deşi e mai tare ca oricând în Oradea şi Bihor, PNL a pierdut un vicepreşedinte la Consiliul Judeţean.

Liberalii bihoreni simt acum mai mult ca oricând „binefacerile” Uniunii Social-Liberale: e musai ca un post de vicepreşedinte la Judeţ să revină PSD-ului. Şi cum Mang i-a pus în vedere lui Popa că-l lasă să ascută croioane la Consiliu dacă nu-i ia şi pe unguri la guvernarea judeţeană, iată că Popa va lucra la vârful judeţului secondat de doi tipi pe care nu-i va putea controla sub nici o formă. Dimpotrivă. Vicepreşedintele Kiss Alexandru va asculta doar de preşedintele UDMR Bihor, Kiss Alexandru iar vicepreşedintele PSD, oricum s-ar chema el, nu-i va da raportul lui Popa, ci tot lui Mang.

Jucând tare cartea negocierilor, acum, că alegătorii au votat cu brio USL, Ioan Mang le-o întoarce liberalilor. Orgolios, senatorul nu poate uita cât de dur au jucat şi liberalii înainte de alegeri, când s-au stabilit candidaţii USL pentru Primărie şi Consiliul Judeţean. Pesediştii au rămas fără candidat la cele mai importante funcţii în Bihor, la fel cum şi listele pentru Consiliul Local, respectiv Consiliul Judeţean sunt mai populate de liberali decât de pesedişti. Menţinându-i pe Kiss&Co. în conducerea Judeţului, Mang şi-a atras de partea sa un aliat de nădejde, pe termen lung.

ioan mangTip inteligent, Mang ştie că o filială ca cea a PSD, aflată mai tot timpul în umbra PNL şi PDL în Bihor, are nevoie de un aliat tare ca şi UDMR, pentru a-şi creşte cota. Nu se ştie când mâna întinsă acum ungurilor se va întoarce în favoarea PSD-ului lui Mang. Chiar dacă poate nu-i va aduce voturi, alianţa strategică cu UDMR i-ar putea prezerva lui Ioan Mang rolul de jupân în PSD Bihor încă mulţi ani de acum încolo. Pentru că, nu-i aşa, acela e puternic în politică, şi nu numai, care ştie nu doar să adune, ci şi să împartă. Favoruri, funcţii, indulgenţe… Şi un nucleu dur UDMR-PSD e întotdeauna demn de luat în considerare, mai ales într-un Bihor în care, totuşi, 25% dintre cetăţeni sunt de etnie maghiară. Iar socialismul e tot mai la modă în Europa.

Detalii, declaraţii ale celor trei lideri, pe Bihon:

USL-UDMR la judeţ, de voie, de nevoie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *